Ezeket látta már?

Hirdetés

Egy egészségtudatos nő tippjei: így változtathatjuk meg az életünket erőlködés nélkül (x)

Egy egészségtudatos nő tippjei: így változtathatod meg az életed erőlködés nélkül (x)

Az egészségtudatos életmód segíthet az alfelünket érintő kellemetlen betegség, az aranyér megelőzésében. Ám egészségtudatosnak lenni egyáltalán nem könnyű, hiszen rengeteg korábbi szokásunkat kell megváltoztatunk. Kezdetben haladjunk kis lépésekkel, hogy kedvező eredményeket érhessünk el.

Az aranyér egy gyakori, civilizációs betegség, amit az emberek 50 százaléka legalább egyszer megtapasztal az élete során. Ennek a nyavalyának a kiújulása ellen magunk is sokat tehetünk.

Timi tanácsai az egészséges táplálkozásról

A 36 éves Timi már többször is megtapasztalta milyen kellemetlenségekkel jár az aranyér. A kétgyermekes anyuka ezért úgy döntött, életmódot vált és megpróbál mindent megtenni azért, hogy ne újuljanak ki a kellemetlen panaszok.

– A két gyermekem születése után felszaladtak rám a kilók és pár éve már gömbölyűbb vagyok, mint szeretném. Ám a kerekdedebb formámat még el is tudtam volna fogadni, de az időről-időre kiújuló aranyeres tünetek egyre inkább megnehezítették a mindennapjaimat – kezdi történetét Timi. – Ezért elhatároztam, hogy változtatni fogok az életmódomon és sokkal tudatosabb leszek. Az egészségtudatosság azonban egyáltalán nem olyan egyszerű. Ennek ellenére azt javaslom, ha hajlamosak vagyunk az aranyérre, mindenképpen figyeljünk a táplálkozásunkra, ugyanis az aranyér szempontjából fontos, hogy mit eszünk. A rostszegény, finomított szénhidrátot tartalmazó ételek elősegítik a székrekedés kialakulását, amely az aranyér egyik elsődleges okozójának számít.

Szorulást okozhat a banán és a kakaó

Kezdetben nem kell egyből nagy dolgokon változtatnunk. Jobb, ha kis lépésekben haladunk. Nézzük meg melyek azok az élelmiszerek, amelyek sok rostot tartalmaznak, és melyek okoznak székrekedést. Legjobb, ha kiiktatjuk az étrendünkből a szorulást okozó ételeket, mint például a kakaó, a banán, az étcsokoládé és a finomított lisztet tartalmazó ételek. Részesítsük előnyben a rostban gazdag élelmiszereket, az olajos magvakat, a csírákat, zöldségeket és gyümölcsöket. A finomított lisztből készült pékáru helyett inkább válasszuk a teljes kiőrlésűt. Ha néhány élelmiszert mellőzünk, ám néhányat felveszünk a bevásárlólistánkra, máris sokat teszünk az egészségünkért. A táplálkozás mellett a folyadékfogyasztásra is oda kell figyelnünk: igyunk meg naponta legalább 2 liter folyadékot, ez ugyanis a székrekedés egyik legjobb ellenszere.

Akkor menjünk, amikor szükség van rá

Fontos az is, hogy helyes vécézési szokásokat alakítsunk ki. Bár előfordulhatnak kivételes helyzetek, ha tehetjük, ne álljunk ellen a sürgető kényszernek. Amikor visszatartjuk a székletet, akkor nagyobb nyomás nehezedik a záróizmokra, ami hozzájárul az aranyeresség kialakulásához. Nem tesz jót az sem, ha túl hosszú ideig ücsörgünk a vécén. Ha úgy érezzük, hogy csak fájdalmasan és nehezen tudunk megszabadulni a széklettől, akkor rakjunk egy sámlit a lábunk alá, így megváltozik a testhelyzetünk és könnyebbé válik a székletürítés.

Mozogjunk minél többet

Gyakran nagyon nehéz időt szakítani a mozgásra, pedig az aktív életmóddal szintén sokat tehetünk az aranyér megelőzése érdekében. A testmozgás serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, illetve jó hatással van a hormonrendszerre és megmozgatja a belső szerveket. Ha hajlamosak vagyunk az aranyérre, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mozgásformát űzünk. Ne válasszunk olyan sportot, amelynek során nagy a végbéltájra és a gátra nehezedő nyomás, és soha ne erőltessük meg magunkat. Kezdetben elég, ha minden nap sétálunk legalább fél órát intenzív tempóban. Idővel egyre nagyobb távokat tehetünk meg, illetve a kocogást is beiktathatjuk a napirendünkbe – ajánlja Tímea.

Ez mindig legyen a házi patikában

Minden életmódbeli változtatás ellenére előfordulhat, hogy kiújul az aranyér. Ez a betegség kezdetben otthon is kezelhető, ám fontos, hogy időben cselekedjünk, mert az elhanyagolt aranyér miatt műtétre is szükség lehet. Legyen a házi patikánkban Proktis-M kúp és Proktis-M plus kenőcs: ez a termékcsalád telitalálat aranyér ellen.

Természetes eredetű összetevői, a hialuronsav és a gyógynövények enyhítik a tüneteket, csökkentik a gyulladást és segítik a szövetregenerációt. Nem kell orvossal felíratni, recept nélkül kapható a gyógyszertárban. Jó, ha mindig tartunk otthon a házi patikánkban Proktis-M készítményt, mert így amint megjelennek az első tünetek, hatékonyan léphetünk fel ellenük.

kockazatokrol
Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához