Ezeket látta már?

Epekő eltávolítása: az oldás vagy a műtét a jobb?

Epekő eltávolítás menet oldás műtét

Az epekő gyakori probléma, és bár a legtöbb érintettnél nem okoznak a kövek kellemetlen tüneteket, esetenként komoly fájdalmakat okozhatnak.

Természetesen, az epeköveket általában könnyebb megelőzni, de a kezelése is rutinfeladatnak számít. Az epekövek az epehólyagban alakulnak ki, az epehólyagban felhalmozódó anyagokból, többek között például koleszterinből vagy bilirubinból.

Okozhat-e korábbi halálozást az epekő?

Ha valakinél egyszer már jelentkezett az epegörcs, annak sajnos számítania kell arra, hogy ez a roham bármikor visszatérhet (az eperohamot gyakrabban tapasztalhatjuk meg éjjel, illetve nehéz, zsíros élelmiszerek elfogyasztása után). Az epegörcs, illetve epekő elleni leggyakoribb kezelési módszer az epehólyag műtéti eltávolítása. Ez az esetek mintegy 99 százalékában megakadályozza a további kellemetlen tünetek megjelenését. Az epehólyag hiánya általában nem okoz semmilyen további panaszt, de az esetek 10-15 százalékában krónikus fájdalom, állandó hasmenés alakulhat ki a műtétet követően.

Az epeköveket az esetek nagy részében műtéttel távolítják el

Az epehólyag eltávolítására két módszer is a szakemberek rendelkezésére áll: a nyitott műtétet egy kisebb hasi bemetszésen keresztül végzik, és néhány napos kórházi tartózkodásra van szükség utána. A laparoszkópiás eljárás során néhány kis "lyukon" keresztül vezetik be a műszereket a hasüregbe, és ezek segítségével távolítják el az epehólyagot. Ez utóbbi esetben általában csak egy napot kell a kórházban tölteni.

A laparoszkópiás műtét után egy-két héttel már vissza lehet térni a korábbi életmódhoz, diétához, míg a hagyományos, nyitott műtét után a lábadozási idő valamivel hosszabb.

A testmozgás csökkenti az epekő kockázatát

Indokolt esetben lehetőség van az epekő gyógyszeres kezelésére is. Ilyenkor a gyógyszer savas hatóanyagának segítségével feloldhatóak az epében kialakult kövek. A gyógyszeres eljárásnak több hátránya is van, például, hogy csak bizonyos típusú, úgynevezett koleszterinkövek esetében alkalmazható, és a gyógyszereket hosszú időn keresztül, akár évekig is kell szedni.

Emellett, csak az esetek mintegy felében várható teljes gyógyulás, és ha a gyógyszer szedésével leáll az érintett, akkor megnő az epekő kiújulásának az esélye.

A legmodernebb technikák közé tartozik az úgynevezett ESWL-terápia (extracorporeal shock wave lithotripsy – kőzúzás, lithotripszia), melynek során irányított lökéshullámokkal zúzzák szét az epehólyagban található köveket, melyek aztán a széklettel távozhatnak a szervezetből. Ez a terápia azonban csak egy-két kisebb méretű kő esetén alkalmazható sikerrel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Reggel kicsi, este nagy has: a puffadás hormonális okai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#puffadás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához