Ezeket látta már?

Aranyér egyperces

Vér a wc-papíron: mikor kell azonnal orvoshoz menni? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

aranyér , aranyér tünetei, aranyér kezelése, véres széklet, székrekedés, végbélfájdalom, terhesség, gumigyűrű ligatúra, injekciós szkleroterápia, koaguláció

Ijesztő, amikor fáj a végbélnyílás környéke, és véres lesz a wc-papír. Ezekben az esetekben azonnal kórházba kell menni.

1. Mi is az az aranyér?

Az aranyér vénás tágulat a végbélben. Hasűri nyomásfokozódás hajlamosít aranyerességre: rossz székelési, étkezési szokások, valamint elhízás, terhesség, testsúlynál nagyobb, gyakori súlyemelés. Beszélhetünk külső és belső aranyerességről. A belső általában vérzéssel jár, egyéb panasz nélkül, míg a külső viszketéssel, fájdalommal, tapintható csomóval, váladékozással, szintén vérzéssel.

Ezek kommunikáló vénák, így ha megjelenik a külső aranyér, már belső is lehet illetőleg kialakul rövid időn belül. Panaszok esetén mindenképp (legalább 1x) proktológus felkeresése javasolt. (Vizsgálat, megfelelő terápia és más vérzéssel, fájdalommal járó állapotok elkülönítése miatt.) Amennyiben külső aranyeret tapasztalunk, a gyógyszertárban számos vény nélküli szer kapható, döntésben a gyógyszertári szakasszisztens és háziorvos is segíthet. Ha a panaszok 1 hét alatt nem javulnak vagy romlanak mielőbb orvosi vizsgálatra van szükség (Sztk-sebészet, proktológia, súlyos panaszok esetén SBO - lásd lentebb)

2. Végbélrepedés vagy fissura

Ahogy a neve is mondja a végbél nyálkahártyája bereped. Pl.erőltetett székelés, mechanikai behatások, feszes záróizom okozhatja/rontja. Igen nagy fájdalommal jár, ill.vérzéssel (csepegő vagy szivárgó vérzés, akár csak pár csepp a wc papíron), főleg székürítéskor. Ilyenkor vényköteles kúp, kenőcs használata javasolt. Általában 6 hét a gyógyulási idő.

3. Aranyér, végbélrepedés megelőzésénél fontos az optimális széklet ill.székelési szokások kialakítása. Mik is ezek?

 • Nem szabad erőlködni. Nem jó 5 percnél tovább ülni a wc-n, mert fokozza a vénás tágulatot.
 • Egy kis sámli láb alá helyezése ellazítja az izmokat, így könnyebben kiürül a széklet.
 • Ha székrekedés jellemző, növelni kell a folyadék-, rostbevitelt, mozgást. Ez a 3 dolog elengedhetetlen. Ha ezek sem segítenek, első körben szájon át egy evőkanál olívaolaj reggelente, este pedig étkezési korpa joghurtba keverve. Amennyiben továbbra is rakoncátlankodik a székürítés, glicerines kúp javasolt.
 • Wc-zés végeztével langyos vizes tusolás, ha ez nem áll módunkban nedves wc papír használata ajánlott.
 • Hasmenés sem kedvez a már kialakult eltéréséknek, fokozza a fájdalmat, gyulladást provokálhat, lassítja a gyógyulást. Ez esetben még fontosabb az alapos higiénia betartása.

4. Aranyér kezelése

Aranyerességnél és végbélrepedésnél is az első választandó kezelés a gyógyszeres terápia. Ha ez nem hatásos, akkor jön szóba a műtét.

Terhesség alatt, amennyiben panaszos kezelendő az aranyér. Szülés után fokozatosan visszahúzódhat, amennyiben ez nem történik meg és panaszokat okoz a már fent említett módon kezelendő.

5. Mikor kell azonnal (sbo, munkaidőben sztk sebészetre), valamint minél előbb proktológushoz/ sztk sebészethez fordulni?

 • Újkeletű erős, fájdalomcsillapítóra sem szűnő fájdalom esetén
 • Nagy mértékű, nem szűnő vérzés esetén (vérzés mennyisége csalóka lehet - ha kiöntünk pár csepp vizet, az is képes egy papírtörlőt szinte teljesen átitatni - érdemes kipróbálni)
 • Bekeményedett, fájdalmas csomó esetén.
 • Láz+fájdalom+ váladékozás esetén.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol