Ezeket látta már?

Új terápiás lehetőség tüdőrák esetén?

2014.01.07. Módosítva: 2015.11.04.

Az amerikai National Institute of Respiratory Diseases (INER) kutatásai szerint nemcsak a dohányzás, hanem egyéb tényezők is elősegíthetik a tüdőrák kialakulását, mint pl. a légszennyezés, a szén, és a fafűrészáruk égetésekor keletkező füst.

"Úgy véljük, hogy a tüdőrák keletkezése részben ezzel is magyarázható, a levegőben lévő szennyező részecskék károsító hatásúak." – említi Patricia Gorocica az INER kutatója. Munkájuk során alternatív terápiás lehetőségeket keresnek, amelyek az immunműködés erősítése révén hatnának a tüdőrákkal szemben.

Új terápiás lehetőség tüdőrák esetén?

Régóta ismert tény, hogy az immunműködés többek között a szervezetben a kialakulóban lévő tumorsejtek megsemmisítésére is képes. A már kialakult daganatok, tumorok esetén azonban olyan jellemzőkkel kerül szembe az immunrendszer, amelyeket már nem tud eliminálni, elpusztítani.

Ezen elv mentén az INER munkatársai az immunrendszer szabályozó elemei irányában kutatnak, pontosabban specifikus antigéneket keresnek, amelyek segítenek a tumorsejtek (és a tumor) megsemmisítésében.

Patricia Gorocica e kutatóbázis vezetője. Úgy látja, hogy a jelenlegi modern biotechnológia révén a tumorellenes immunrendszeri válasz befolyásolható. A beteg saját véréből kerülnek kivonásra azok a sejtek, amelyekkel később elvégezhető a tumorsejtek elpusztítása.

A kutatás a közelmúltban indult, de siker esetén a tüdőrák alternatív kezelési lehetőségévé válhat. A laboratórium a mexikói állami egyetem Institutes of Biotechnology and Chemistry intézetével együttműködésben végzi kutatásait. Ma már csak nagyobb, nemzetközi összefogással lehet eredményes kutatásokat végezni, részben tudományos – részben pedig anyagi okok miatt.

Gorocica hozzáteszi, hogy az immunrendszer működésének befolyásolása új kiegészítő terápiás lehetőség lesz a hagyományos kemoterápiás és sugárterápiás megoldások mellett.

Az INER kutatásai a tüdő ún. adenokarcinómájával kapcsolatosak, ez igen agresszív daganattípus általában, főleg 40 év felettieket érint, de sajnos voltak már a 20 év feletti korosztályból is tüdőrákos esetek.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140106133130.htm

Forrás: sciencedaily.com