Ezeket látta már?

Elhúzódó hasfájás, puffadás: így tudhatja meg, mi okozhatja

hasfájás görcs puffadás oka

Nem szabad félvállról venni a problémát, különösen akkor, ha a hasfájás hosszú ideig elhúzódik.

Sokszor nehéz meghatározni, hogy pontosan mi váltja ki a gyomorgörcsöt, pedig fontos, hogy időben kiderüljön! A hasfájásnak számtalan oka lehet, a teljesen hétköznapiaktól a súlyos, krónikus problémákig. Természetesen előfordulhat, hogy az idegesség, a stressz miatt fáj a hasunk, esetleg olyan ételt ettünk (vagy túlettük magunkat), ami megterheli az emésztőrendszert. Ezek a panaszok általában néhány óra alatt elmúlnak. Ugyanakkor a hasfájás életveszélyes betegségek tünete is lehet.

Ez fájhat a hasban

A pontos diagnózishoz nem elég azt mondani: „fáj a hasam”. Lehetőség szerint minél jobban írjuk le a fájdalom jellegét és intenzitását, hogy folyamatosan érezzük vagy hullámokban jelentkezik. Segítheti a diagnózist, ha meg tudjuk határozni az esetleges kiváltó okot (például, ha étkezés után közvetlenül kezd el fájni a hasunk). Azt is mondjuk el az orvosnak, hogy mikor csökken a fájdalom, ha például testhelyzetet változtatunk, és természetesen azt is, hogy pontosan hol érezhető a fájdalom. Mondjuk el azt is, a hasfájáson kívül vannak-e más tüneteink.

A törzsünkben, a hasüregben helyezkedik el sok fontos szervünk, a májtól az epehólyagon át a belekig, a léptől a hasnyálmirigyig. Bár a legtöbb ember számára a gyomor jelenti a hasat, a gyomor fájdalma inkább a mellkasban, a bordák környékén érezhető. Szintén félreértésre adhat okot, hogy a vesék is hasüregben vannak, ám a vese eredetű fájdalom a leggyakrabban a hátban, illetve a derékban érezhető.

Azt se felejtsük el, hogy a fájdalom sok esetben kisugárzó, vagyis nemcsak közvetlenül az érintett szervnél érezhető. Előfordulhat, hogy a hasi panaszok által okozott fájdalom a mellkasban, a hátban, a lágyékban érezhető. Az is lehet, hogy bár a tankönyvi leírás szerint egy-egy probléma test jobb oldalán érezhető fájdalommal jár együtt, mi mégis a bal oldalon érezzük. A fájdalom nagyon szubjektív, nemcsak az intenzitását vagy a jellegét tekintve, de azt is, hogy hol tapasztaljuk meg. Nem szabad tehát csak a fájdalom alapján gyanakodni egy-egy betegségre.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a fájdalom intenzitása, erőssége nem feltétlenül jelzi egy probléma súlyosságát. Sok esetben a komoly betegségek nem járnak együtt elviselhetetlen fájdalommal, vagy éppen már csak akkor kezdjük érezni a fájdalmakat, amikor a betegség már nagyon előrehaladott állapotban van. Éppen ezért fontos más tüneteinket is figyelni, és betegség gyanúja esetén nem arra várni, hogy mikor kezd el fájni a has.

Emésztési panaszok

A hasfájásnál a legtöbb ember szinte azonnal emésztési panaszokra gondol. A hasi fájdalmakat, görcsöket, hascsikarást nagyon gyakran a nehezen emészthető élelmiszerek okozzák, Ilyenkor fokozott gáztermelődésre, puffadásra is panaszkodhat az érintett. Szerencsére, ezek a hasi panaszok ritkán súlyosak, általában rövid időn belül maguktól, gyógyszer nélkül is megoldódnak.

Mindenképpen komolyabb kivizsgálásra van szükség akkor, ha a hasfájás rendszeresen, szinte minden nap jelentkezik, ha mellette gyakori hasmenést vagy székrekedést tapasztalunk, vagy ha olyan emésztési problémáink is vannak, mint a gyomorégés, a hányinger, az étvágytalanság. Ezek ugyanis gyulladásos bélbetegségekre, reflux betegségre, felszívódási zavarokra vagy ételallergiára is utalhatnak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

KÖVETKEZŐ CIKK>

Milyen, ha fekély okozza a gyomorfájdalmat? Ebből tudhatja, hogy baj van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyerek

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához