Ezeket látta már?

Vastagbélrák, végbélrák: ezzel a 8 vizsgálattal lehet kimutatni

vastagbélrák, végbélrák diagnózis vizsgálat

A béldaganat kimutatására többféle diagnosztikai eljárás áll rendelkezésre, de melyik, hogyan zajlik?

A bélrák kimutatására szolgáló leggyakoribb vizsgálatok és tesztek a széklet rejtett vér vizsgálata, a kolonoszkópia és a rektoszigmoidoszkópia. Bizonyos esetekben azonban a virtuális kolonoszkópia és a felső emésztőrendszeri endoszkópia is ajánlott lehet.

A bélrák legfontosabb vizsgálatai

Ezeket a vizsgálatokra abban az esetben kerül sor, ha olyan és tünetek jelentkeznek, amelyek bélrákra utalnak. Például vér a székletben, állandó hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés vagy nyilvánvaló ok nélküli fogyás.

Bélrák gyanúja esetén forduljon háziorvosához, aki beutalja gasztroenterológushoz vagy proktológushoz, a diagnózis megerősítése és a legmegfelelőbb kezelés érdekében.

A bélrák kimutatását segítő fő vizsgálatok a következők:

1. Széklet vérvizsgálat

A székletből származó rejtett vér kimutatása székletminta elemzésével történik, még akkor is, ha a vér nem látható. Az eredmény pozitív lehet bélrák esetén, azonban ez utalhat például polipokra, aranyérre vagy divertikulózisra is. Emiatt nem lehet egyértelműen felállítani a bélrák diagnózisát, pontosabb vizsgálatokra, például kolonoszkópiára van szükség ahhoz, hogy kiderítsék a székletben lévő vér okát.

2. Kolonoszkópia

A kolonoszkópia olyan diagnosztikai vizsgálat, amely a végbél és a vastagbél falában lévő elváltozásokat képes kimutatni. A végbél és a vastagbél belsejét egy kisméretű kamerával vizsgálják. A vizsgálat során lehetőség van a bélben lévő elváltozások eltávolítására is, amelyek rákos megbetegedésre utalhatnak. Ezután a levett mintákat laboratóriumban kiértékelik.

A vizsgálat elvégzése előtti napokban az étrend megváltoztatását és hashajtó szedését javasolják. Ha a páciens igényli, akkor nyugtatót vagy bódítást alkalmaznak, így az esetleges kellemetlenségből semmit nem érez.

3. Virtuális kolonoszkópia

A virtuális kolonoszkópia, más néven CT-kolonográfia olyan vizsgálat, amely CT-felvételek segítségével háromdimenziós képeket készít a bélről, hogy azonosítsa a bélfalban bekövetkezett változásokat.

Ez a vizsgálat általában nem igényel nyugtató vagy kontrasztanyag használatát, és lehetővé teszi a végbél és a vastagbél láthatóvá tételét. Ha azonban olyan elváltozásokat találnak, amelyek bélrákra utalhatnak, kolonoszkópiára van szükség a pontos diagnózis felállításához.

4. Rektoszigmoidoszkópia

A vizsgálat során egy hajlékony csövet használnak, amelynek a végén egy kamera van. Ezt a végbélen keresztül vezetik be, így tudják vizsgálni a végbelet és a vastagbelet. Bár ez a vizsgálat alkalmas a bélrák felismerésére, de nem képes a teljes szervet láthatóvá tenni. Ha elváltozást észlelnek, a kolonoszkópiát alkalmazzák a pontosabb eredmény érdekében.

5. Bélátjárási vizsgálat

A béltranzit-vizsgálat kontrasztanyagot tartalmazó folyadék lenyeléséből áll, amelyet röntgenfelvételek követnek az olyan szervek, mint a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél alakjának és működésének értékelésére. Ez a vizsgálat lehetővé teszi a vékonybél falának olyan elváltozásainak azonosítását, amelyek rákra utalhatnak.

6. Báriumos beöntés

A vastagbél beöntéses kontrasztanyagos röntgen vizsgálat (irrigoszkópia) célja a vastagbél fejlődési rendellenességeinek, gyulladásos és daganatos folyamatainak kimutatása. Ily módon azonosítani lehet a bélrákra utaló elváltozásokat, ez a vizsgálat azonban nem erősíti meg a diagnózist.

7. Felső emésztőrendszeri endoszkópia

A felső emésztőszervi endoszkópia, bár kevésbé alkalmas a bélrendszer értékelésére, olyan vizsgálat, amely lehetővé teszi az emésztőrendszer szerveinek, például a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél felső részének vizsgálatát. Ez a vizsgálat olyan elváltozásokat is azonosíthat, amelyek bélrákra utalhatnak.

8. Széklet DNS-teszt

A széklet-DNS-teszt egy olyan vizsgálat, amely a bélfal azon sejtjeiben, amelyek a széklettel távoznak, a bélrákra utaló genetikai elváltozásokat képes azonosítani.

Ez a vizsgálat nem igényel semmilyen előkészületet vagy étrendi változtatást, mindössze székletmintát kell gyűjtenie, amelyet a laboratóriumban elemeznek. Ha azonban gyanús elváltozásokat észlel, akkor egy másik vizsgálattal, például kolonoszkópiával kell megerősíteni a vizsgálatot.

Felhasznált irodalom:

STATPEARLS. Esophagogastroduodenoscopy. 2022. Available at: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532268/>. Accessed on 06 Dec 2022

STATPEARLS. Colon Cancer. 2022. Available at: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470380/>. Accessed on 06 Dec 2022

STATPEARLS. Rectal Cancer. 2022. Available at: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493202/>. Accessed on 06 Dec 2022

USPSTF. Colorectal Cancer: Screening. Available at: <https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/recommendation/colorectal-cancer-screening>. Accessed on 06 Dec 2022

VANGALA, Deepak et al. Early detection of duodenal cancer by upper gastrointestinal-endoscopy in Lynch syndrome. Int J Cancer. Vol.149, n.12. 2052-2062, 2021

STATPEARLS. Small Bowel Cancer. 2022. Available at: <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560725/>. Accessed on 06 Dec 2022

PHILLIPS, R.K.S; CLARK, S. Colorectal Surgery. 5 ed. Rio de Janeiro: Elsevier, 2017.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Az első gyanús ráktünettől a diagnózisig: ez történik ilyenkor a beteggel

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához