Ezeket látta már?

Rejtélyes fájdalmak - forduljunk orvoshoz! (1. rész)

2017.03.31. Módosítva: 2017.03.31.
low_back_pain_1

Gyakran előfordul, hogy a semmiből titokzatos fájdalom tör ránk. Általában nem tulajdonítunk ezeknek nagy jelentőséget, esetleg beveszünk valami gyógyszert, és a fájdalom amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan el is múlik, minden magyarázat nélkül. Milyen fájdalomra kellene jobban odafigyelnünk?

A váratlanul, minden előzmény nélkül felbukkanó fájdalmak leginkább ahhoz hasonlatosak, mint amikor az autónk időnként furcsa, kattogó, kopogó hangokat hallat. Mi, akik nem vagyunk szakemberek, ügyet sem vetünk rájuk.

Azonban az autó kattogásához hasonlóan, a fájdalom is idővel egyre erősödhet, és fontos figyelmeztető jele lehet a háttérben meghúzódó komoly egészségügyi problémáknak.

1. Meglepő szívinfarktus előjelek

Bár ez a rész a szívbetegségekről szól, nem a mellkasi fájdalom az egyetlen jele, annak, hogy valami gond adódott. Képzeljük el a következő helyzetet. Egész napos nehéz fizikai munka után, hirtelen éles fájdalom jelentkezik az állkapcsunkban.

Az állkapocsban fellépő fájdalmat általában a stressznek és a fáradtságnak tulajdonítjuk. Pedig, figyelmeztethet egy közelgő, vagy éppen fennálló szívinfarktusra..

A szívroham miatti fájdalom nem kizárólag, vagy egyáltalán nem biztosan a mellkasban jelentkezik. Érintheti a mellkast, a vállat, ráterjedhet a nyakra, hátra, hasi tájékra is. Ezekre mindig figyelnünk kell.

A végtagfájdalom és zsibbadás infarktus és agyvérzés jele is lehet A végtagfájdalom és zsibbadás infarktus és agyvérzés jele is lehet Forrás: EgészségKalauz

Tehát, ha hirtelen fellépő fájdalmat érzékelünk ezeken a területeken, különösen, ha szívbetegség szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozik, azonnal értesítsünk valakit és forduljunk orvoshoz. Az állkapcsot és a karok teljes hosszát érintő hirtelen fellépő, lüktető, égető fájdalomnak nincs egyéb magyarázata, a gyors orvosi beavatkozás ilyenkor évekkel meghosszabbíthatja az életet.

Nőknél gyengébb tünetek is jelezhetnek szívrohamot. Ismerje meg a legjellemzőbbeket, kattintson!

2. Derékfájás

Az egyik leggyakoribb fájdalom a derékfájás, amit hajlamosak vagyunk csak tünetileg kezelni, és nem fordítunk figyelmet a háttérben esetlegesen meghúzódó, súlyosabb okokra.

Testünk ezen régiója igen összetett; izmok, melyek feladata a törzs stabilizálása és mozgatása, a gerincoszlop egy szakasza, kötőszövet, erek és idegek alkotják.

A derékfájás sokszor utal veseproblémákra. Okozhatják apró vesekövek, melyek spontán módon, de igen fájdalmasan távoznak a szervezetből. A vesét érintő fertőzés is szóba jöhet, melytől a szerv megduzzad, és ez kellemetlen érzést okoz deréktájon. Végül pedig a tumor említendő, amely szintén akkor okoz fájdalmat, ha már viszonylag nagyméretűre nőtt.

Bizonyos hasüregi zsigerek – hasnyálmirigy, gyomor - daganatai is deréktájra kisugárzó fájdalommal járnak, sőt gyakran ez lehet a betegség első és egyetlen tünete. Ugyanezen szervek gyulladása is itt jelentkező fájdalommal járhat.

A keresztcsontra kisugárzó fájdalommal járhatnak a kismedencei szervek – méh, petefészek, végbél, prosztata, húgyhólyag – daganatos és gyulladásos betegségei.

A derékfájásnak mindig oka van, ennek érdemes minél hamarabb utánajárni, mielőtt az súlyosabbra fordul, vagy krónikussá válik. Ne feledjük, a diagnózis korai felállítása akár életmentő is lehet.

Sokan hiszik gyomorproblémának, de ezek a hasnyálmirigy betegségek tünetei. Kattintson!

3. Hasi fájdalom

Ha egy nem túl bizalomgerjesztő étel elfogyasztása után morgolódni és csikarni kezd a hasunk, nem kétséges, hogy mi okozta a bajt. Egyéb esetben a fájdalom testünknek ezen a részén – mivel több szerv is található itt - számtalan probléma jelzője lehet.

Okozhatja a közeli zsigerekből kisugárzó fájdalom is, így lehet vese, tüdő, vagy méh eredetű is.

Ha a fájdalom a jobb alsó kvadránsban jelentkezik, utalhat vakbélgyulladásra, mely általában sebészeti ellátásra szorul.

A jobb felső kvadránsban jelentkező fájdalom epehólyag problémákra utalhat. A has felső-középső részén, a szegycsont alatt fellépő, esetleg a hát felső részére is átterjedő súlyos fájdalom hasnyálmirigy gyulladás jele lehet.

Végül megemlítendő még a hepatitis (fertőző májgyulladás) miatt megduzzadt máj, amely szintén hasi diszkomfort érzést okozhat. Ennek a vírusos megbetegedésnek több fajtája van, egyesek (pl. hepatitis C) akár krónikus májelégtelenséget is okozhatnak.

A végtagfájdalom és zsibbadás infarktus és agyvérzés jele is lehet A végtagfájdalom és zsibbadás infarktus és agyvérzés jele is lehet Forrás: EgészségKalauz

A visszatérő, szúró, intenzív hasi fájdalmat mindenképp vizsgáltassuk ki

A hasi fájdalom hátterében meghúzódó betegségek egyike sem túl kellemes, de jobb ezekkel mihamarabb, még kezdeti stádiumban szembenézni, ilyenkor sokkal nagyobb a teljes felépülés esélye. Rendszeresen visszatérő, vagy hirtelen fellépő intenzív hasi fájdalommal – amennyiben az feltehetően nem egyszerű gyomorrontás – mindig késlekedés nélkül forduljunk orvoshoz.

Ezek az epekő okai és tünetei, kattintson!

4. Lábszárfájdalom

Kiadós testmozgást követően másnap gyakran jelentkezik izomláz a vádlinkban. Ezen testrész fájdalma azonban – ha semmilyen sérüléshez nem köthető – súlyos problémákra is utalhat.

Lábunkat erek – artériák és vénák - százai hálózzák be, melyek a szív és a láb közti vérellátást biztosítják. A bőr alatt közvetlenül a szemmel látható úgynevezett felszíni vénák, a láb izomzatának belsejében pedig a nagyobb úgynevezett mélyvénák találhatóak.

Az érfali apró billentyűk akadályozzák meg, hogy a vér a gravitációnak engedelmeskedve visszafelé, azaz a szív helyett a lábfej irányába folyjék. Sérülés, vagy egyéb belső ok hatására vérrögök keletkezhetnek a belső nagy vénákban, melyet trombózisnak nevezünk. Ez általában fájdalommal jár, mivel a rög akadályozza a véráramlást, jellemző tünete még az egész végtagra kiterjedő fájdalom.

Ha a vérrög elszabadul a vénából, ekkor már embóliának nevezzük, a véráramba kerülve eljuthat a tüdőbe, vagy az agyba vezető artériákhoz. Itt megrekedve blokkolja a vér útját, tüdőembóliát, vagy agyvérzést (érelzáródást) okozhat. Szerencsére ez nem gyakori, de annál súlyosabb, potenciálisan életveszélyes állapot.

Az orvos véralvadásgátlókat ad a rögök feloldására, és folyamatosan ellenőrzi azok helyzetét és méretét. A mélyvénás trombózis kockázatát az elhízás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás jelentősen növeli, de a hormonális fogamzásgátlók szedése is rizikótényező.

A végtagfájdalom és zsibbadás infarktus és agyvérzés jele is lehet A végtagfájdalom és zsibbadás infarktus és agyvérzés jele is lehet Forrás: EgészségKalauz

Zsibbadó, égő érzés a lábban vérkeringési problémára utal

5. Bizsergés, égő érzés a lábban

Ha sokáig ülünk keresztbetett lábakkal, megtapasztalhatjuk a csökkent vérkeringés okozta fájdalmas, szúró, bizsergető érzést. Szerencsére a fájdalom mozgás hatására gyorsan elmúlik.

Ha azonban nem testhelyzeti okból lép fel a kellemetlen érzés, akkor azt nagy valószínűséggel az idegek károsodása okozza. A bizsergés, zsibbadás, égő érzés a perifériás neuropátia jellemző tünetei.

A perifériás neuropátiának számos oka lehet, legáltalánosabb a cukorbetegség, de szóba jöhet még autoimmun betegség túlzott alkoholfogyasztás, B12-vitamin hiány is. továbbá sérülések, fertőzések, sőt egyes mérgek is okozhatnak idegkárosodást.

Sok esetben – sajnos nem mindig – a kiváltó ok megfelelő kezelésével a kellemetlen érzés is megszűnik. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók segíthetnek a tünetek mérséklésében, de a gyógyszeres terápia (egyes antidepresszánsok, antiepilepsziás gyógyszerek), fizikoterápia, vagy műtét együttesen nagyobb eséllyel szüntetik meg a kellemetlen bizsergést.

Azért is fontos az állapot kezelése, mert az érzéskiesés miatt a beteg nem veszi észre a végtagokon lévő sebeket, amelyek kezeletlenül utat engednek a fertőzéseknek. Diabéteszeseknél pedig nagyon fontos – az idegkárosodás megelőzése miatt is – a megfelelő vércukorszint beállítása és szinten tartása.

forrás: discoveryhealth.com, R. Melzack: A fájdalom rejtélye

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához