Mindenki ezt nézi most!

Irritábilis bélszindróma: a telefonos viselkedésterápia a legjobb gyógymód?

Irritábilis bélszindróma: a telefonos viselkedésterápia a legjobb gyógymód?

Az IBS, vagyis az irritábilis bél szindróma nevű betegség kezelésében hatékonyabbnak bizonyult a kognitív viselkedésterápia, mint a hagyományos gyógymódok.

Az irritábilis bél szindróma (IBS) krónikus betegség, melyre a hasi fájdalmak és görcsök, a puffadás, a hasmenés és a székrekedés váltakozása a jellemző. Jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, de komplex terápiával általában jól kezelhető.

Hogyan kezelhető az IBS?

A terápia gyógyszerszedést, az életmód megváltoztatását és pszichológiai terápiát is magában foglalhat. A legjobb eredmények ezek kombinációjával érhetőek el, ám egy most megjelent kutatás szerint a kognitív viselkedésterápia (CBT) önmagában is jelentős mértékben csökkentheti a kellemetlen tüneteket.

Hazel Everitt professzor és kollégái arra voltak kíváncsiak, vajon a telefonos, illetve online terápiának is van-e olyan pozitív hatása, mint a személyes találkozóknak, valamint, hogy önmagában a CBT lehet-e olyan hatékony, mint a gyógyszeres kezelés. Emellett azt is igyekeztek kideríteni, a pozitív hatás hosszú távon is érvényesülhet-e. Korábban ugyanez a kutatócsoport már megállapította, hogy a viselkedésterápia a hagyományos gyógyszerezéssel kombinálva hatékonyabb, mint csak a gyógyszeres kezelés.

A kutatásba 558 önkéntest vontak be. A betegek mindegyikének erős tünetei voltak, annak ellenére, hogy hosszabb ideje kaptak gyógyszereket. A résztvevőket három csoportba osztották, vagy telefonos terápiában vettek részt, vagy internetes terápiában (minimális szakemberi támogatással), vagy pedig a korábbi gyógyszerezést folytatták, CBT nélkül. A résztvevőknek 12 és 24 hónap elteltével kérdőívet kellett kitölteniük a tüneteikről.

Ezek a puffadás hormonális okai!

A viselkedésterápia hatékonyabb telefonon?

Úgy találták, hogy 2 év elteltével a kognitív viselkedésterápia hosszú távon is javította a betegség tüneteit, függetlenül attól, hogy telefonon vagy interneten vettek részt benne a betegek. A telefonos terápiában részt vevők 71 százaléka, míg az online terápiás csoportban lévők 63 százaléka számolt be a kellemetlenségek csökkenéséről, szemben a hagyományos terápiát követőkkel, ahol az arány csak 46 százalék volt.

„Ez a felfedezés nagyon izgalmas és fontos, hiszen megváltoztathatja az IBS kezeléséről alkotott elképzeléseinket. A telefonos és az internetes viselkedésterápia sokkal kényelmesebb a betegeknek, hiszen nincs szükség személyes találkozókra. A pozitív hatások pedig hosszú ideig érvényesülnek” - mondta Hazel Everitt professzor.

A kutatás eredményeiről a The Lancet Gastroenterology and Hepatology című folyóiratban számoltak be.

Forrás: egeszsegkalauz.hu