Ezeket látta már?

Vastagbélrák, végbélrák: ezt a két tényezőt iktassa ki az életéből

vastagbélrák, végbélrák, dohányzás,  túlsúly, rostok, életmód

Van két olyan hétköznapi rossz szokás, ami növeli a vastag-, és végbélrák kialakulásának az esélyét - állítja egy ausztrál tanulmány.

A végbélrák kialakulásának lehetséges okait kutatja Dr. Claire Vajdic szakértőcsoportja a University of New South Walesen. Eredményeiket az American Association for Cancer Research éves találkozóján prezentálták. Témájuk kifejezetten húsbavágó, hiszen a végbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus Amerikában, míg Ausztráliában és sajnos Magyarországon is a második helyen áll.

A vastag-, és végbélrák kialakulása nagyon szoros összefüggést mutat az életmóddal A vastag-, és végbélrák kialakulása nagyon szoros összefüggést mutat az életmóddal Forrás: EgészségKalauz

Vajdic szerint a dohányzás, illetve a túlsúlyosság (azaz a 25 feletti testtömeg-index) egyaránt az ausztráliai végbélrákos esetek 9-9 százalékáért felelős. Más életmódbeli szokások is ideköthetőek: a vörös húsban gazdag étrend például a végbélrákos esetek 6 százalékát okozza, a napi kettőnél több alkoholos ital fogyasztása pedig ezen esetek 4 százalékáért felelős. A kutatók egy óriási mintán dolgoztak: több mint 367 ezer ausztrállal végzett, 10 éves időszakot felölelő adatokból indultak ki. Az alanyok közül közel 3500 embernél alakult ki a vastag-, és végbélrák.

A férfiaknál életmódjuk miatt nagyobb eséllyel alakul ki vastag- és végbél daganat

A kutatók nem csupán az egyes faktorokat, hanem ezek kombinációit is vizsgálták – ezek szerint a fenti négy tényező a végbélrákos esetek összesen egynegyedéért felelős, ennek kiszámításánál pedig természetesen súlyozták az egyes tényezőket és ezek kapcsolatát is figyelték.

Ezen életmódbeli tényezők jobban sújtják a férfiakat, mint a nőket, mert kiderült: az életviteli tényezők a férfiak 33 százalékát, a nőknek viszont csak 15 százalékát érintik.

A férfiak esetében a túlsúly volt a legkockázatosabb: a rákdiagnózisok 15 százalékáért az elhízás, vagyis a 25 feletti testtömeg-indexhez köthető. A nők esetében a dohányzás volt a legkockázatosabb, náluk ez a tényező a rákos esetek 7 százalékáért felelt.

Vajdic elmondása szerint az is fontos tényező, hogy mennyi rostot tartalmaz az étrendünk – ezt a csoport a következő kutatásában fogja vizsgálni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kinél alakulhat ki vastagbélrák? Ez a 6 tényező növeli a kialakulás esélyét

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: EgészségKalauz