Ezeket látta már?

Új fejlemény várható az emlőrák-terápiában

Megelőzheti az emlőrák átterjedését, ha blokkolnak egy enzimet. Egérkísérletekben sikeresen előzték meg az emlődaganat átterjedését egy enzim gátlásával brit kutatók - idézte kedden a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news).

A Cancer Research című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány szerint az LOXL2 jelű enzim blokkolásával sikerült megelőzni az állatoknál az áttétek képződését. A megállapításokat közlő brit Rákkutató Intézet munkatársai szerint "fantasztikus gyógyszercélpontra" bukkantak, amelynek nagy valószínűséggel lesz klinikai alkalmazása is.

Új fejlemény várható az emlőrák-terápiában

Mint a tanulmányban írják, a rákos halálozások 90 százalékát a tumor szétterjedése, az áttétek okozzák. Emlődaganatos pácienseket vizsgálva azt találták, hogy a szóban forgó enzim magas szintje összefüggésben volt a rák szétterjedésével és a kisebb túlélési aránnyal. A kutatók azt is megmutatták, hogy az enzim szerepet játszik abban, hogy a rákos sejtek kiszabaduljanak a tumorból, a mellszövetekből, és belépjenek a véráramba.

Ezt követően került sor az állatkísérletekre: egerekben blokkolták a LOXL2 aktivitását különböző vegyületek és antitestek segítségével. Kiderült, hogy ez megakadályozta az emlőrák szétterjedését más szövetekbe.

Az enzim kiváló célpont lehet rákgyógyszer kifejlesztésére, és a kutatók úgy vélik, hogy a LOXL2 mennyiségének nyomonkövetésével olyan tesztet is kidolgozhatnak, mely előre jelzi az áttétképzés valószínűségét.

Forrás: MTI