Hogyan kezelhető az aranyér otthon és mit kezdenek vele az orvosok?

#aranyér #bélbetegség #Szkleroterápia
2020.08.25.

Ha valakinél jelentkeznek az aranyeres tünetek, fel kell keresni az orvost, hogy bizonyítható legyen: a fájdalom, a duzzanat, a nedvedzés, az esetleges vérzés aranyértől származik, és nincsen súlyosabb oka.

A duzzadt, fájdalmas aranyér pl. jól reagálhat már egy kb. 10 perces, egyszerű meleg fürdőre is. Ki lehet próbálni az ún. ülőfürdő alkalmazását, a WC-csésze fölé helyezett segédeszközzel, és ebben naponta több alkalommal néhány perces ülőfürdőt lehet venni – ha ez megoldható (otthoni körülmények között). Érdemes székürítés után folytatni ezt a kezelési módszert.

Az aranyér kezelése

Számos kenőcs és kúp kapható vény nélkül a gyógyszertárakban, amelyek alkalmasak a duzzanat és fájdalom csökkentésére. Ha a panaszok, tünetek néhány napon belül nem javulnak, meg kell keresni az orvost.

Tudta? Ezek az aranyér fajtái és tünetei! Kattintson!

Az előreesett (kitüremkedett) belső aranyeret finoman vissza kell tolni a helyére, a végbélnyíláson belülre. Az orvos erre is tud megfelelő módszert ajánlani.

Az aranyeres területet minden székletürítés után meg kell mosni (lásd fentebb). Törlésre igen alkalmasak pl. a babaápolásra használt törlőkendők.

Fontos a székrekedés megelőzése, a kellően lágy, formált széklet segít az aranyeresség elkerülésében, és a meglévő aranyerek állapotromlását is megelőzi.

A rostokban gazdag táplálkozás (gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabonafélék), kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, elegendő mozgás, fizikai aktivitás is sokat számít. A vénás nyomás emelkedése, a vénás feszülés fokozódása elkerülhető, ha nem ülünk sokáig a WC-n!

A visszatérő, krónikus aranyeres betegségnél a következő terápiás eljárások alkalmazhatóak:

Szkleroterápia - Az aranyérbe injekciózott vegyület összehúzza a kitágult vénákat.

Lekötés - Belső aranyéren alkalmazható módszer, a gumival lekötött aranyér keringése elhal, és egy idő után az érintett vénaszakasz fájdalmatlanul "leesik".

Egyéb terápiás módszerek, lehetőségek - A lézeres kezelés, infravörös fénnyel végzett fotokoaguláció, vagy elektromos árammal végzett elektrokoaguláció.

A külső aranyérben lévő vérrög eltávolítható: helyi érzéstelenítés mellett bemetszik a vénafalat, és a vérrög így kivehető.

Kórházi kisműtét: a hemorrhoidectomiát csak kisszámú (súlyosabb) betegen végzik, műtéti érzéstelenítésben. A beteg a műtét után rövidebb ideig a kórházban marad.

Ha az aranyeres problémák krónikussá válnak, keresse fel orvosát, és kérjen tőle tanácsot a kezelést és az életmódot illetően!

Forrás: EgészségKalauz