Mindenki ezt nézi most!

Több mint százezer rákos megbetegedést okoz évente az elhízás

2017.03.15. Módosítva: 2017.03.15.

Több mint százezer rákos megbetegedést okoz évente az elhízás az Egyesült Államokban, és ez a szám valószínűleg tovább növekszik majd, ahogy az amerikaiak is egyre túlsúlyosabbak lesznek - állapították meg a kutatók.

A túl sok testzsír a méhnyakrák egyik fajtájának, az endometriális rákos eseteknek mintegy feléért, a nyelőcsőrákos megbetegedések egyharmadáért felelős - állapították meg az Amerikai Rákkutató Szövetség (AICR) szakemberei. A szívbetegségek után a rákos elváltozások okozzák a legtöbb halálesetet az Egyesült Államokban.

Az Amerikai Onkológiai Társaság előrejelzései szerint idén 1,47 millió embernél fognak daganatos megbetegedést diagnosztizálni és ebből 562 ezren fognak belehalni a kórba.

Míg az amerikaiak több mint 26 százaléka elhízott, vagyis a testtömeg-indexük (kilogrammban megadott testtömeg osztva a méterben megadott testmagasság négyzetével) meghaladja a 30-at, addig közel egyharmaduk túlsúlytól szenved, ami azt jelenti, hogy testtömegindexük 25 és 30 között mozog. A tanulmány összevetette az AICR azon kutatásának eredményeit, amely a táplálkozással, fizikai tevékenységekkel és az elhízással hozta összefüggésbe a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát, azokkal kutatásokkal, amelyek az elhízással és rákos elváltozásokkal kapcsolatos esetekre koncentráltak.

"Ezt követően pedig kiszámoltuk, hogy a különböző rákfajták előfordulása hány százalékkal csökkenne le, ha az Egyesült Államokban mindenki tartaná az egészséges súlyát" - olvasható a társaság közleményében.

Ennek alapján, az endometriális rákos megbetegedések száma 49 százalékkal (20 700 ember), a nyelőcsőrákos esetek száma 35 százalékkal (5800 ember), a hasnyálmirigyrákos esetek száma 28 százalékkal (11 900 ember), a veserákos esetek 24 százalékkal (13 900 ember) a melldaganatos esetek száma 17 százalékkal (33 ezer ember) csökkenne évente, ha az amerikaiak több figyelmet fordítanának a testsúlyukra.

Idén júliusban a szövetségi és egyéb kutatások is megállapították, hogy az elhízással összefüggő betegségek kezelésének költségei az Egyesült Államok egészségügyre fordított kiadásainak mintegy 10 százalékát, vagyis évi 147 milliárd dollárt ölelnek fel.

Forrás: MTI