Húsvéti túlevés: milyen gyógyszer jó gyomorfájásra, puffadásra?

#puffadás #emésztési zavar #gyógyszer #hasfájás
2020.04.12.

Ha hirtelen túl sokat eszünk, könnyen megterhelhetjük a gyomrunkat. Ilyenkor a gyomrunk fáj és feszül, de néhány emésztőenzimet tartalmazó gyógyszer segíthet. Melyek azok, és hogy szedjük?

A hirtelen, nagy mennyiségű étellel való megterhelés egy egészséges emésztésű ember szervezetét is próbára teszi. A bőséges ünnepi fogások, kiváltképp a zsíros, fűszeres, laktató ételek mindenki számára nehéz falatot jelentenek. Ezeknek a testes fogásoknak a túlzott mértékű fogyasztása megterheli a szervezetet.

Enzimpótlásra van szükség

Az emésztőenzimek, az epe és a hasnyálmirigy enzimei nem képesek a zsír-, fehérje- és szénhidrátbontó feladatukat kielégítő mértékben ellátni, és jelentkeznek a „túlevés” okozta gyomor- és bélproblémák. Az emésztés elősegítése érdekében külső segítségre van szükség, pótolni kell azt, ami a szervezetből hiányzik: az emésztőenzimeket.

Alkalmanként szükséges lehet egy-egy emésztést elősegítő készítmény alkalmazása, és a karácsonyi „túlevés” is lehet ilyen alkalom. Az emésztést elősegítő készítmények azt pótolják, amiből kevés áll rendelkezésre a szervezetben: általában több emésztőenzimből álló, állati (sertés) eredetű enzimkeveréket tartalmaznak.

Az enzimkeveréknek nincs direkt görcsoldó, puffadásgátló, savcsökkentő vagy hányingert csillapító hatása, azonban a táplálék emésztése révén – közvetett módon –oldja a feszülés, puffadás okozta fájdalmakat, mérsékli a hányingert.

Milyen szer hatásos?

A pankreatin nevű enzimkeverék több készítmény összetevői között szerepel. A keverék fehérjéket bontó proteázt, szénhidrátokat bontó amilázt és zsírbontó lipázt tartalmaz.

Ezeknek a készítményeknek a hatóanyagtartalmát általában ún. enzimegységben adják meg. A gyógyszerek nevében és a csomagolásán általában a lipáz-aktivitásra utaló szám szerepel (pl. 10000 vagy 25000 Ph. Eur. E),- minél magasabb ez a szám, annál erősebb hatású táplálékbontó aktivitásra lehet számítani.

A hatás érdekében szétrágás nélkül, vízzel kell bevenni

Az emésztőenzimes - vény nélkül is megvásárolható - patikaszerek általában filmbevonattal rendelkező tabletták, bevonatos drazsék, illetve speciális, bélben oldódó szemcsékkel töltött kapszulák. Ezeket a patikaszereket úgy tervezték, hogy a hatóanyagtartalmuk a bélben váljon szabaddá,- ott, ahol szükség van az emésztőenzimekre. Ebből következik, hogy amennyiben ezeket a gyógyszereket szétrágja a beteg, akkor már a szájüregben vagy a gyomorban szabad formában lesznek jelen a hatóanyagok, így a várt terápiás hatás elmaradhat.

Tilos tehát a szétrágás! Megjegyzendő emellett, hogy az emésztőenzimeket tartalmazó készítményeket bőséges mennyiségű, legalább egy pohárnyi vízzel kell lenyelni - étkezés közben vagy után. Túlevés esetén kapcsán a mindennapi gyakorlatban étkezés utáni bevételről van szó.

Beszélne egy orvossal? Hívja az Egészségkalauz.hu orvosait, most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást. Kattintson IDE!

Egyszer-egyszer belefér

Alkalmanként, ünnepi ebédek vagy vacsorák féktelenre sikerült étkezései után beve(t)hetők az emésztőenzimeket tartalmazó, emésztést segítő szerek. Amennyiben azonban az emésztési problémák rendszeressé válnak, vagy azok már a szokásos, „light” fogásokat követően is jelentkeznek, javasolt orvossal konzultálni a probléma okának kiderítésére.

Vény nélküli forgalomba is kapható, ún. multienzimes készítmények:

DIPANKRIN OPTIMUM 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

KREON 10 000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

KREON 25 000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

MEZYM FORTE 10000 egység gyomornedv-ellenálló filmtabletta

MEZYM Forte 20000 egység gyomornedv-ellenálló filmtabletta

NEO-PANPUR gyomornedv-ellenálló filmtabletta

PANGROL 10 000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

PANGROL 25 000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

PANKREOFLAT bevont tabletta

PANZYTRAT 25000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: EgészségKalauz