Ezeket látta már?

Mi jó reflux ellen? Ezekkel a készítményekkel sokat segíthet panaszain

mi jó reflux ellen probiotikum

A reflux ellen több készítmény is kapható, ám sokan elfeledkeznek ezekről a fontos szerekről, melyek csökkenthetik a panaszok fellépésének esélyét, ráadásul enyhíthetik is a tüneteket.

A savas reflux igen sok embert érint, mely kellemetlen tünetei miatt nagyban ronthatja az életminőséget. Bár több készítmény és házi praktika is létezik a panaszok enyhítésére, igen kevés szó esik az állapottal kapcsolatban a probiotikumok szerepéről, melyek jelentősen segíthetnek a kellemetlen gyomorégés ellen.

Mi az a reflux?

A savas reflux az az állapot, amikor a gyomor belsejében lévő gyomorsav feljut a nyelőcsőbe és a torokba. A gyomor bejáratánál lévő szelep, egy izomgyűrű (LES) ugyanis bezárul, amint az élelmiszer áthalad rajta - ám ha ez nem történik meg teljesen, illetve, ha túl gyakran nyílik ki, úgy a gyomorsav kijuthat a gyomorból, kellemetlen gyomorégést okozva. Amennyiben a probléma hetente többször jelentkezik, akkor már gastrooesophagealis reflux betegségről (GERD) beszélünk.

Tünetei a következők

  • puffadás
  • gyomorégés
  • mellkasi fájdalom
  • gyakori csuklás
  • fogyás
  • köhögés, rekedtség vagy krónikus torokfájás
  • rossz lehelet
  • rossz íz a szájban

Hogyan segíthetnek a probiotikumok?

A reflux ellen számos kezelés létezik. Csökkenthetik a panaszokat különböző gyógyszerek, az életmódváltás, valamint alternatív terápiák is.

A szakemberek szerint sokat segíthetnek bizonyos probiotikumok is, melyek köztudottan igen jó hatással vannak az emésztésre, ráadásul a káros mikroorganizmusok elleni védekezéshez is hozzájárulnak. Ennek oka, hogy pozitívan befolyásolják a bélmikrobiómát. Tanulmányok szerint a nagyban csökkenthetik a haspuffadást, a gyomorégést, valamint további előnyük, hogy enyhíthetik a refluxra gyakran alkalmazott protonpumpa-gátlók (PPI) bizonyos mellékhatásait. Ezek a vényköteles gyógyszerek csökkentik a gyomorsav termelődését és segítik a nyelőcső nyálkahártya gyógyulását, ám rossz oldaluk, hogy általuk a káros mikroorganizmusok könnyebben bejutnak bélbe (a kevesebb gyomorsav miatt), ráadásul megnövelik a SIBO fellépésének esélyét. A probiotikumok azonban segíthetnek csökkenteni ennek kialakulásának kockázatát a PPI-ket szedő embereknél.

Mely típusú probiotikumok segíthetnek?

A reflux/GERD kezelésével kapcsolatos vizsgálatok többsége a Lactobacillus baktériumtörzseket vizsgálta, néhányuk pedig a Bacillus subtilis-t és Enterococcus faecium-ot. Ezek a kutatások pozitív eredménnyel zárultak, így bármelyik segíthet csökkenteni a tüneteket.

Fontos azonban, hogy ha már valamilyen gyógyszert szed reflux-ra, még mielőtt el kezdene szedni probiotikumot, beszéljen orvosával, hiszen bár együttes alkalmazásuk biztonságos, a probiotikumok növelhetik a gyógyszerek hatékonyságát, így dózisváltásra lehet szükség (sőt, egyes tanulmányok szerint néhány esetben el is hagyhatóak a gyógyszerek ekkor).

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Néma reflux: nem könnyű felismerni, de ezek a tünetek gyorsan elárulják

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

reflux

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához