Ezeket látta már?

Ne legyen nyomasztó a karácsonyi lakoma!

2012.12.23. Módosítva: 2015.11.04.

Ételintolerancia: ne legyen nyomasztó a karácsonyi lakoma! - tanácsolja a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság. Sokan küszködnek hosszú évek óta a gyomrukkal - mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a reklámok teli vannak gyomorbántalmakat enyhítő termékek hirdetéseivel. Százezrek kísérleteznek vény nélkül kapható gyógyszerekkel, amelyek viszont csak átmeneti megoldást hoznak, mert a panaszok időről-időre visszatérnek, pedig sokszor nincs kimutatható betegség a háttérben.

A Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság (MAPPET) felhívja a figyelmet: sok embernél az ételintolerancia okozza a tüneteket, ami egy egyszerűen kiküszöbölhető tényező lenne - ha tudnánk róla.

Ne legyen nyomasztó a karácsonyi lakoma!

Amíg viszont az ételallergia hamar kiderülhet, mert azonnali, olykor rohamszerű tüneteket okoz, addig az ételintolerancia miatti hasmenés, puffadás, szélgörcs sokszor csak órákkal vagy akár egy-két nappal az ominózus étel elfogyasztása után jelentkezik, ezért nehéz összekötni a tüneteket bármelyik alapanyaggal.

Marad hát a gyógyszer és maradnak a visszatérő étkezési panaszok. Pedig egyszerű laborvizsgálattal kimutatható, ha valakinek az emésztőrendszere nem tolerál bizonyos élelmiszereket, amelyeket ha kivált mással, akkor odafigyeléssel, gyógyszerek nélkül is elmúlhatnak problémái.

Kiadó: Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság MAPPET

Forrás: MTI / OS