Ezeket látta már?

Mitől puffad a hasam? Innen tudhatja, hogy komoly vagy banális oka van

puffadás mitől puffad hasam

Nem minden esetben a puffasztó élelmiszerek okozzák ezt a nagyon kellemetlen tünetet.

Ezek a puffadás gyakori okai

Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos esetekben akár betegség is állhat a háttérben.

Túlzott sófogyasztás

Ha többet fogyasztunk a sóból, mint a megengedett mennyiség, az többek közt vízvisszatartást is eredményezhet a szervezetben, ami miatt érezhetünk hasfeszülést is. Ezen túl a túlzásba vitt sófogyasztás (gyakran a kész és feldolgozott élelmiszerekből), a magas vérnyomás egyik okozója is lehet.

Nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztás

A szénhidrátok jól felszívódó üzemanyagot biztosítanak a szervezetnek, de nagy mennyiségben a sóhoz hasonlóan vízvisszatartáshoz vezethetnek. Minél gyorsabb felszívódású a szénhidrát, annál valószínűbben ez történik. Tehát például a fehér kenyér, a tészták, az édességek, a burgonya, a magas zsírtartalmú tejtermékek akár puffadást is okozhatnak, míg ez kevésbé jellemző a lassú felszívódású szénhidrátokra.

Túlevés

Könnyű megérteni, hogy ha túl sokat eszünk, a gyomrunk feszülni kezd, és fájdalmat, puffadást is tapasztalhatunk. Ezért is ajánlatos abbahagyni az étkezést, mielőtt teljesen jóllaknánk.

Szénsavas italok

A szénsavak üdítők, a sör, a pezsgő és a szódavíz is puffaszthatnak, a buborékok, vagyis a levegő miatt, amelynek át kell haladnia az emésztőrendszeren. Ha még a cukortartalma is magas az innivalónak, akkor a vízvisszatartás is fokozódik.

Túl gyors evés

Minél gyorsabban eszünk, annál több levegőt is nyelünk, így pedig a szénsavas italokhoz hasonlóan levegő kerül az emésztőrendszerbe. Jó tudni, hogy az agynak kb. 20 percre van szüksége ahhoz, hogy megérkezzen hozzá a jóllakottság üzenete, tehát érdemes lassabban falatozni.

Székrekedés

Időnként mindenki megtapasztalhatja a székrekedést, ami idővel a puffadás érzésével is társulhat. Az okok közt lehet a kevés víz ivása, valamiféle étrendi változás, a rosthiányos táplálkozás, a stressz. Ha néhány nap alatt nem rendeződik a székletürítés– például vény nélküli hashajtóval és mozgással -, érdemes kivizsgáltatni az okát.

Betegségek, állapotok a puffadás mögött

Laktóz érzékenység

Aki laktózérzékeny, a tejcukrot, vagyis a laktózt nem tudja megfelelően megemészteni, emiatt jelentkeznek olyan tünetek, mint a hasmenés, hasfájás, puffadás. Laktózérzékenyeknek tejcukor-szegény diétát kell tartania, hogy a tünetek ne jelentkezzenek.

Fruktóz intolerancia

A fruktóz intolerancia (malabszorpció) a fruktóz (gyümölcscukor) felszívódásának zavara, melynek következtében a fruktóz félig emésztetlen formában jut a vastagbélbe, ahol erjedni kezd. Az erjedés fokozott gázképződéssel jár együtt; ez okozza a rossz közérzetet, hasi diszkomfortérzést, görcsöket, puffadást és hasmenést. Megoldása a fruktóz-szegény étrend.

Cöliákia

A cöliákia (régi nevén: lisztérzékenység) egy autoimmun betegség, mely az egész szervezet működésére kihatással van. A lisztérzékenység kiváltója nem maga a liszt, hanem egy, a kalászos gabonafélékben megtalálható glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Az autoimmun cöliákia lényege, hogy a szervezet saját maga ellen indít károsító immunválaszt, mely a vékonybélbolyhok pusztulását eredményezi. Ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki. A tünetek igen változatosak lehetnek és nem csak az emésztőrendszert érinthetik, azonban a hasmenés, székrekedés, puffadás még mindig vezető tünet.

IBS, SIBO

Bizonyos állapotok egyik tünete lehet a puffadás, a fokozott gázképződés. Ha emellé alhasi fájdalom, feszülés, hasmenés vagy székrekedés is társul, az akár irritábilis bél szindrómára (IBS) is utalhat. Az IBS-hoz hasonló tünetek okozhat a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) is, aminél az esetek részében előfordulhat még sürgető székletürítési késztetés, hányinger, hányás, bár a legjellemzőbb tünet itt is a puffadás, hasfájás. Ezeken kívül a reflux, az aranyér és további betegségek is okozhatnak gázképződést.

- A puffadásnak tehát számtalan oka lehet a fentieken túl is, és mindenképp ki kell vizsgáltatni, ha gyakran jelentkezik, de étvágytalanság, fogyás, hasfájás, esetleg véres széklet is társul hozzá, vagy akár „csak” a mindennapokat nehezíti meg – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. – Ha különböző tesztek, vizsgálatok segítségével kiderítjük az okot, a kezelés sokat segíthet még a krónikus állapotokon is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Reggel kicsi, este nagy has: a puffadás hormonális okai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#puffadás

Forrás: Hepatológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához