Ezeket látta már?

Puffadás, teltségérzet és hányinger is jelezheti, ha vérrögök vannak a májában

Trombózis, máj, tünet hányinger puffadás vérrög

A trombózis hallatán a legtöbben a lábak mélyvénás trombózisára gondolnak, ám vérrögök bárhol megjelenhetnek a testben, a májban is.

Vena portae trombózis-vérrögök a májban

Ritka, ám igen veszélyes az, amikor a trombózis a májban, az ún. vena portae-ban keletkezik. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája ezt az állapotot ismerteti.

Érheti trombózis a májat is: vena portae

A vena portae (májkapu gyűjtőér) a páratlan hasi zsigerek (lép, gyomor, hasnyálmirigy, belek) vénás vérét gyűjti össze és szállítja a májba.

"A májnak un. portalis keringése van, ami azt jelenti, hogy a bél, stb. vénáiból jövő vér a májban belépve újra kapillárisokká oszlik, majd ezek újra összeszedődnek és csak azután hagyja el a májat. A májon kívül még az agyalapi mirigynek van ilyen „portális” keringése" - magyarázza a szakember

Trombózis a májban

Ahogy bármely másik érben, a vena portae-ban is kialakulhatnak vérrögök, melyek akadályozzák a véráramlást. Több elmélet szerint ez inkább egy szövődmény, mint önálló kórkép, így nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, illetve az alapos kivizsgálásra, hogy ki lehessen deríteni, mi is okozta a trombózist.

Hétterében gyakran a máj ezen problémái állnak

 • májzsugor,
 • rák,
 • hasnyálmirigygyulladás,
 • hasnyálmirigyrák,
 • bélgyulladás,
 • szívelégtelenség,
 • műtéti szövődmény,
 • köldökzsinór fertőzése (újszülötteknél).

Ezeken kívül provokálhatja a trombózist valamilyen trombofília, de a helytelen életmód is közre játszhat a kialakulásában.

Az állapot mielőbbi beavatkozást igényel, hiszen az elzáródás hatására a májsejtek pusztulnak, valamint fokozza a vérnyomást az érintett vénában és ágaiban. Létrejöhetnek nyelőcsőben kitágult visszerek, a nyelőcső vérzése, bélnekrózis, portalis hipertensio, bélvérzések, anemia is. A betegnél felléphet a portalis hipertonia következtében hasűri folyadék megjelenése is.

Trombózis tünetei a májban

A kapuvéna trombózisának többféle tünete is lehet, attól függően hol és milyen mértékben záródott el a véráramlás útját.

 • Láz
 • Sárgás árnyalatú bőr
 • Haspuffadás
 • Hasi fájdalom
 • Hányás, hasmenés (akár véres)

Amennyiben az orvos trombózisra gyanakszik a vena portaeban, úgy UH/CT/angiográfia vizsgálattal bizonyosodik meg róla.

A probléma lehet akut és krónikus is, és míg ez előbbi heveny, erős tüneteket produkál, addig a krónikus akár tünetmentes is lehet.

A legnagyobb probléma a májszövet károsodása. Ennek súlyosabb formáiban a máj már a szükséges fehérjék szintézisére sem képes (köztük az alvadási faktorokéra sem) és igy fehérjehiány és komplikált vérzékenység léphet fel- tette hozzá a szakember.

A portális véna trombózis megelőzése, kezelése

Természetesen a legjobb az az állapot megelőzése lenne, viszont tekintve azt, hogy legtöbbször szövődményről van szó, az alap betegséget kell kezelni. Amennyiben valaki trombofíliával küzd, úgy pedig véralvadásgátló terápiára lehet szüksége prevenció gyanánt- mondja Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

A portális véna trombózisa esetén nagyon fontos a véráramlás útjának biztosítása a thrombus feloldása révén vagy sebészileg, valamint a vénában lévő nyomás csökkentése és a nyelőcső kitágult visszereinek mérséklése. Mindenképpen szakintézetben végzett diagnózist és kezelést igényel!

Így diagnosztizálják a máj trombózist

Amennyiben felmerül a máj trombózisának gyanúja, úgy a diagnosztizálás során igen nagy szerepe van az úgynevezett Doppler ultrahangnak, mellyel nem csak a máj szerkezete, nagysága figyelhető meg, de a vér áramlása is. A vizsgálatot MRI / CT és endoszkópos vizsgálat is kiegészítheti, ha szükséges.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Májparaziták: ilyen tünetekről ismerhetők fel a veszélyes élősködők

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához