Ezeket látta már?

Személyre szabott kezelést keresnek az előrehaladott prosztatarákra

2009.03.27. Módosítva: 2015.11.04.

Amerikai kutatók személyre szabott módszert fejlesztenek ki előrehaladott prosztataráktól szenvedő férfiak számára - számoltak be róla a Journal of Clinical Oncology című szaklap ehavi számában.

Az új módszer olyan páciensek kezelésére hivatott, akiknél a daganat továbbterjedt a csontokra, valamint a szervezet más részeire is, és a betegség lassítását célzó hormonkezelések hatástalannak bizonyultak. Az Egyesült Államokban évente 28 ezren halnak meg prosztatarákban.

A kutatás még kezdetleges állapotban van, ám ha a megközelítés működik, akkor jobb eredményt ígér a mai "vaktában lövöldöző" eljárásnál. Ennek során a páciensek gyógyszeres kezeléseken esnek át logikus sorrend nélkül, és csupán akkor váltanak másik módszerre, ha a betegség nem reagál az aktuális kezelésre.

Minden tumor a gének és fehérjék meghatározott mintázatát hordozza, amely jelzi, hogy az adott rák kevésbé vagy erőteljesebben agresszív, illetve azt, hogy valószínűleg mely kezelésekre érzékeny, azaz melyek hatásosak. Ilyen, kezelési döntést segítő előzetes génvizsgálatot már mellráknál és vastagbélráknál is végeznek. Bár a prosztatarák ugyanakkora fenyegetést jelent a férfiak számára, mint a mellrák a nők számára, a kutatók mégis nehezen találtak ilyen genetikai mintázatot a prosztatadaganatok szöveteiben.

A férfiak általában még azelőtt átesnek a szövettani vizsgálatokon, mielőtt a rák szétterjedne szervezetükben. Nagyon kevesen vesznek részt azonban újabb kivizsgáláson azután, hogy a tumor kifejlődött és az állapotuk rosszabbra fordult. Emiatt pedig a kutatók nem jutnak elegendő szövetmintához annak a tanulmányozására, hogy mely genetikai folyamatok a legkritikusabbak - magyarázta Phillip Febbo, a Duke Egyetem orvosi központjának kutatója. A cél, hogy megtalálják azt a genetikai ismertetőjegyet, mellyel megjósolhatóvá válik a kezelés eredményessége.

A prosztatarák kezelésének egyik elsődleges módja a szervezet tesztoszterontermelésének akadályozása. Ám néhány rákos daganat az alacsony tesztoszteronszint ellenére is tovább növekszik. Kiderült, hogy a daganat másolatokat készíthet az úgynevezett androgén receptorról, és ezek segítségével hatékonyabban használja fel a szervezetben maradt tesztoszteront - mondta Febbo. Előfordul, hogy a receptorok érzékenyebbekké is válnak, és már a legkisebb mennyiségű tesztoszteronra is reagálnak. A prosztatadaganatok ráadásul olykor maguk kezdenek tesztoszteront termelni.

Febbo csapata több mint 100 prosztatatumor szövetmintáját vizsgálta meg. Megállapították, hogy a "genetikai mintázat" dönti el, hogy a hormonkezeléseknek ellenálló, előrehaladott állapotú prosztataráktól szenvedő férfiak közül kik rendelkeznek még mindig nagyon aktív androgén receptorral, és kik nem.

Forrás: EgészségKalauz