Ezeket látta már?

A colitis ulcerosa kezelése

A colitis ulcerosa kezelése függ a betegség súlyosságától, tehát, hogy a tünetek mennyire érintik a normális mindennapi tevékenységet. Attól is függ, hogy éppen remissziós fázisban van a beteg, vagy pedig a tünet-fellángolás időszakában.

A colitis ulcerosa kezelése

Gyógyszeres kezelés

Kortikoszteroidok (szteroidok)

A fellángolás vagy relapszus kezelése és a gyulladás csökkentése céljából gyakran alkalmaznak szteroidokat, pl. prednizolont. A szteroidok orálisan, tehát szájon át, vagy krém, kúp, beöntés formájában is adhatóak, közvetlenül a végbélbe. Ez utóbbiak pl. enyhébb fellángolások esetén adhatóak. Ha a tünetek erősebbek, vagy a bél hosszabb szakaszát érintik, akkor szisztémás, tehát tablettás kezelés szükséges.

A hosszú távon alkalmazott szteroidok kellemetlen mellékhatásokat okoznak: az ún. holdvilágarc jelenségét, kedélyállapot-romlást, a csontok állományának elvékonyodását (csontritkulás), és szürke hályogot.

Ha a tünetek már súlyosak, elképzelhető a kórházi felvétel, ahol intravénás szteroidok adása történik a tünetek enyhítésére.

Aminoszalicilátok

Ezek a gyógyszerkészítmények is erős gyulladásgátlók, bár a szteroidok hatásosságát nem érik el. Ilyenek a szulfaszalazin, meszalazin, olszalazin tartalmú szerek. Szerkezetükben hasonlítanak az aszpirinhez, és gyakran alkalmazzák ezeket a visszaesés megelőzésére. Ez az ún. fenntartó kezelés, és az igazolt, hogy a fenntartó kezelésen lévő betegek relapszusai, tehát a tünetek kiújulása csekélyebb mértékű. Esetenként az akut fellángolás idején is alkalmazhatóak, csak akkor a szokásosnál magasabb dózisokban.

Immunszuppresszív szerek

Ezek a szerek a szervezet immunműködésének elnyomását szolgálják. Ilyen szer pl. az azathioprin. Ezek már csak abban az esetben kerülnek felírásra, ha a szteroid nem hat, illetve ha állandó szteroid szedés lenne szükséges.

Egyéb gyógyszerek

Gyakran alkalmaznak fájdalomcsillapítókat ill. hasmenésgátlókat tüneti szerként.

Műtéti eljárások

Ha a fenntartó kezelés nem hatásos, gyakori a tünetek kiújulása és a betegség komolyabban érinti a szokásos napi tevékenységet, vagy az orvos úgy véli, hogy rákos daganat alakulhat ki a vastagbélben, célszerű a műtét elvégzése.

Ez a colitises esetek csak kis részében indokolt.

Ha mégis indokolt lenne a műtét elvégzése, akkor az alábbi szempontok kerülnek mérlegelésre:

Proctocolectomia ileostomiával

  • Ha a vastagbél és a végbél kerül eltávolításra, akkor ún. ileostomiás műtétről beszélünk. Ez azt jelenti, hogy az ileum (csípőbél) stomaképzéssel fog végződni, azaz tartalmát a hasfalon ejtett metszésen át a szabadba (értsd zsákba) üríti majd. Ez a zsák az ún. stoma, vagy sztóma, amely rendszeresen cserélendő, és az egész sztómaviselés megfelelő higiéniás előírások betartásával jár.

Proctocolectomia, kontinens ileostomiával

A colitis ulcerosa kezelése

Ez a fenti műtét variációja, amikor a vastag- és végbél eltávolításra kerül, de az ileumot nem vezetik ki, hanem a hasfalon belül egy kvázi zsebet képeznek. Az ezen levő kis nyíláson át a zseb kiürítésére egy cső vezethető be, amelyen keresztül rendszeresen kiüríthető annak tartalma.

Ileoanalis anastomosis

  • Ez a műtéti eljárás szükségtelennél teszi a sztóma viselést, vagy a fent vázolt hasfalon belüli zseb kiürítését is. Az ileum alsó vége és a végbélnyílás között képeznek közvetlen összeköttetést, így normális lehet a székletürítés. Annyi a változás, hogy a több lépésben végzett műtétet követően gyakoribb a napi székletek száma.

Bár a végső döntést a beteg és orvosa hozza meg hosszabb konzultáció után, az várható, hogy a műtétet követően nem lesz már colitises kiújulás.

Önsegítő módszerek

Bár az orvosok szerint nem jellemző, hogy a colitis ulcerosa összefüggene a táplálékallergiával, bizonyos ételek általában is ronthatják a tüneteket, pl. a különösen fűszeres, vagy zsíros ételek, vagy a rostban gazdag gyülmölcsök. Ezek fogyasztását tehát célszerű elkerülni. Természetesen ez nem jelent teljesen rostmentes diétát! Ha tünetfellángolás időszaka van éppen, akkor kerülni kell a nagyobb mértékű rostfogyasztást.

Egyes betegek fogynak, és igen nehezen képesek normál testsúlyuk megtartására. Az orvos ez esetben javasolhatja étrendkiegészítők alkalmazását, és általában is fontos, hogy a colitises beteg egészségesen táplálkozzon.

A colitises beteg vérvesztesége vérszegénységhez vezethet. Ez esetben vaspótlás válik szükségessé.

Bár a betegség fellángolásos, aktív időszakai nehezítik a normál életvitelt, ha éppen remisszió időszaka van, a beteg gyakorlatilag teljesen normális életet élhet. A kezelés révén az életminőség jelentősen javítható, és az újabb gyógyszerek kifejlesztése is folyamatos kutatás tárgyát képezi.

Forrás: EgészségKalauz