Aranyér: nagy hibát követ el, ha nem kezelteti!

#aranyér #aranyér diagnózisa #aranyér tünetei #aranyér kezelése
2020.12.16.

Az aranyér a kezdeti stádiumaiban jól kezelhető, ha azonban elhanyagoljuk, végül már nagyon nehéz jó eredményt elérni. Mire figyeljünk, kiket érinthet az aranyeresség?

Aranyérről akkor beszélünk, amikor a belső aranyértörzsek kötőszövetes felfüggesztése megnyúlik, és ezek az érpárnák előesnek a végbélbe. A betegség legenyhébb változata a kisfokú megnagyobbodás az aranyér előesése nélkül.

Súlyosabb esetben székeléskor az aranyerek nyomásra lesüllyednek, de spontán visszahúzódnak; a harmadik stádiumban székeléstől függetlenül akár mozgáskor is előesnek, már spontán nem húzódnak vissza, de ujjal visszahe­lyezhetők; míg a legsúlyosabb esetben az aranyerek már nem helyezhetők vissza, folyamatosan a végbélnyílás előtt helyezkednek el.

A betegek panaszai közül a leggyakoribb tünet a székelés után jelentkező friss, piros vérzés, amelyet a székleten vagy a toilettepapíron észlelnek.

A betegség elhanyagolásával az aranyeresség egyre súlyosabb stádiumai jelentkeznek, a vérzés intenzitása erősebbé és gyakoribbá válik

Mi növeli az aranyér kockázatát?

Az aranyeresség már fiatalokat is érinthet, hiszen a divatos erősportok, ha azok gyakorlását túlzásba viszik, a betegség korai megjelenését okozhatják. Emellett a túlsúly, a családi örökletes hajlam, az elhízás, a különböző daganatos megbetegedések, a vénás rendszer nyomásfokozódásával járó májbetegségek vagy akár a várandósság is hozzájárulhat a kialakulásához. A kor előrehaladásával, kb. 40 éves kor körül pedig kiegyensúlyozott életmód mellett is megjelenhet a probléma.

Hogyan előzhetjük meg az aranyeret?

A szakember hozzátette, a helyes életmód kialakításával az esetek nagy részében megelőzhető vagy nagyon sokáig kitolható az aranyér betegség kialakulása. Ennek azonban feltétele a rostban gazdag táplálkozás, a napi 2-3 liter folyadék fogyasztása, a rendszeres, dinamikus mozgás, az elhízás, valamint az erősportok túlzott művelésének elkerülése. Szükség lehet bizonyos rossz szokások elhagyására: sokan újságot olvasnak például székelés közben, ez azonban az aranyeresség idő előtti kialakulásához vezet.

Van-e hatásos aranyér terápia ?

Enyhébb esetben diéta, életmódbeli változás, kúpos, kenőcsös kezelés mellett teljes gyógyulás érhető el. A II-III. fokú aranyeresség esetén olyan ambulánsan elvégezhető, de fájdalmatlan kezelésre van már szükség, mint például a gumigyűrűzés. Súlyosabb esetekben azonban már csak műtéttel lehet eredményeket elérni.

Forrás: egeszsegkalauz.hu