Ezeket látta már?

Már több az elhízott gyerek, mint az alultáplált

Betegségek
2025. szeptember 12. 09:51
elhízás, gyerek, túlsúly, főzés

Az elhízás – mint a túlsúly legsúlyosabb formája – már minden tizedik, vagyis nagyjából 188 millió gyermeket érint világszerte.

Figyelmeztet az UNICEF legfrissebb jelentése, a 2025 évi Gyermekélelmezési riport.

Mára már a világ minden régiójában több az elhízott gyermek, mint az alultáplált

A több mint 190 ország adatait vizsgáló „Feeding Profit: How Food Environments are Failing Children” című jelentés megdöbbentő adatokat tett közzé: a soványság az ezredforduló óta folyamatosan csökken (13 százalékról 9,2 százalékra) az 5-19 éves fiatalok körében, míg az elhízás aránya 3 százalékról 9,4 százalékra nőtt ugyanebben a korosztályban. Mára már a világ minden régiójában több az elhízott gyermek, mint az alultáplált – kivéve a szubszaharai Afrikában és Dél-Ázsiában.

A csendes-óceáni szigetországok közül több is rendkívül érintett – például Niue-ban az 5-19 éves gyerekek 38 százaléka, a Cook-szigeteken 37 százaléka, Naurun pedig 33 százaléka elhízott. A magas jövedelmű országokban szintén magas az elhízás aránya – például Chilében a gyerekek és serdülők 27 százaléka, az Egyesült Államokban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig 21 százaléka jelentős túlsúllyal küzd.

Triplájára nőtt a gyermekkori elhízás aránya

A hagyományos étrendet felváltó olcsó, energiadús, importált élelmiszereknek köszönhetően az ezredforduló óta triplájára nőtt a gyermekkori elhízás aránya.

Bár az alultápláltság és a növekedésben való elmaradás az alacsony és közepes jövedelmű országokban továbbra is komoly probléma az 5 év alatti gyermekek körében, az elhízás és a túlsúly aránya folyamatosan növekszik.

A legfrissebb adatok szerint minden ötödik – vagyis nagyjából 391 millió – gyermek túlsúlyos, minden tizedik pedig már az elhízott kategóriába tartozik.

A gyerekeket akkor tekintik túlsúlyosnak, ha a testtömegük jelentősen meghaladja a koruknak, nemüknek és magasságuknak megfelelő egészséges értéket. Az elhízás – mint a túlsúly legsúlyosabb formája – számos egészségügyi kockázatot hordoz, többek között például növeli az inzulinrezisztencia, a magas vérnyomás, valamint az olyan (akár életveszélyes) betegségek kialakulásának kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, illetve egyes daganatos megbetegedések.

Mi okozhatja az elhízás drámai mértékét?

A jelentés szerint a gyerekek étrendjét ma már sokszor nem tudatos döntések, hanem a nagy élelmiszer- és italgyártó vállalatok kifinomult marketingkampánya határozza meg. Manapság sokszor már az ultrafeldolgozott és gyorséttermi ételek – amelyek tele vannak cukorral, finomított keményítővel, sóval, egészségtelen zsírokkal és egyéb adalékanyagokkal – vannak többségben a boltok polcain és az iskolák büfé-kínálatában is, amivel a fiatalok napi szinten, közvetlenül találkoznak.

Egy 64.000 (13-24 év közötti) fiatalt bevonó globális felmérésben – amelyet az UNICEF U-Report platformjain keresztül végeztek 170 országban – a válaszadók 75 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt héten biztosan látott reklámot cukros italokról, nassolnivalókról vagy gyorséttermi ételekről – sőt, még a konfliktusok sújtotta országokban is 68 százalék nyilatkozta, hogy találkozott ilyen hirdetésekkel. Mindezek hatására a válaszadók 60 százaléka állította, hogy kedvet kapott az ilyen ételek vagy italok fogyasztásához.

„Amikor táplálkozási problémákról beszélünk, már nem csak az alultápláltságról beszélünk. Az elhízás egyre komolyabb problémát jelent, ami veszélyezteti a gyerekek egészségét és megfelelő fejlődését. A feldolgozott élelmiszerek épp abban az életszakaszban veszik át a zöldségek, gyümölcsök és természetes fehérjeforrások helyét, amikor a megfelelő táplálkozás kulcsszerepet játszik a gyerekek testi, szellemi és érzelmi fejlődésében” – mondta Catherine Russell, az UNICEF ügyvezető igazgatója.

Az UNiCEF szerint ürgős lépéseket kell tenni a gyermekkori elhízás megelőzése érdekében, hiszen hosszútávú és súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Ehhez kapcsolódóan a jelentés jó példaként tüntette fel a Mexikóban történt változásokat, ahol a gyermekkori elhízás aránya kiemelkedően magas és ahol a gyerekek napi kalóriabevételének 40 százalékát a cukros és feldolgozott élelmiszerek teszik ki. A probléma kezelésének érdekében a kormány betiltotta ezen élelmiszerek árusítását az állami iskolákban, amivel 34 millió gyermek étkezési szokásait változtathatja meg az országban.

Az UNICEF sürgeti a kormányokat és a civil társadalmat, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket és segítsék a gyerekek egészséges táplálkozását. Ennek érdekében azt szeretnék, hogy:

  • Hozzanak átfogó és kötelező érvényű szabályozásokat a gyerekek étkezési szokásainak és étrendjének javítása érdekében, beleértve a reklámkorlátozásokat, címkézést, valamint az adókat és támogatásokat is
  • Indítsanak olyan szemléletformáló kampányokat, amelyek megerősítik a családok és a közösségek igényét az egészségesebb élelmiszerek fogyasztására és a megfelelő étrend kialakítására
  • Fontos, hogy megtiltsák az ultrafeldolgozott és egészségtelen ételek árusítását és reklámozását az iskolákban
  • Hozzanak létre olyan védelmi szabályozást, amely megakadályozza, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel kereskedő vállalatok befolyásolják a közpolitikai döntéshozatali folyamatokat
  • A szociális támogatások révén biztosítsák, hogy a rászoruló családok számára is elérhetőek legyenek a tápláló és egészséges élelmiszerek

Nem túlzás azt mondani, hogy a világunk jelenleg kétarcú élelmezési válságban van: egyrészről hiány és éhezés, másrészről bőség, profit és betegség jellemzi, de a végeredmény hasonló – a gyerekek nem kapják meg a szükséges táplálékot ahhoz, hogy egészségesen fejlődjenek. A magas jövedelmű országokban a gyerekek nem éheznek ugyan, jellemzően nem is esznek keveset, mégis lehetnek orvosi értelemben alultápláltak, egyszerűen azért, mert nem azt eszik, amit kéne. Az étrendjük tele van ultrafeldolgozott ételekkel, hozzáadott cukrokkal és üres kalóriákkal és sok gyerek úgy túlsúlyos, hogy közben nem jut elég vasban, vitaminokban vagy rostban gazdag táplálékhoz.

– mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Minden gyereknek joga van ahhoz, hogy megkapja az egészséges fejlődéséhez szükséges tápanyagokat

Ennek nyomán az UNICEF Magyarország elindította KajaKaland című játékos, családokat bevonó edukációs programját Fördős Zével, a Street Kitchennel és néhány további fontos partnerrel – Antal Emese dietetikussal, Kalas Györgyi íróval és a Pagony könyvkiadóval. A program célja kettős – egyrészt, hogy segítse a legkiszolgáltatottabb, alultáplált vagy éhező gyerekek túlélését, valamint, hogy támogassa a magyar gyerekek megfelelő táplálkozását.

„Bárki bekapcsolódhat havi párezer forint támogatás átutalásával, aki jót akar a saját gyerekeinek és a válságövezetekben élőknek is segítene. A 12 hónapon át tartó világ körüli ízutazással nem csak a leginkább rászoruló gyerekek élelmezéséért gyűjtünk adományokat. A résztvevő magyar családok gyerekeit megtanítjuk főzni, komfortossá tesszük őket a konyhában, megmutatjuk nekik a világ sokféleségét, és közelebb visszük őket a tudatos és egészséges táplálkozáshoz” – fűzte hozzá Mészáros Antónia.

A KajaKaland során a gyerekek minden hónapban névre szóló postai levélküldeményeket kapnak, amelyek könnyen elkészíthető recepteket, tuti séftippeket, konyhai edukációs anyagokat, érdekes történteket, fűszermintákat és vagány matricákat rejtenek.

Összegzés

  • Az UNICEF jelentése szerint világszerte 188 millió gyermek küzd elhízással.
  • A túlsúly és elhízottság aránya minden régióban növekvő tendenciát mutat, kivéve szubszaharai Afrikát és Dél-Ázsiát.
  • A gyermekek étrendje gyakran energia-dús, ultrafeldolgozott élelmiszereken alapul a tudatos választás helyett.
  • Mexikó példaként került említésre a gyermekkori elhízás mérséklésére tett intézkedések, mint az iskolákban történő árusítás betiltása miatt.
  • A magyar UNICEF KajaKaland programja célzott egészségügyi és táplálkozási edukációval támogatja a gyermekek fejlődését.
Testsúlycsökkentés, mint terápiás eszköz: a 2-es típusú diabétesz új megközelítése
Kapcsolódó cikk

Testsúlycsökkentés, mint terápiás eszköz: a 2-es típusú diabétesz új megközelítése

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: unicef
# túlsúly # elhízás # gyerek # főzés

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés