Milyen természetes megoldásokkal enyhíthető a hányinger?

#hányás #hányinger #hányinger ellen #diéta
2020.06.05.

Ha kínozta már több órán keresztül hányinger, tudja, hogy mennyire meg tudja keseríteni a napunkat. De mit tehetünk azért, hogy minél hamarabb elmulasszuk?

A hányinger rendkívül kellemetlen érzés, és gyakran nem is követi hányás, amitől egy kicsit megkönnyebbülnénk. Milyen módszerekkel enyhíthetjük vagy mulaszthatjuk el teljesen a hányingert?

  • Szellőztessünk ki, üljünk a nyitott ablak elé vagy irányítsuk magunkra a ventilátort! A friss levegő segíthet a hányinger ellen, például azzal, hogy eltávolítja a közelünkből a kellemetlen szagokat.
  • Tegyünk hideg borogatást a tarkóra! A hányinger gyakran jár a testhőmérséklet megemelkedésével, a hideg éppen ezért jótékony és nyugtató hatású lehet.
  • Vegyünk néhány mély lélegzetet! Ez a módszer különösen hatásos lehet, ha a hányingert idegesség vagy izgatottság okozza. Az, ha néhány percig a lélegzésünkre koncentrálunk, segít megnyugodni.
  • Együnk gyömbért! A gyömbér az egyik legtöbbet ajánlott hányinger elleni szer. Nyugtatja a gyomrot, és olyan vegyületeket találhatunk benne, melyek hatékonysága a hányinger elleni gyógyszerekéhez hasonló. Rágcsálhatunk friss gyömbért, ihatunk gyömbérteát, de már gyömbéres, hányinger elleni nyalókát is vásárolhatunk.
  • Szagolgassunk borsmenta illóolajat! A borsmenta illóolaja nemcsak rendkívül hatásos a hányinger ellen, de nagyon gyorsan is hat. Egy kutatás szerint alig két perc elegendő lehet ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. A borsmentából készült teát is kipróbálhatjuk, a népi gyógyászat szerint ez a szer jótékonyan hat szinte bármilyen emésztési zavar esetén.
  • Próbáljuk ki otthon az akupresszúrát! A tradicionális kínai gyógyászat szerint bizonyos akupresszúrás pontok nyomkodása, óvatos masszírozása gyorsan enyhítheti a hányingert. A legkönnyebben elérhető ilyen pont az alkar belső felén található, nagyjából 2-3 ujjnyira a csuklótól, a két kitapintható ín között. A hüvelykujjunkkal egy percig nyomjuk ezt a pontot, majd ismételjük meg a másik karunkon is.

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait! Kattintson IDE!

  • Szagolgassunk citromot vagy igyunk citromos vizet! A citrusos illatok, illetve a citromban található vegyületek jótékonyan hatnak az emésztésre és a hányingert is enyhítik. Már az is gyors segítség lehet, ha felvágunk egy friss citromot vagy megkapargatjuk a héját, és mélyen belélegezzük az illatát. A citrom levét pedig facsarjuk hideg vízbe és lassan, kortyonként igyuk meg. Ha éppen nincs kéznél friss citrom, a citrom illóolajának legalább olyan jó hatása lehet.
  • Együnk néhány falatot! Lehet, hogy az éhség is hozzájárul a hányingerhez, ezért egy kevés, semleges ízű, könnyen emészthető étel enyhítheti a tüneteket. Együnk néhány falat üres pirítóst, sós kekszet, banánt, almát, főtt tésztát, rizst vagy burgonyát (természetesen szósz nélkül).
Forrás: EgészségKalauz