Ezeket látta már?

Terápiás siker? Új gyógyszerkombináció az előrehaladott melanóma ellen

2014.01.28. Módosítva: 2015.11.04.

Az amerikai gyógyszerhatóság, az FDA a napokban adott jóváhagyást egy új gyógyszerkombináció forgalmazásához. A terápiás eljárás a sebészi úton nem megoldható, vagy már áttétet adó melanómák kezelésére alkalmas. Az új terápia az elmúlt 30 év melanóma-ellenes küzdelmének legnagyobb eredménye lehet.

Az új terápiás eljárást a Moffitt Cancer Center-ben (USA) dolgozták ki a kutatók. A kombináció két gyógyszere a trametinib és a dabrafenib.

Terápiás siker? Új gyógyszerkombináció az előrehaladott melanóma ellen

"A melanóma a legagresszívebb bőrrák-típus, és bőrbetegségek esetén vezető haláloknak számít" – említi Dr. Jeffrey S. Weber, M.D., a fenti intézet igazgatója. "Az új kombináció nagy előrelépés a melanóma kezelésében."

A két gyógyszer hatásának alapja, hogy molekuláris anyagcsereutakat blokkolnak – két különböző helyen. Ez az ún. MAP-kináz anyagcsereút. Dr. Keiran S. Smalley, az intézet tudományos vezetője és munkatársai 2010 ót kutatják ezt az anyagcsereutat, és megtalálták a blokkolás hatékony módját, amellyel megakadályozható a daganatsejtek növekedése.

Ássunk a mélyére: az új kombináció ún. speciális tumorgének megléte esetén alkalmazható, ezek a BRAF V600E és -V600K gének. Az áttétes melanómás betegek mintegy felénél megtalálható a BRAF-mutáció.

Ez olyan abnormalitás, amely miatt a melanóma-sejtek növekedni és szaporodni kezdenek.

A BRAF-gátló-rezisztencia régóta kutatott kérdés volt a melanóma területén, ezért is jelentős a kutatók terápiás sikert eredményező felismerése, mert a két gyógyszer kombinációja célzott kezelésnek számít.

"Az elvégzett klinikai vizsgálat meglepően magas eredményességgel zárult" – magyarázza a a kutató. "A kombináció adását követően 76%-os volt a javulás, emellett a kombinált kezelés csökkentette azon mellékhatások gyakoriságát is, amely a külön-külön gyógyszerrel való kezelésnél adódott."

Az FDA gyorsított eljárás keretében fogadta el a két gyógyszer együttes alkalmazását, ezt az eljárást akkor foganatosítják, ha súlyos betegség eredményes kezelése észlelhető (mely korábbi kezelésekre nem vagy rosszul reagált, illetve azon a területen még nem volt gyógyszeres kezelési lehetőség egyáltalán).

Ha a készítményekkel való kezelést az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) is befogadja, utána az EU-államokban, tehát hazánkban is elérhető lesz majd ez az ígéretes kezelés az előrehaladott melanóma terápiájában. (a szerk.)

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140127100949.htm

Forrás: sciencedaily.com