Ezeket látta már?

Ezt teheti, ha a fájdalomcsillapító gyógyszertől fáj a gyomra

fájdalomcsillapító, gyógyszer, mellékhatás, NSAID-szerek, gyomorfekély, nyombélfekély, gyomorfájás

Nincsen gyógyszer mellékhatás nélkül. Ez abban az esetben is igaz, ha vény nélkül kapható gyógyszerekről van szó, illetve akkor is, ha több évtizede használt hatóanyagokról, a mindennapi életünk szerves részévé vált fájdalomcsillapító gyógyszerekről van szó.

A fájdalomcsillapítók egy nagy csoportjánál, az úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentőknél (NSAID), ahová a vény nélkül kapható acetilszalicilsav, dexketoprofén, dexibuprofén, diklofenák, ibuprofén, illetve naproxen hatóanyagok is tartoznak, tipikusan gyomor- és bélrendszeri mellékhatásokkal kell számolni. Nem kell megijedni, nem mindenkinél lépnek fel ezek a panaszok, de tény, hogy ezek a mellékhatások a tipikus mellékhatások között említhetők.

  • Gyomorégés,
  • gyomortáji szúró, égő jellegű fájdalom,
  • véres széklet

említhetők a panaszok között, amik már akár súlyos mellékhatásokat is előrevetíthetnek. Óva intő tény lehet ez mindazoknak, akik ezeket a fájdalomcsillapító gyógyszereket szedik, ha

  • fáj a fejük,
  • a torkuk,
  • a térdük,
  • a bokájuk,
  • menstruációs görcs kínozza őket, vagy netán
  • Covid-19-betegek.

Koronavírus elleni gyógyszerek: ezeket szedje, ha otthon gyógyul!

És ki ne szedné ezeket a szereket? A fájdalomcsillapítók és az NSAID-ok világszerte a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak.

Elkerülhetők-e a fájdalomcsillapítók gyomrot és béltraktust érintő mellékhatásai?

„Laikus nyelven” fogalmazva: az NSAID-típusú fájdalomcsillapító hatóanyagok kerülendők az „érzékeny” gyomrúaknál, ugyanis a szedésük gyomor- és nyombélfekéllyel, bélrendszeri vérzésekkel hozható kapcsolatba. Azoknál, akiknél korábban gyomor- és nyombélfekélyt diagnosztizáltak, mellőzendők ezek a szerek, helyettük paracetamollal vagy metamizollal javasolt a fájdalom enyhítése (szintén vény nélkül kapható hatóanyagú gyógyszerekről van szó).

Mit lehet tenni a gyomor- és bélrendszeri kockázat minimalizálásáért?

Mindez régóta ismert, és leírták, hogy minél nagyobb dózisban, minél hosszabb időn keresztül szedi valaki az NSAID-szereket, annál nagyobb a gyomor- és bélrendszeri mellékhatások rizikója. Ráadásul, ha valaki alkoholt is fogyaszt a szerek szedése alatt, vagy esetleg (hibásan) többféle NSAID-készítményt is szed egyidejűleg (pl. ibuprofénes tabletta + diklofenákos drazsé), a gyomor- és bélrendszeri rizikó fokozott.

1. Az NSAID-ok tablettáit, kapszuláit nem javasolt “szárazon” lenyelni

A folyadék nélküli bevétel ugyanis a készítmények nyelőcső falához való kitapadásához vezethet, és a nyelőcső nyálkahártyájának károsodását, súlyos esetben annak kifekélyesedését okozhatja.

2. Érdemes étkezés közben vagy után bevenni az NSAID-os patikaszereket

Meglepő módon azonban a táplálkozás közbeni vagy azt követő bevétel nem véd tökéletesen az NSAID-alkalmazás gyomor- és bélrendszeri következményeitől.

Ha csupán alkalmankénti NSAID-használatról van szó (például alkalmankénti fejfájás esetén bevett 1-1 NSAID-os tabletta), és a cél a gyors hatásfellépés, megengedhető az étkezés előtti bevétel. Tudni kell ugyanis, hogy az éhgyomorra bevett NSAID hatása gyorsabban kialakul, mint az étkezés közben vagy után bevetté, vagyis a gyógyszer gyorsabban hat,- ami egy kínzó fejfájásnál döntő fontosságú lehet.

Ellenben, tartós NSAID-alkalmazás esetén, ha valaki például ízületi fájdalmai enyhítésére több héten át szedi az NSAID-gyógyszert, inkább étkezés utáni bevétel javasolható. Ebben az esetben a szervezetben a fájdalomcsillapító hatóanyag szintje felvesz egy viszonylag állandó értéket, és gyakorlatilag mindegy, hogy azt étkezés előtt vagy közben pótoljuk egy-egy újabb NSAID-adaggal. Viszont, étkezés közben bevételnél az NSAID-ok direkt gyomornyálka-hártyakárosító hatása valamelyest kiküszöbölhető lehet, mert a táplálék bevonatot képezhet a gyomorfalon és „pufferelhet”.

3. Lényeges, hogy orvosi kontroll nélkül csak a betegtájékoztatóban írt ideig szedjük a fájdalomcsillapítókat.

Ez jellemzően maximum 5 nap egyhuzamban történő NSAID-szedést takar. Ha ennyi idő alatt nem enyhülnek a fájdalmas panaszok, orvoshoz kell fordulni, aki egyéb hatóanyagú gyógyszert rendel, vagy pedig „gyomorvédő” készítményt ír fel a tartósan szedett NSAID mellé. Ha „védett” a gyomor, akár hosszabb távon is alkalmazhatók az NSAID-fájdalomcsillapítók, ha a beteg állapota ezt megkívánja.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu