Ezeket látta már?

Perifériás neuropátia

A betegség idegkárosodásból adódik, gyakran jár gyengeségérzéssel, zsibbadással, fájdalommal, elsősorban a végtagok területén, de egyéb testtájat is érinthet. A betegek a neuropátiát általában bizsergő, égő jellegű érzésnek írják le, az érzékelés (tapintás) károsodását pedig azzal jellemzik, mintha vastag zoknit, vagy kesztyűt viselne az illető.

A perifériás neuropátia oka lehet traumás sérülés, fertőzés, anyagcserezavar, valamilyen toxin, méreg hatása. Leggyakoribb oka mégis a diabetes, a cukorbetegség.

Perifériás neuropátia

Számos esetben idővel javulhatnak a tünetek, főként ha az alapbetegség kezelésre kerül.

Tünetek

A perifériás idegrendszer idegei a központi idegrendszerből (agy, gerincvelő) származó információt szállítják a test további részeibe.

Mely idegek lehetnek érintettek?

Érzőidegek: hő, fájdalom, tapintás

Mozgatóidegek: izomműködés kontrollja

Vegetatív idegek: vérnyomás, pulzus, emésztés, hólyagműködés stb. kontrollja

A perifériás neuropátia leggyakrabban a leghosszabb idegekben kezdődik, amelyek pl. eljutnak a lábujjakig. A tünetek változatosak, az érintett idegtől függően.

Fokozatosan kialakuló zsibbadás, bizsergés a kéz, a lábfej területén, amely visszafelé terjed a karokra, a lábszárra.

Égő fájdalom

Éles, áramütésszerű fájdalom

Gyengébb érintésre is extrém érzékenység

A bőr-, haj- és köröm elváltozásai

Koordinációs zavar

Mozgatóidegek esetén izomgyengeség, bénulás

Vegetatív idegek érintettsége esetén a hőtűrés zavara, bél-, emésztési-, hólyagproblémák, vérnyomásváltozás

A perifériás neuropátia az érintett idegek száma alapján lehet 1 = mononeuropátia, 2 = multiplex mononeuropátia, 2-nél több = polineuropátia.

A perifériás neuropátia okai

Számos ok, tényező szerepet játszhat a betegség kialakulásában, lássuk melyek ezek.

Alkoholizmus. A hiányos táplálkozás, pl. vitaminhiányok is okozhatják.

Autoimmun betegségek. Pl. Sjögren-szindróma, lupus (SLE), reumatoid artritisz, Guillain-Barré szindróma, krónikus gyulladásos mielinvesztő polineuropátia, nekrotizáló vasculitis.

Diabetes. Ha egyidejűleg több ideg érintett, az ok a háttérben sokszor a cukorbetegség. A diabeteses betegek legalább 50%-ában észlelhető a neuropátia valamely típusa. Egyes neuropátiák oka a cukorbetegség, más esetben pedig kísérőtünet.

Mérgezések. Nehézfémek, egyes vegyi anyagok is okozhatnak neuropátiás tüneteket.

Gyógyszeres terápia. A gyógyszerek közül jellemző módon egyes kemoterápiás (daganatos betegségekben alkalmazott) szerek okozhatnak neuropátiát.

Fertőzések. Egyes bakteriális, vagy vírusfertőzések is okozhatják, pl. Lyme-kór, övsömör, Epstein-Barr vírus, hepatitis C, lepra, diftéria, HIV-fertőzés.

Örökletes betegségek. Pl. az ún. Charcot-Marie-Tooth betegség, amely érzékelő és mozgató működéseket egyaránt érint, jellemző módon a lábfejen is.

Idegsérülés, az ideg összenyomódása. Pl. közúti baleset, sportsérülés kapcsán, idegbántalom szokatlan testhelyzet, sokszor ismétlődő mozgás miatt.

Daganatok. Az idegen, vagy az ideg környékén növekvő daganat esetén. A tömegnövekedés összenyomja az idegeket, függetlenül attól, hogy jó-vagy rosszindulatú a tumor.

Vitaminhiány. Elsősorban a B vitaminok (B1, B6, B12) hiánya következtében. Az E-vitamin-, és niacin hiány is okozhat neuropátiát.

Egyéb betegségek. Vesebetegség, májbetegség, kötőszöveti betegség, pajzsmirigybetegség is kiválthat perifériás neuropátiát.

Kockázatok

Vese-, máj-, és pajzsmirigybetegség

Ismétlődő fizikális stressz, munkahelyi ártalom, nem ergonomikus ülő munkahely stb.

Szövődmények

Érzészavarok. A zsibbadásérzés miatt hő- és fájdalomérzékelési zavarok is kialakulnak. Bőrtraumák, égés veszélye fokozottabb.

Fertőzések. Mivel csökkentebb az érzékelés, fontossá válik pl. a lábápolás, minden olyan bőrterület, bőrfelület ápolása, ahol érzészavar áll fenn. Ezeken a helyeken ui. fokozottabb a fertőzés veszélye is az apróbb sérülések révén. A láb ápolása leginkább a diabeteses betegeken fontos.

Diagnózis

A perifériás neuropátia nem annyira betegség, inkább sok okon alapuló jellemző tünetnek tarthatjuk. Ezért sem könnyű diagnosztizálni. Az orvos meg kell határozza, hol van az idegkárosodás helye, és mi okozza.

A diagnózishoz szükséges a kórelőzmény felvétele, a beteg fizikális vizsgálata, részletes neurológiai vizsgálat (reflexek, izomtónus, érzéskvalitások, koordináció, tesstartás zavarai).

Egyéb diagnosztikus tesztek: vérkép, képalkotó vizsgálatok (CT, MRI), az idegműködés eszközös-műszeres vizsgálata (elektromiográfia, idegi vezetőképesség vizsgálata).

A perifériás neuropátia kezelése

Két terápiás célkitűzés egymás mellett: 1. az alapvető ok, alapbetegség kezelése, 2. a neuropátiás tünetek kezelése.

Gyógyszeres terápia

Fájdalomcsillapítók. Akár vény nélkül kapható szerek, súlyosabb esetben vényköteles társaik, pl. nem szteroid gyulladásgátlók/fájdalomcsillapítók.

Egyes görcsgátlók, epilepszia ellen alkalmazott szerek. Ilyen pl. a gabapentin, pregabalin, carbamazepin. Másodlagos hatásként jól csillapítják a neuropátiás fájdalmat.

Immunműködést csökkentő, elnyomó gyógyszerek. Pl. a szteroidok, ciklosporin, azatioprin. Ezeket autoimmun betegségekben is alkalmazzák.

Kapszaicin. Az erős paprika hatóanyaga is mérsékelheti a neuropátiás fájdalmat (helyi kezelés formájában).

Helyi érzéstelenít szerek pl. tapaszok. Általában lidocain tartalmú tapaszok, erősebb fájdalmak esetén.

Antidepresszánsok. Egyes vegyületeik, központi idegrendszeri hatásuk

Egyéb kezelési módszerek

TENS-módszer: elektromos idegingerlés bőrelektródokkal. Napi 30 percen túl nem alkalmazható, és kb. összesen egy hónapi javasolt használni.

A kapcsolódó izomgyengeséget fizikoterápiás módszerekkel lehet javítani.

Az idegek megnyomódása esetén, pl. tumoros betegségben, ha van rá mód sebészi úton el kell távolítani a daganatot.

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv, Mayo Clinic, Farmakoterápia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához