Ezeket látta már?

Vastagbélrák: hogy történik a vastagbélszűrés? Erre számíthat a szűrővizsgálaton

vastagbélszűrés, vastagbélrák, vastagbéldaganat, szűrés

Hogyan zajlik a vastagbélszűrés?

A szűrés segítségével a vastagbéldaganat kialakulására utaló jelek időben felfedezhetők, ezzel a betegség megelőzhető vagy jó eséllyel gyógyítható.

Miből áll a vastagbélszűrés?

A vastagbélszűrés kétlépcsős:

  1. először a székletben szabad szemmel nem látható vér (ún. okkult vérzés) kimutatása történik, amihez otthon kell mintát venni,
  2. majd azt a laboratóriumba postai úton, elsőbbségi küldeményként eljuttatni.

Akiknek vért találnak a székletében, azoknak a háziorvosuk ad beutalót a vastagbéltükrözésre, amit a járóbeteg szakrendelőben/szakambulancián végeznek el.

Ha egészségesnek érzem magam is érdemes részt vennem vastagbélszűrésen?

A szűrésen minden 50-70 év közötti nőnek és férfinak érdemes részt vennie akkor is, ha egészségesnek érzi magát vagy egészségesen él. A vastagbéldaganatok későn okoznak jellemző tüneteket, ekkor a betegség általában már előrehaladott stádiumú. A daganat korai (többnyire tünetmentes állapotban) felismerését kizárólag a vastagbélszűrés teszi lehetővé, amely alapvetően meghatározza a betegség gyógyíthatóságát, ezáltal a gyógyulás esélyét.

Kell-e fizetnem a szűrésért?

A szervezett szűrés ingyenes mindenkinek, aki Magyarországon érvényes társadalombiztosítással rendelkezik. A székletvér mintavételi csomag, a laboratóriumi teszt, a vastagbéltükrözés, az esetleges altatás, valamint a szövettani vizsgálat egyaránt térítésmentes. A vastagbéltükrözést megelőző béltisztításhoz szükséges készítmények viszont nem ingyenesek. Ez utóbbiak beszerzésében és alkalmazásában a háziorvosa nyújt segítséget. A székletvér kimutatása, illetve a vastagbéltükrözés magánrendelés keretében is elérhető, azonban ezek a rendelések nem részei az országos vastagbélszűrő programnak, így nem ingyenesek, továbbá nem biztos, hogy a vizsgálat adatai bejelentésre kerülnek. A magánrendelésen való részvételt a páciensek saját maguk szervezik meg.

Mi a székletvér teszt lényege?

A teszt kémiai reakción alapul, mely során a székletben található vér kimutathatóvá válik. Pontosságának köszönhetően olyan kis mennyiségben is kimutatható, mely szabad szemmel nem látható. A szűrésben résztvevőknek a háziorvos adja át azokat a csomagokat, melyekkel kettő, egymást követő székletből származó mintát kell venni, majd postán a meghívólevélben kijelölt laborba feladni. Az eredményről a labor az Ön háziorvosát értesíti.

A vastagbéldaganat főbb tünetei

A vastagbéldaganat korai stádiumban nem jár egyértelmű tünetekkel, ezért 50 éves életkor felett mindenkinek javasolt szűrővizsgálaton részt venni. A daganat lassan, évek, akár évtizedek alatt alakul ki. A kórfolyamat fontos tünete a székelési szokások megváltozása: székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. Ezen kívül puffadás és hasi diszkomfortérzés jellemzi, esetleg émelygés, hányinger, rossz közérzet.

Ha a székletben vér található, felmerül a vastagbéldaganat gyanúja, melyet szükséges kivizsgálni. A székletvér viszont sok esetben szabad szemmel nem látható (rejtett vérzés), csak külön teszttel vagy laborvizsgálattal mutatható ki. A rejtett vérzés miatt kimerült, fáradt és vérszegény a beteg, sok esetben veszít a testsúlyából is.

A vatagbélrák tünetei összefoglalva a következők:

  • szivárgó vérzés miatti vérszegénység, fáradékonyság;
  • székletürítés után fellépő teltségérzet,
  • hasmenés vagy székrekedés, vagy ezek váltakozása;
  • hasi fájdalom, hasi diszkomfort;
  • mással nem magyarázható fogyás;
  • véres, esetleg nyálkás széklet.

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tünetek észlelhetők, illetve ha a családban korábban előfordult vastagbéldaganatos megbetegedés, netán Crohn-betegség, colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) vagy familiáris polipózis (FAP) áll fenn, a háziorvos segítségét kell kérni a szűréshez és a gasztroenterológus szakorvoshoz való beutaláshoz. 50 éves kor felett kifejezetten ajánlott a rendszeres szűrővizsgálat.

Amennyiben hirtelen jelentkező, egyre fokozódó hasi fájdalom vagy a végbélből nagyobb mennyiségű vérvesztés tapasztalható, hívja a 112-t és kérjen mentőt vagy – amennyiben állapota engedi – keresse fel a legközelebbi sürgősségi betegellátó osztályt!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Reggel kicsi, este nagy has: a puffadás hormonális okai

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#puffadás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához