Ezeket látta már?

Krónikus fájdalom ellen antidepresszáns - ennyit ér valójában

antidepresszáns, gyógyszer, krónikus fájdalom

A legújabb kutatás eredményei nem túl bíztatóak.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő korábban írt egy új tanulmányról, ami szerint az antidepresszánsok nem hatásosak a krónikus fájdalom enyhítésében, kivéve talán egyet-kettőt (a duloxetint és a milnacipránt):

"Egy új Cochrane metaanalízis (korábbi vizsgálatok együttes értékelése előre meghatározott szempontok alapján) azt vizsgálta, hogy az antidepresszánsok képesek-e csökkenteni a krónikus fájdalmat. Azt találták, hogy az antidepresszánsok nagyrészt hatástalanok a krónikus fájdalom kezelésében.

A kutatók 176 korábbi tanulmány adatait elemezték, összesen 28.664 résztvevővel, akik fibromyalgiában, neuropátiás vagy mozgásszervi fájdalomban szenvedtek.

Azt találták, hogy a duloxetin mérsékelten hatásos lehet a rövid távú krónikus fájdalomcsillapításban. A gyógyszert szedő minden 1000 ember közül 435 esetében 50%-os fájdalomcsillapítás tapasztalható, míg 287 tapasztal 50%-os fájdalomcsillapítást a placebóval.

A kutatók megjegyezték, hogy a jelenlegi bizonyítékok hiányosságai azt jelentik, hogy a duloxetin hosszú távú használatának hatásai továbbra is ismeretlenek.

Azt is megállapították, hogy a milnaciprán is csökkentheti a fájdalmat. Mindazonáltal megjegyezték, hogy további kutatásokra van szükség, mivel kevés tanulmány vizsgálta ezt a gyógyszert.

Az év elején egy másik, korábbi metaanalízis azt állapította meg, hogy az antidepresszánsok az esetek körülbelül 25%-ában hatékonyak a krónikus fájdalom enyhítésében. Az esetek fennmaradó 75%-ában"

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szorong, és nem akar emberek közé menni? A pajzsmirigy zavara is kiválthatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pánikbetegség

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához