Ezeket látta már?

Ádámcsutka - 5 dolog, melyet jó, ha tud vele kapcsolatban

ádámcsutka, tud, méret, orvos, mutál

Sokan igen fontos dolgokat nem tudnak róla.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gégeközpont orvosát az ádámcsutka szerepéről kérdeztük. Vajon hogyan befolyásolja az ádámcsutka nagysága a hangképzést? A nőknek is van? Jelezhet-e betegséget? Íme, a válaszok!

Csak a férfiaknak van?

Az ádámcsutka a legnagyobb gégeporc, két egymással szöget bezáró porclemezből áll. A gége lágy részeit és a hangszalagokat védi. Férfiaknál és nőknél egyaránt megtalálható. A serdülőkorig mindkét nemnél alig látható, ám a tesztoszteron szint növekedése miatt fiúknál a mérete megnő.

Mit jelent a mérete?

Az, hogy kinél mennyire kiugró a mérete, leginkább alkati kérdés. Élettani szempontból lényegtelen, hogy kisebb vagy nagyobb. Befolyásolja viszont a hangképzést. Akinek nagyobb az ádámcsutkája, a hangja is mélyebb. Ez igaz, nők esetében is.

Betegséget is jelezhet

Ha megváltozik az ádámcsutka mérete, alakja az jelezhet bizonyos betegségeket. Nem az életkorral és hormonális változásokkal járó, természetes növekedésre gondolunk, hanem a látszólag minden ok nélkül bekövetkező méret változásra. Ha ilyet tapasztalunk, feltételül forduljunk orvoshoz! Az ádámcsutka megnagyobbodása vagy duzzanata bekövetkezhet gége porc- gyulladás vagy sérülés esetén, de jelezhet gége vagy pajzsmirigy daganatot is.

Pajzsmirigy daganat további jelei:

  • nyaki duzzanat
  • nyelési nehézség
  • gombócérzés a torokban
  • nem múló rekedt hang
  • göbök
  • környező nyirokcsomók megnagyobbodása

Műtéttel lehet alakítani a méretén

Igen, ha esztétikai okokból nem vagyunk megelégedve az ádámcsutka méretével, akkor műtéttel kisebbíteni, sőt megnagyobbítani is lehet. Ilyenkor a felesleges porcréteget eltávolítják, vagy egyéb testrészekről vett porccal pótolják, hogy a kívánt nagyságot elérjék.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha az ádámcsutka mérete látszólag minden ok nélkül megnő vagy a környéke duzzadttá válik, akkor mindenképp. Figyelmet érdemel ugyanakkor az is, ha a mérete a serdülőkor környékén sem változik jelentősen, illetve ezzel együtt – vagy akár ettől függetlenül - a kamasz fiú mutálása sem zajlik le a 17. életév környékéig.

„Ha az elhúzódó mutálás során sem alakul ki a stabil férfihang, a hangszín továbbra is ugrál, beszéd közben a hang elcsuklik, az lelkileg is nagyon megterhelő a fiúk számára. Ilyen esetben foniátriai vizsgálatra van szükség, ahol az esetleges szervi eltéréseket ki lehet szűrni és megfelelő beszédtechnika elsajátításával kezelni lehet.”

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Már kisfiú korban is lehet alacsony a tesztoszteronszint! Ezek a tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

férfihormon

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához