Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Meddig bírja gond nélkül a máj az alkoholt? Ezek a májkárosodás stádiumai

májzsugor zsírmáj alkoholos májkárosodás tünet stádium

Egy darabig visszafordítható, de bizonyos idő után maradandó májbetegséget okoz az alkohol.

Az alkoholos májkárosodás nem egységes kórkép, minden olyan betegséget magába foglal, aminek az oka a hosszabb időn keresztül, nagy mennyiségben fogyasztott alkohol. A betegség legsúlyosabb formája az úgynevezett májzsugor (cirrózis), ami májelégtelenségen, nemritkán vérzéses szövődményen keresztül halálhoz is vezethet.

Milyen elváltozásokat okoz az alkohol a májban?

Az alkohol lebontása során a májban egy toxikus vegyület, az acetaldehid keletkezik, amely ha túlzottan felhalmozódik először elzsírosodás, majd később gyulladás jön létre a májban. Az állandó gyulladás a májsejtek pusztulását okozza és kialakul az alkoholos hepatitis.

Ha az ártalom itt megáll, az újjászülető májsejtek még regenerálják a máj működését, viszont ha a máj kifárad, új sejtek már nem képződnek, és az elpusztultak helyét hegszövet (fibrózis) tölti ki. Ez már visszafordíthatatlan állapot, és ez esetben már egészen kevés mennyiségű alkohol is májsejt-pusztulást okoz.

Az egyre kevesebb májszövet és egyre több hegszövet kialakulása okozza a májzsugorodást (májcirrózis), amitől a máj akár kétszeresére is nőhet annak ellenére, hogy egyre kevesebb a ténylegesen működő májsejt. Súlyos esetben a májelégtelenség halálhoz is vezethet.

Milyen tünetekkel jár az alkoholos májkárosodás?

Az alkohol okozta májkárosodás korai jelei még enyhék, sokszor évekig nem is okoznak panaszt. A betegség súlyosbodásával jelentkező tünetek lehetnek:

 • Hasi fájdalom
 • Rendszeres hányinger vagy hányás
 • Gyengeségérzet
 • Étvágytalanság

Ezek a tünetek gyakran nem elég jellegzetesek a májkárosodás diagnózisához, azonban a gyakori és nagymértékű alkoholfogyasztás hátterével már szükséges gondolni a májkárosodás kivizsgálására, hiszen ekkor még az elváltozás megállítható, részben visszafordítható.

Később ezekhez a tünetekhez további, már szervi elváltozásokat jelző tünetek jelentkeznek:

 • Láz
 • Bőr és a szemfehérje sárgasága
 • Sötétebb vizelet, világosabb széklet (akár vér megjelenése benne)
 • Vérhányás
 • Kóros fogyás
 • Folyadék felszaporodása hasüregben

Az alkoholos májbetegség súlyossági fokozatai

Az alkoholos májbetegségen belül alapvető­en három súlyossági fokozatot lehet elkülöníteni, melyek akár át is fedhetik egymást.

Alkoholos zsírmáj: az alkohol okozta májkárosodás legenyhébb formája, amikor az alkohol elhagyásával és az életmód megváltoztatásával még visszafordítható az elváltozás. Tünetek ekkor még ritkán jelentkeznek, azonban a képalkotó és laborvizsgálatok eredményei következtetni engednek a betegség meglétére.

Alkoholos májgyulladás (hepatitisz): a tovább folytatott rendszeres és nagymértékű alkoholfogyasztás hatására gyulladás jön létre a májban, ami ha nem csillapodik, a májsejtek fokozatos pusztulásához vezet.

Teljes absztinencia esetén még létrejöhet gyógyulás, de még kisebb mennyiségű szesz fogyasztása is súlyosbítja a betegséget, ami olyan maradandó károsodáshoz vezethet, ami az életet is veszélyeztetheti.

Májzsugor / májcirrózis: a májkárosodás legsúlyosabb, már visszafordíthatatlan formája. Még ekkor sem feltétlen érezhetőek, diagnosztizálhatóak egyértelműen a tünetek, azonban a kóros májfunkciók láthatóak a laborvizsgálatok eredményén.

A máj elváltozása ekkor már többnyire maradandó, a tünetek ugyan csökkenthetőek, de a gyógyuláshoz májátültetésre lehet szükség.

Az alkoholfogyasztás folytatásával a túlélési esély drasztikusan csökken.

Mennyi alkohol fogyasztása káros?

Nem csak a mennyiség, de a minőség, a rendszeresség és az időtartam is fontos tényezők a májkárosodás kialakulása szempontjából. Az alkohollal szembeni érzékenység egyéni eltérései igen nagyok, átlagosan férfiaknál naponta 50-60 gramm tiszta alkohol (ami megfelel nagyjából 12 dl sörnek, 6 dl bornak, vagy 1,5 dl töménynek).

Nőknél 20 gramm tiszta szesz (azaz 4 dl sör, vagy 2 dl bor, vagy 1/2 dl tömény) éveken keresztüli fogyasztása okoz májkárosodást. A rossz minőségű alkoholos italok tovább rontják a betegség kimenetelét. Mindezeken túl az érzékenységet befolyásolja a testsúly, életmód is.

Az alkohol okozta májkárosodás kezelése

A diagnózis megállapításához elengedhetetlen a máj szerkezeti vizsgálata. Legfontosabb kezelés az alkohol részleges, de súlyosabb esetben teljes elhagyása, ami a kezdeti stádiumokban már gyógyulást eredményezhet. Egyéni, a betegség stádiumának megfelelő, dietetikus által összeállított étrend javasolt. Emellett folsav, B-, C- és E-vitamin pótlására is szükség lehet.

Súlyos májzsugor esetén májátültetésre kerülhet sor.

Az alkoholfogyasztás különböző mintázatai

Absztinensnek tekinthető az, akik egyáltalán nem fogyaszt semmilyen alkoholt.

Kik a szociális ivók?

Szociális ivónak nevezzük azt, aki leginkább a társaság kedvéért fogyaszt alkoholt. Előfordul, hogy esetenként túl sokat iszik, de nem okoz számára gondot rövidebb-hosszabb ideig letenni az alkoholt. A szociális ivók körében inkább a nagyfokú alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható rövidtávú nem kívánt hatások (lásd később) előfordulása a gyakoribb. Mindazonáltal a szociális ivók hajlamosabbak arra, hogy idővel problémás alkoholfogyasztóvá váljanak.

Kik a nagyivók?

Nagyivónak számít az, akinek az alkoholfogyasztása már hatással van a fizikai és szellemi teljesítőképességére. Kezdenek kialakulni az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható hosszútávú nem kívánt hatások (lásd később), illetve megjelenik a tolerancia is, vagyis több alkohol elfogyasztása szükséges ugyanazon hatás kiváltására. Emellett romlani kezdenek az egyén szociális kapcsolatai és munkában megmutatkozó tevékenysége is. Amennyiben az illető folytatja alkoholfogyasztását nagy az esélye annak, hogy tartós egészségkárosodás alakul ki, illetve hogy alkoholbetegsége súlyossá válik.

Kik alkoholfüggők?

Az alkoholbetegek esetében az alkoholfogyasztás szenvedélybetegséggé súlyosbodik, és kialakul az alkoholtól való függőség. A betegség áldozatává válnak az emberi kapcsolatok, a munkahely, a család és az érintett saját egészsége is. Ilyenkor az illető önerőből már nem képes abbahagyni az ivást, a leszokáshoz orvosi támogatásra van szüksége. Az alkoholmegvonás hatására súlyos elvonási tünetek alakulhatnak ki.

Mint a cikk bevezetőjében olvasható volt, a genetika nagyban meghatározza, hogy ki miként reagál az alkoholra, így azt is, hogy ki jut el a szociális ivó státuszától a nagyivók vagy súlyos alkoholbetegek csoportjáig.

Problémás alkoholfogyasztó vagyok?

Négy egyszerű kérdéssel el lehet dönteni, hogy az alkoholfogyasztása veszélyes-e az egyén testi és lelki egészségére nézve. (CAGE teszt)

A négy kérdés a következő:

 1. Gondolt-e már arra, hogy abba kellene hagyni az alkoholfogyasztást?
 2. Aggódott-e már Önért valaki az alkoholfogyasztása miatt?
 3. Érzett-e már bűntudatot az alkoholfogyasztása miatt?
 4. Szüksége volt-e már reggel egy italra, hogy el tudja kezdeni a napját?

Amennyiben a négy kérdésre két igen válasz születik, akkor célszerű csökkenteni/abbahagyni az alkoholfogyasztást, illetve szükség esetén szakember segítségét kérni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 tünet, ami máj gyulladását jelezheti - a hányinger az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májbetegség

Forrás: Hepatológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához