Ezeket látta már?

Milyen tünetekről ismerhető fel az epekő? Ezt nézze meg az arcán!

epekő tünetei figyelmeztető jelek szemen

Mitől alakulnak ki az epekövek, és milyen tünetek figyelmeztetnek rá? Mutatjuk!

Epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a bilirubin és a víz.

Ha az epehólyag nem tud megfelelőképp kiürülni, vagy a koleszterin, az epesavak vagy a bilirubin túlságosan felszaporodik az epében, kialakulhatnak az epekövek.

Epekő típusok

Az epekövek változó méretűek, lehetnek olyan kicsik, mint egy gombostűfej, de vannak golflabda méretűek is. Számuk is igen változó egytől több százig. Két legfontosabb fajtájuk: koleszterinkövek és pigmentkövek.

A koleszterinkő a leggyakoribb epekőtípus. Általában sárgászöldek és akkor keletkeznek, amikor a máj túl sok koleszterint választ ki.

A pigmentkövek sokkal ritkábbak. Kis méretűek, sötétbarnák vagy feketék. Bilirubin sókból, leggyakrabban kalcium bilirubinátból épülnek fel. Pigmentkövek leggyakrabban olyan betegnél alakulnak ki, aki májzsugorban, epeúti fertőzésben vagy különböző eredetű vérképzőszervi betegségben szenved.

Milyen gyakori az epekőbetegség?

A népesség 10%-ának, az idős emberek 15%-ának vannak epekövei, bár gyakori a teljes tünetmentesség.

Epekő: kik a legveszélyeztetettebbek?

Az epekőbetegségnek több rizikófaktora is ismert. Például nőknél (20-60 év között) kétszer gyakoribb, mint a hasonló korú férfiaknál.

A túlsúlyos vagy kövér egyének is veszélyeztetettek, mivel magasabb a koleszterin szintjük és nehezebben ürül az epehólyagjuk. Ehhez hasonlóan gyors súlyvesztés esetén is megnő az epekő kialakulásának kockázata, mivel a lebomló zsírok miatt a máj túl sok koleszterint választ ki az epébe.

További rizikófaktorok: a fogamzásgátló tabletták, vagy a hormonpótló kezelés okozta extra ösztrogénbevitel, a terhesség; a családban előforduló epekövesség; cukorbetegség; különböző gyógyszerek szedése, beleértve a koleszterinszint csökkentő készítményeket is.

Néma epekövek

Az epeköves betegek 70%-nak egyáltalán semmilyen tünetei nincsenek, és legtöbben magukról az epekövekről sem tudnak. A köveket gyakran egyéb okból végzett vizsgálatok során fedezik fel. Ezért hívjuk ezeket "néma" epeköveknek. Ha valakinek néma epekövessége van jobb, ha kerüli a zsíros ételeket, de amíg tünetek vagy fájdalom nem jelentkezik, nincs szükség sebészi beavatkozásra. Fontos ismerni az epeműtét veszélyeit, költségeit és a műtét okozta egyéb kellemetlenségeket, annak tudatában, hogy a kövek esetleg soha nem okoznak semmilyen problémát.

Panaszokat okozó epekőbetegség

Az epekövesség okozta tipikus panaszok akkor alakulnak ki, amikor a kő az epét szállító vezetékek valamelyikébe kerül. A leggyakoribb tünet a visszatérő, hirtelen fellépő felső-hasi fájdalom, esetleg hátfájás, amit ebben az esetben epekőkólikának nevezünk. A tünetek gyakran zsíros ételek elfogyasztása után jelentkeznek.

Epeköves panaszok a következők lehetnek:

  • állandó, súlyos fájdalom a jobb oldali felső hasi területen, mely a lapockák közé, a hátba is sugározhat. A fájdalom gyorsan erősödik, és 15 perctől több óráig is fennállhat
  • hányinger, hányás
  • emésztési zavar, szélgörcsök, hasi diszkomfort érzés
  • rosszullét zsíros ételektől

Epeproblémák bőrtünetei

Mivel a máj és az epe szoros kapcsolatban áll egymással, és rendellenesség esetén nem képesek hatékonyan lebontani a bilirubint, a legtöbbször előforduló elváltozások közé tartoznak a sárgás elszíneződések a bőrön, főleg a szem alatt, illetve a barnás májfoltok leginkább a homlokon, a szemkörnyéken vagy éppen az ajkakon. És, mivel a zsírok lebontása sem történik meg megfelelően, ha nem működik jól az epe, az az arcon is meglátszik: zsíros, fénylő bőrt, pattanásokat, gyulladásokat okoz, illetve eltömődnek a pórusok, ezáltal mitesszerek is keletkezhetnek.

Néhány súlyos epekő tünet azonnali figyelmet kíván:

  • láz, verítékezés, hidegrázás
  • sárgaság – a bőr és a szem fehérje sárgás elszíneződése

A láz az epehólyag vagy a hasnyálmirigy fertőződésének és gyulladásának jele lehet (cholecystitis, pancreatitis). A hasnyálmirigy az epehólyaghoz közeli emésztőszervi mirigy, mely emésztőenzimeket és az inzulint termeli.

Sárgaság akkor alakul ki, amikor a fő epevezetéket zárja el egy epekő, így az epét alkotó bilirubin a véráramba kerül.

Az epekövességhez hasonló tüneteket számos más betegség is okozhat, ezért fontos az orvosi vizsgálat, mely kizárhat egyéb elváltozásokat, például az emésztési zavart vagy a gyomorfekélyt. Az orvos kiértékeli a tüneteket, és szükség esetén specialistával is konzultál.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Epekő eltávolítása - az oldás vagy a műtét jobb?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#epekő

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához