Ezeket látta már?

Vér a vécépapíron: ebből lehet tudni, hogy végbélrák vagy aranyér okozza

vér vécépapíron aranyér daganat végbélrák

A vér színe árulkodó lehet, és az sem mindegy, hogy milyen a széklet. Orvos mondja el, mikor, milyen betegséget jelent az, amit a vécében látunk.

A végbéltájéki panaszok közül az aranyér a leggyakoribb, és bár hasonló tünetekkel járhat, mint a végbél- és végbélnyílás-daganat, valójában két, rendkívül különböző betegségről van szó.

Aranyér és végbélrák tünetei - ezek a különbségek

Nagyon leegyszerűsítve, az aranyér tulajdonképpen a végbélnél található véna tágulata, a végbélrák pedig a végbélben vagy a végbélnyílásnál kialakuló kóros sejtburjánzás, mely a végbelet, végbélnyílást borító sejtekből eredeztethető.

A két betegségre egyaránt jellemző tünetek lehetnek:

  • a végbélből távozó vér – ez jelenthet néhány pöttyöt a vécépapíron vagy a vécékagylóban, de székletben is észrevehető lehet; színe arra utalhat, az emésztőrendszer mely traktusából származik (az élénkpiros vér az alsóbb részből, a sötétebb a felsőből, akár a vékonybélből)
  • végbélviszketés
  • a végbélből távozó váladék
  • a végbélnyílásnál kitapintható dudor, duzzanat

Más tünetek megléte azonban sokkal jellemzőbb a daganatos betegségekre, illetve az aranyérre.

Vastagbél-, végbél- vagy anális daganat esetén figyelmeztető tünet lehet:

  • a székletürítési szokások megváltozása, gyakori hasmenés vagy székrekedés (ezek a változások néhány napnál tovább is megmaradnak)
  • a szokatlanul vékony, ceruza- vagy szalagszerű széklet
  • az állandó, krónikus hasi fájdalom és diszkomfortérzet, puffadás, görcsök, fokozott gázképződés
  • akaratlan fogyás, a testsúly megmagyarázhatatlan csökkenése
  • a belek állandó telítettségérzése, állandó székelési inger, mintha nem tudnánk rendesen kiüríteni a beleket (ún. tenesmus)
  • fáradékonyság, gyengeség

Ezek a tünetek aranyér esetén nem tapasztalhatóak.

A daganatos betegségek nagyon ritkán járnak együtt a végbélnyílás fájdalmával vagy fájdalmas székletürítéssel, az aranyér ezzel szemben gyakran okoz végbéltájéki fájdalmakat.

Természetesen, a pontos diagnózishoz minden esetben szakorvosi vizsgálat szükséges. Ha kellemetlen tüneteket fedezünk fel magunkon, a lehető leghamarabb forduljunk orvoshoz! Az aranyér általában nagyon jól kezelhető, és az időben felfedezett daganatos betegség esetében is jó esély van a gyógyulásra!

Az aranyér daganattá változhat?

Az aranyér kellemetlen betegség, de a legtöbb embernél nem okoz súlyosabb panaszokat. Szerencsére attól nem kell tartani, hogy az aranyér daganattá „változhat”, az aranyér megléte nem növeli a daganatos betegség kialakulásának a rizikóját.

Olvasson tovább! Ezek a végbéltáji fájdalom oka

Bizonyos tényezők azonban egyaránt növelhetik az aranyér és a daganatos betegségek kialakulásának a veszélyét. Ezek közül kiemelkedik a túlsúly. Az aranyér rizikója a mozgásszegény életmóddal, az egészségtelen étrenddel és a gyakori székrekedéssel függ össze; a bélrendszeri és anális daganatos esetén a genetika mellett a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az életkor is kockázatnövelő tényező.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vastagbélrák vagy IBS? Ezek a legfontosabb jelek, amik alapján különbséget tehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#húgyhólyagrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához