Ezeket látta már?

11 tünet, ami a máj az epe és a hasnyálmirigy betegségére utal

epe, hasnyálmirigy, máj tünet, puffadás, sárgaság

Érdemes felkeresni a hepatológiát, ha ezeket a tüneteket tapasztalja.

A hepatológia kifejezés nem mindenki számára ismert, éppen ezért érdemes tudni arról, mivel is foglalkozik egy hepatológus, és milyen panaszokkal ajánlott hozzá fordulni. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus elmondta, nem csak a máj, de az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy betegségei is ehhez a szakterülethez tartoznak.

Mivel foglalkozik a hepatológia?

A hepatológiai az orvostudomány azon ága, amely a máj, és a vele szorosan kapcsolatban lévő szervek, vagyis a hasnyálmirigy és az epe betegségeivel foglalkozik. Az orvoslás ezt a szakterületet csak néhány évtizede kezeli önálló szakágként, előtte a gasztroenterológiához tartozott ez a részterület is.

A fentiekből következik, hogy a hepatológusok foglalkoznak többek közt a májat érintő fertőzésekkel, az alkoholos és nem-alkoholos zsírmáj kezelésével, a májmegnagyobbodással, májzsugorral és a májat érintő ritkább betegségekkel, mint például az autoimmun májbetegségek vagy a Wilson-kór. Ehhez kapcsolódóan a hepatológus számos vizsgálatot is elvégezhet, illetve elrendelhet – a laborvizsgálatoktól a hasi ultrahangig, a máj szerkezeti vizsgálattól a biopsziáig. Ezek a vizsgálatok szükségesek lehetnek a pontos diagnózis felállításához.

Milyen tünetekkel kell hepatológushoz fordulni?

 1. állandó alhasi fájdalom,
 2. puffadás,
 3. krónikus fáradtság,
 4. étvágytalanság,
 5. nem szándékos fogyás,
 6. tartós hasmenés,
 7. hányinger, hányás,
 8. véres, túl világos vagy túl sötét széklet,
 9. gyors pulzus,
 10. ödéma a lábon, a bokán,
 11. sárgaság (a bőrön és a szemfehérjén).

- Természetesen ezen tünetek nagy része nagyon sokszor valamiféle általános betegség, esetleg enyhe fertőzés tünetei lehetnek, és néhány nap alatt maguktól rendeződnek. A tartós panaszokra, az erősebb tünetekre, illetve az olyan speciális tünetekre, mint a sárgaság, azonban mindenképpen fel kell figyelni – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. - Bizonytalanság esetén a háziorvosi kivizsgálást érdemes elsőként beiktatni, ahol esetleg további hepatológiai vizsgálatot javasolhatnak.

Ugyanakkor, ha a családban már előfordult máj, hasnyálmirigybetegség, epebetegség, illetve valaki személyesen már érintett ilyen betegségben, érdemes akár tünet nélkül is részt venni egy-egy kivizsgáláson. Ugyancsak ajánlatos ez, ha valaki több rizikófaktorral is rendelkezik. Rizikófaktornak számít többek közt az elhízás, az alkohol-függőség, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, -vérzsírszint, a Crohn-betegség, a metabolikus szindróma.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek az epe és a máj daganatos elváltozásait jelzik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Hepatológia

Forrás: Hepatológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához