Ezeket látta már?

Erős, nehezen múló hasfájás: ezeket a kérdéseket teszi majd fel az orvosa

hasfajas

Ha a hasfájás tartósan jelentkezik, esetleg egyéb panaszok is társulnak hozzá, javasolt szakemberhez fordulni. Mutatjuk, milyen kérdésekre készüljön fel az orvosnál.

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen kérdések segítik a diagnózist a komplex kivizsgálás során.

Hol és mennyi ideje jelentekzik a hasfájás?

Az orvos számára lényeges információ, ha pontosan be tudjuk határolni a fájdalom helyét. Ez máris egy lépéssel közelebb vihet a kiváltó ok megtalálásához. Emellett, ha a kivizsgálásra érkezünk, érdemes azt is átgondolni, hogy mióta érezzük a fájdalmat. Egybe esik-e ez az időpont egyéb eseménnyel, például műtéttel, új gyógyszer szedésével vagy egyéb, egészségünket befolyásoló körülménnyel.

Hasfájás: innen tudhatja, hogy vakbélgyulladás okozza - kattintson!

Hogyan és mikor fáj a hasa?

A hasfájás lehet görcsös, éles, szúró jellegű, feszítő vagy tompa – a betegek különbözően írják le, amit éreznek, de az is nagyon lényeges információ

– magyarázza dr. Németh Alíz.

Fontos továbbá, hogy mikor jelentkezik a fájdalom. Napszakhoz, esetleg étkezéshez, mozgáshoz köthető? Érdemes a kivizsgálás előtt megfigyelni magunkat és egy tüneti naplóban rögzíteni, ha összefüggést gyanítunk a hasfájás és a kiváltó ok között.

Egyéb panaszok a hasfájás mellett?

A hasfájás mellé társuló tünetek is lényeges információt adnak a diagnózishoz. Gondoljuk át, hogy tapasztalunk-e például székrekedést, hasmenést, de még a bőr- és légúti tünetek is lényegesek lehetnek. Dr. Németh Alíz elmondta, hogy reflux esetében például gyakori az elhúzódó – különösen reggel, ébredéskor jelentkező - torokfájás, rekedtség, de a visszaáramló savas gyomortartalom akár krónikus orrmelléküreg-gyulladást is okozhat. Ha székrekedés is jelentkezik, akkor a hasfájás akár pajzsmirigy alulműködéssel is összefügghet.

A hasfájásnak többnyire egyszerű okai vannak. Olvasson tovább!

Emellett természetesen több gasztroenterológiai kórkép is állhat a háttérben. A kivizsgálás tehát mindenképpen komplex, és fontos részét képezi a beteg részletes kikérdezése, érdemes ezért alaposan felkészülni az első orvosi találkozóra – tanácsolja dr. Németh Alíz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrén és hasfájás? Így függ össze a kettő

Forrás: Budai Allergiaközpont