Ezeket látta már?

Tarkótájon vagy a halántéknál fáj a feje? Mindkettőnek más az oka

fejfájás tarkónál halánték oka jelentés

Ahhoz, hogy rájöjjünk, mi miatt fáj a fejünk az egyik legfontosabb információ, hogy melyik területen jelentkezik a fájdalom. Lássuk a leggyakoribbakat!

A fejfájás a leggyakoribb egészségügyi problémák közé tartozik, számtalan típusa létezik, és az is eltérő lehet, hogy mennyire intenzíven érzi valaki a fájdalmakat. A diagnózisban azonban rendkívül sokat segít annak meghatározása, hogy pontosan hol fáj a fejünk. Eltérő lehet emellett az is, hogy milyen intenzitással jelentkezik a fájdalom, de hogy a mintegy 150 különböző típusú fejfájásból melyikkel van dolgunk, egyéb tüneteket is segíthetnek eldönteni.

Homlok tájékán jelentkező fejfájás

A homlok tájékán jelentkező fájdalom a tenziós fejfájásra a legjellemzőbb. Ha a fájdalmat az orrunk, illetve a szemöldökeink felett érezzük, akkor az inkább az úgynevezett szinuszos vagy szinusz fejfájás tünete – ezt az arc- illetve a homlok üregeinek gyulladása okozza. Ha csak a homlok egyik oldalán (gyakran egy pontban) tapasztaljuk a fájdalmakat, annak a legtöbbször migrén vagy cluster fejfájás áll a hátterében.

Tarkónál jelentkező fejfájás

A tarkónál vagy a fej hátsó részén érezhető, gyakran lüktető jellegű fejfájás (különösen, ha a nyaki izmok megfeszülése vagy görcse is tapasztalható) általában a tenziós fejfájásra utal.

Halántéktáji fejfájás

A halántéktájéki fájdalom lehet tenziós fejfájás tünete, ebben az esetben mindkét oldalon érezzük: mintha két oldalról összenyomnák vagy összepréselnék a fejünket. Ha azonban csak az egyik halántékunk fáj, az inkább migrénre vagy cluster fejfájásra utal – az utóbbi általában sokkal erősebb.

Szem mögötti fejfájás

Az egyik szem mögötti fájdalom a migrén jellegzetes kísérő tünete, míg ha mindkét szem mögött érezzük a fájdalmat, az szinuszos fejfájást jelenthet. Ez utóbbi esetben a homlok szemöldök, illetve orr feletti részén, valamint a szemek alatt is érezhetjük a fájdalmat. Ha nemcsak a szem mögött, hanem annak környékén (nagyjából azon a területen, melyet a tenyerünkkel le tudunk fedni) érezzük a nagyon erős fájdalmakat, az cluster fejfájást is jelenthet.

Ha az egész fejünk fáj

Amennyiben nem tudjuk egyértelműen meghatározni, hogy a fejünk melyik területe fáj, akkor a kísérő tünetek vagy a körülmények segíthetnek megállapítani, hogy milyen problémánk van. Ha például reggel, közvetlenül felkelés után fáj a fejünk, az magas vérnyomásra utalhat, de a fejfájás gyakori kísérője a fertőző betegségeknek is, ilyenkor lázat, gyengeséget, köhögést, hasfájást vagy hányingert is érezhetünk.

Ha a fejfájás mellett könnyezést, orrdugulást, orrfolyást is tapasztalunk, akkor valószínűleg allergia áll a háttérben. Az éhség vagy szomjúság, a kimerültség, a stressz, a másnaposság is okozhat fejfájást. Sőt az is előfordulhat, hogy más területről, pl. a nyakunk irányából sugárzik ki a fejünkbe a fájdalom.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kínzó, lüktető fejfájás - így csillapíthatjuk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

migrén

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához