Ezeket látta már?

Hirdetés

TOP 5 emésztőrendszeri probléma, amit érdemes megelőzni

Emésztőrendszeri problémák

Az emésztőrendszerünk három szakaszból áll, melyek mindegyikét számos szerv működteti. Ezeknek megvannak a maguk funkciói a táplálék továbbítása, lebontása és távozása szempontjából. Pontosan a komplexitása miatt fontos, hogy odafigyeljünk optimális működésére, amennyiben ugyanis ennek a jól összeszokott rendszernek csak egyetlen tagjánál probléma merül fel, emésztésünk optimális egyensúlya felborul, változatos tüneteket produkálva.

Az emésztőrendszeri problémák mögött az esetek többségében úgynevezett funkcionális gasztroenterológiai megbetegedések állnak, melyek lehetnek a nyelőcső, a felső vagy középső gasztrointesztinális traktus működési zavarai, illetve előfordulhatnak funkcionális bélbetegségek, epeúti és hasnyálmirigy működési zavarok, funkcionális anorektális, azaz a végbéllel, végbélnyílással kapcsolatos zavar és funkcionális hasi fájdalom is.

Funkcionális emésztőrendszeri megbetegedésekkel időről időre szinte mindenki találkozik, ezek pedig különböző tünetekkel járhatnak.

  1. Hányás és hányinger: számos ok kiválthatja, melyek között az ételmérgezés, a stressz és a pánikbetegség is megtalálható.  
  2. Gyomorégés: amikor a gyomorsav visszaszivárog az irritált gyomorból a nyelőcsövön át, gyomorégésről beszélünk. Legtöbbször a helytelen étkezés okozza, főleg nehéz, zsíros, fűszeres ételek fogyasztása után jelentkezik, de okozhatja a gyomor és a nyelőcső közti izom nem megfelelő működése is. 
  3. Puffadás: a belekben történő fokozott gázképződés legtöbbször bizonyos típusú ételek fogyasztása után jelentkezik, de egyértelmű tünete lehet a felszívódási zavaroknak, a lisztérzékenységnek, a laktózintoleranciának, a hasnyálmirigy-gyulladásnak és egyéb betegségeknek is. 
  4. Hasmenés: a laza, vizes székletet eredményezheti a stressz, a nem megfelelő ételek fogyasztása és a tápcsatornába jutó kórokozó is.  
  5. Székrekedés: amennyiben két székletürítés közt több, mint 48 óra telik el, illetve a székelés gyakorisága egy hét alatt háromnál kevesebb, székrekedésről beszélhetünk. Ennek oka lehet a lelassult bélműködés, de kiválthatja másodlagos tünetként valamilyen betegség is, illetve gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet. 

Az emésztési problémák nem egyszer azonban már életmódváltással, kiegyensúlyozott táplálkozással is megszűnhetnek. Sokat tehetünk emésztőrendszerünk optimális működésének megőrzése érdekében, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, melyek megfelelő arányban tartalmaznak ásványi anyagokat, vitaminokat, vizet, tápanyagokat.

HU-OTC-07-2022-V01-web-#30673

Lezárás dátuma: 2022.05.31.

Érvényesség dátuma: 2024.05.31.

További információkért és kapcsolódó tartalmakért kérjük látogasson el az Élet Erő Expo eseményének weboldalára, a www.eleteroexpo.hu-ra!

Forrás: Élet Erő Expo
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához