Ezeket látta már?

Új koncepció a daganatos betegségek kezelésére

2014.04.03. Módosítva: 2015.11.04.

Öt svéd egyetem kutatói közösen dolgoztak ki új koncepciót a daganatos betegségek kezelésére. A koncepció alapja egy enzimműködés alkalmazása a terápiában: ez az ún. MTH1, amely a daganatos sejtek túléléséhez szükséges, normál sejtek számára nem szükséges. Az enzim hiányában a DNS-láncban olyan hibák képződnek, amely a daganatos sejt halálához vezet.

Dr. Thomas Helleday, (Karolinska Egyetem) és munkatársai azonosították az MTH1-el kapcsolatos anyagcsereutat, és kidolgozták az enzimgátlás módszerét is. A kutatásról szóló tanulmány a Nature-ben jelent meg.

Új koncepció a daganatos betegségek kezelésére

"Természetesen a végső cél, hogy minél hamarabb eljussunk a klinikai vizsgálatokig, ezért ún. nyitott innovációs modell segítségével dolgozunk. Még a tanulmány megjelenése előtt számos kutatócsoportnak küldtük MTH1-gátlószerekről mintákat, hogy ők is végezzék el hasonló vizsgálataikat, és meg tudják erősíteni a mi eredményeinket." – említi Dr. Helleday.

Az elmúlt évtizedekben az új rákellenes szerek kutatásának célpontjában a daganatsejtek genetikai zavarai álltak. Az erre gyakorolt hatás eleinte látványos, később azonban jelentős rezisztencia alakul ki. Az új koncepció olyan enzimre bukkant, amely úgy tűnik, minden daganatsejtben megtalálható, függetlenül az egyes ráktípustoktól, genetikai változatoktól. A kutatások alapján egyelőre úgy látszik, hogy az MTH1-enzim minden tumor túléléséhez egyaránt szükséges.

"Koncepciónk lényege, hogy a daganatsejtek anyagcseréje megváltozik, itt a folyamat lényege röviden, hogy az említett MTH1-enzim megóvja a ráksejteket az ún. oxidatív stressztől, így azok szabadon osztódnak, szaporodnak. Az MTH1-gátló pont ezt a folyamatot gátolja, tehát a ráksejtek szaporodását megakadályozza. Mivel a normális sejtek nem igénylik az MTH1-enzimet, így ez a kezelés a normálisan fejlődő testi sejteket nem károsítja. Ilyen értelemben igen nagy előrelépésnek számít."

A koncepciót viszont célszerű lenne gyorsan terápiás, kezelési lehetőséggé alakítani. Ezért is kell öt egyetem együttműködése, a folyamat lehetséges felgyorsítására. Az általuk kidolgozott erőteljes MTH1-gátló humán bőrtumorokból eltávolított sejteken hatásosnak bizonyult. Dr. Roger Olofsson Bagge sebész (Sahlgrenska University Hospital) e kérdésről így nyilatkozott: "Egyik melanomás betegünk tumorából távolítottunk el a vizsgálat céljára egy részt. Az ő tumora minden daganatellenes kezelésnek ellenállt korábban. Öröm volt látni, hogy az MTH1-gátlásra a tumor jól reagált... Ritkán látunk ilyen terápiás áttörést."

Természetesen a klinikai vizsgálatokat még sok egyéb vizsgálat kell megelőzze néhány évig. Svéd, osztrák és brit kutatók munkái szerint az is kiderült, hogy korábban alkalmazott rákellenes szerek is hathatnak az MTH1-gátlás útján. Ez eddig nem volt ismert!

"Érdekes kutatási eredmény ez is. Most kezdjük megérteni azokat a mechanizmusokat, hogyan lehetne olyan daganatellenes szereket találni, amelyek kizárólag a daganat károsításán keresztül hatnak, és a normál ép sejteket, szöveteket nem károsítják" – teszi hozzá Dr. Helleday.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140402133937.htm

Forrás: sciencedaily.com