Ezeket látta már?

Erről árulkodik a széklet színe: nem mindegy, hogy sötét, sárga vagy vöröses

széklet színe, IBS, Crohn betegség, hasmenés, véres széklet

A színváltozások bélrendszeri problémákra vagy betegségekre is utalhatnak, például májgyulladásra vagy gyomorfekélyre.

Normál helyzetben a székletnek barna színűnek kell lennie, ami nem lehet túl sötét, de ne legyen túl világos sem. Azonban színváltozás nagyon gyakori, és sok esetben nem jelez problémát, amennyiben nem tart tovább 3 napnál, mivel az elfogyasztott étel megváltoztatja a széklet színét.

Ha a széklet színének változása több mint 3 napig fennáll, fontos, hogy konzultáljon egy orvossal és/vagy gasztroenterológussal.

1. Zöld széklet

A zöld széklet gyakrabban fordul elő, ha a bél túl gyorsan működik, és nincs elég ideje az epesók megfelelő megemésztésére, mint például stresszes helyzetekben, bakteriális fertőzések okozta hasmenés vagy irritábilis bél szindróma esetén.

A sötétzöld szín megjelenhet a sok zöld zöldség, például spenót fogyasztásakor, vagy vas-kiegészítők szedésekor is megjelenhet, újszülötteknél ez a szín gyakori.

Mit tegyünk: fel kell mérni, hogy fokozottan fogyasztunk-e zöld színű zöldségeket, vagy szedünk-e vasat tartalmazó gyógyszert. Ha nem, akkor érdemes gasztroenterológushoz fordulni, főleg, ha a probléma több mint 3 napig fennáll.

2. Sötét vagy fekete széklet

A sötét vagy fekete széklet általában a normálisnál sokkal kellemetlenebb szaggal jár. Az emésztőrendszerben megalvadt vér színezheti sötétté, amit például fekélyek vagy a nyelőcső visszeres tágulása okozhat. Viszont érdemes azt is tudni, hogy a sötét színt vas-kiegészítők szedése is okozhatja.

Mit tegyünk: ha nem szedünk vastartalmú étrend-kiegészítőket vagy gyógyszereket, és egyéb tünetek jelentkeznek, például láz, túlzott fáradtság, hányás. Ekkor javasolt mielőbb gasztroenterológus szakorvoshoz fordulni, vagy az ügyeletre menni.

3. Sárga széklet

Ez a fajta széklet általában a zsíremésztési nehézségek jele, ezért olyan problémákkal hozható összefüggésbe, amelyek csökkentik a bél felszívódási képességét, mint például a cöliákia, vagy a hasnyálmirigy enzimtermelésének hiánya okozhatja, ami a gyomor-bélrendszeri problémákra utalhat.

Továbbá a sárga szín bélfertőzések esetén is megjelenhet, amihez más tünetek is társulnak, mint például láz, hasmenés és gyomorfájdalom.

Mit kell tenni: tisztában kell lennie a széklet jellemzőinek egyéb változásaival, mint például az állaga és alakja, és ha a változás több mint 3 napig tart, a probléma azonosítása és a megfelelő kezelés megkezdése érdekében javasolt gasztroenterológushoz fordulni.

4. Vörös, véres széklet

Ez a szín általában vér jelenlétére utal, ezért gyakrabban fordul elő például aranyér esetén. Vérzés azonban előfordulhat fertőzések, gyulladásos problémák, például Crohn-betegség és fekélyes vastagbélgyulladás, vagy súlyosabb betegségek, például rák miatt is.

Mit tegyünk: ha a székletben kevés vér jelenik meg, de észrevehető, érdemes orvoshoz fordulni egy pontos kivizsgálás érdekében. Ha azonban sok élénkvörös vér van, azonnal menjen az ügyeletre.

5. Sápadt, fehéres széklet

Tiszta vagy fehéres széklet jelenik meg, ha az emésztőrendszer nehezen emészti fel a zsírt, és ezért fontos jele a máj- vagy epeutak problémáinak.

Mi tegyünk: Javasoljuk, hogy konzultáljon gasztroenterológussal, kérjen diagnosztikai vizsgálatokat, például CT vagy ultrahang elvégzését, a probléma diagnosztizálása és a megfelelő kezelés megkezdése érdekében.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Beszédes széklet: innen tudhatja, ha gyulladás, daganat van a szervezetében

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

széklet

Forrás:

FONTEM, RF; EYVAZZADEH, D. IN: STATPEARLS [INTERNET]. TREASURE ISLAND (FL): STATPEARLS PUBLISHING. Internal hemorrhoids. 2023. Available at <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537182/>. Accessed on September 7, 2023

KALRA, A.; YETISKUL, E.; WEHRLE, C.J.; ET AL. IN: STATPEARLS [INTERNET]. TREASURE ISLAND (FL): STATPEARLS PUBLISHING. Physiology, liver. 2023. Available at <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535438/>. Accessed on September 7, 2023

BREWER, S.; SETH, S. Explaining the characteristics of stool. Incredibly easy to care for. 16. 3; 14-19 of 2018

VEAUTHIER, B.; HORNECKER, JR Crohn's Disease: Diagnosis and Treatment. I am Fam Physic. 98. 11; 661-669, 2018

DEKKER, E.; et al. Colorectal cancer. Javelin. 394. 10207; 1467-1480, 2019

TAN, C.K.; CHAO, CM; LAI, CC Green excrement. QJM. 106.3; 287, 20113

KAMBOY, AK; et al. Upper gastrointestinal bleeding: etiologies and treatment. Mayo Clin Proc. 94. 4; 697-703, 2019

COSTLY, NJ; GREENWALD, DA Upper gastrointestinal bleeding. Clin Geriatr Med. 37. 1; 155-172, 2021

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához