A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ezt felejtse el derékfájás esetén: itt az ártó kezelések listája

#derékfájás #deréktáji fájdalom #fájdalomcsillapítás #mozgásszervi fájdalom
2019.03.18.

Szinte minden felnőtt korban élő ember találkozott már életében a derékfájás kínzó érzésével. Néhányan ilyenkor bármilyen kezelésnek alávetnék magukat - sajnos közülük akad olyan is, ami többet árt mint használ.

Hirdetés

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos segít különbséget tenni a valóban hasznos és a nem használatos eljárások közt.

A legfontosabb kérdés: mi okozza a derékfájást?

Ahogyan minden más tünetnél, úgy a derékfájás esetében is elsődleges jelentőségű, hogy a szakorvos kiderítse, mi okozza a fájdalmat, ugyanis csak a pontos diagnózisra épülhet valóban hatékony, biztonságos kezelés. Tehát mindenekelőtt szükség van egy alapos anamnézis felvételre, amely nem kizárólag az esetleges konkrét kiváltó okokra korlátozódik, mint egy friss vagy korábbi sérülés, de az életmód egyes elemeit is vizsgálja, mint a fizikai aktivitás, a munkakörülmények, a cipőviselet, sőt az alvás is. A szintén elmaradhatatlan fizikális felmérés során nem csak a tapintásos vizsgálat, de a mozgástartomány felmérése, és bizonyos tesztek (például lábemelés- és reflex-teszt) is sorra kerülhetnek. Végezetül szükség lehet képalkotó eljárásokra is, mint CT, MRI vagy röntgen. Mindezen lépések alapján felállítható a diagnózis, amely gyakorlatilag dönt a kezelés felől is. Amennyiben nincs jelen műtétet igénylő betegség, mint például egy súlyos porckorongsérv, számba kell venni, melyek azok a lehetőségek, amelyek szóba jöhetnek és a páciensnek tudnia kell, mi az, ami nem használatos derékfájdalom esetén.

Nem használatos kezelések

- Tisztán kell látni azt, hogy bár egyre többen ismerik a hialuronsavas injekció hatékonyságát, akut sérülés esetén ízületbe semmiképp sem adunk hialuronsavat, ahogyan szakadt extraarticularis (vagyis ízületen kívüli) struktúrák és gerincízület esetében sem alkalmazzuk ezt a módszert. Utóbbi oka, hogy túl kicsik itt az ízületek, és ha a gerinccsatornát kibélelő burok, a dura köré kerül az anyag, az nem kívánatos következményekkel járhat. Ugyancsak nem javasoljuk derékfájdalmaknál a lökéshullám kezelést, mert előfordulhat, hogy idegi károsodást okoz – ismerteti Páll doktor.

Izomlazító használata derékfájásra

Mivel a tartós derékfájdalmak egyfajta görcsös, merev állapotba kényszerítik a gerinc menti izmokat és gyakran a fájdalom miatti kényszertartás tovább rontja a panaszokat. Gyors tüneti segítséget jelenthetnek az izomlazítók, akár infúziós, kúraszerű kezelések formájában.

Orvosi kollagén terápia hatása a derékfájásra

Az orvosi kollagén terápiával, amely egy injekciókúra, elérhető az esetleg már kialakult gyulladás csökkentése. Sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet így erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez.

Ez most derékfájás vagy lumbágó? Kattintson tovább és megtudja, mi a különbség!

Komplex gerinctorna, jóga

- Amint túl van a páciens a fájdalmas szakaszon, a legfontosabb teendő a személyre szabott, funkcionális gyógytorna, amely a legjobb módszer a gerinc rendben tartására – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Kutatások igazolják, hogy már egy 12 hetes, heti 3 alkalommal végzett gyógytorna is csökkenti a fájdalmat, megerősíti a gerincet tartó, így az ideggyököt felszabadító izmokat, a mély hátizmokat, és növeli a mozgástartományt. Ezen kívül – és erre kevesen gondolnak – a torna a hasizmokat is erősíti, amelyek pedig a gerincoszlop aktív stabilizátorai, nagy terhet vesznek le a csigolyákról. Ezen kívül nem elhanyagolandó a helyes légzés, amivel növeljük a szöveti struktúrák oxigén ellátottságát, ami a gyulladás és az izomgörcs csökkenéséhez vezet. Ezen szempontokat figyelembe véve, jó szívvel ajánlható mozgásforma még a jóga. Természetesen a gyakorlatok végzése, a mozgás ezek után az életmód részéve kell, hogy váljon, csakúgy, mint a testsúly rendezése, hiszen sokszor az életmódváltás a legfőbb kulcs a derékfájdalom megszüntetéséhez. 

Forrás: FájdalomKözpont

Forrás: Fájdalomközpont
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.