Ezeket látta már?

Mi jó öregedés ellen? Nagyban befolyásolja az idő kerekét, ha ilyen a bélflóránk

bélflóra, öregedés, fiatalodás, ránckezelés mikrobiom

Végre beteljesíthetik sokak álmát és tényleg vissza tudjuk pörgetni az idő kerekét? Egy vizsgálat meglepő eredményre jutott.

Egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy milyen közvetlen hatásai vannak a bélflórának az egészségünkre, illetve, hogy lehet-e kezelni bizonyos problémákat a bélflóra helyreállításával.

A bélflóra hatása az öregedésre

A bélflóra az egyik olyan szervrendszerünk, melyre nagyon komoly hatással van az öregedés, az idő előrehaladtával olyan változások következhetnek be benne, melyek növelik többek között a gyulladásos betegségek és a bélrendszeri panaszok rizikóját. A fiatalabb egerektől vett székletmintát az idősebb állatokba ültetve stimulálható a bélflóra, és megújítható az immunrendszer – derítette ki a cambridge-i Babraham Institute kutatócsoportja.

A bélrendszerünkben rengeteg, több száz különböző fajtába tartozó baktérium található, és ezek a jótékony mikrobák nagy szerepet játszanak többek között az anyagcserében, az agyműködésben, az érzelmek szabályozásában és az immunválaszban is - mondta dr. Marisa Stebegg, a tanulmány vezető szerzője, majd folytatta: az idő előrehaladtával, ahogy öregszünk, egyre romlik az immunrendszerünk hatékonysága. Immunológusként arra voltunk kíváncsiak, mi az összefüggés ezen immunválasz és a bélflórában bekövetkező változások között.

Az öregedés visszafordítható?

A kutatók az állatkísérletek során arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalabb egerektől származó bélflóra az idősebb állatok mikrobiomját is képesek voltak megújítani. A bélflóra egészségének hanyatlása és a romló immunválasz tehát nem visszafordíthatatlan folyamatok.

A szakemberek szerint ez a hatás az embereknél is érvényesülhet, tehát az idősebbek sokat profitálhatnak például a megfelelő étrendből, a probiotikumok fogyasztásából, sőt akár a székletátültetésből is.

Bár a székletátültetés bizarr procedúrának hangzik, sokak számára tabutémának számíthat, valójában azonban egyre elterjedtebb beavatkozás, mellyel sikerrel kezelhetőek többek között a bélrendszeri panaszok, fertőzések, gyulladások, de olyan neurológiai panaszok esetén is hatásos lehet, mint a szklerózis multiplex, az autizmus vagy a Parkinson-kór. A székletátültetés célja, hogy a bélflórát megújítsák, és a bélrendszert jótékony hatású baktériumokkal töltsék fel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így változik a testünk, ahogy öregszünk: ez történik a májjal, a szívvel és a vesével

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

öregedés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához