Ezeket látta már?

Ezek a jelek utalanak tesztoszteronhiányra a férfiaknál

tesztoszteron, tünet, hajhullás

A tesztoszteron alacsony szintje komoly problémákat okozhat, ezért bizonyos tünetek esetén érdemes tesztoszteronhiányra gyanakodni.

A legfőbb férfi nemi hormon a tesztoszteron, mely komoly befolyást gyakorol a másodlagos nemi jellegekre, a nemzőképességre, izomzatra, viselkedésre.

Dr. Tar Attila PhD, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa a hormon jelentőségét és mennyiségbeli zavarait ismerteti.

Röviden a tesztoszteronról

A tesztoszteront ferfi nemi hormonként ismerik, ám valójában a nőknél is termelődik egy bizonyos mennyiségben. Férfiaknál elsősorban a herék termelik, és befolyásolja többek között a megjelenést, a szexuális fejlődést, serkenti a spermiumok termelését, valamint hatást gyakorol a nemi vágyra, vagyis a libidóra. Mindezeken kívül az izom-és csonttömeg építésében is fontos szerepet játszik.

A tesztoszteron termelése a kor előrehaladtával csökken, a legmagasabb szintjét serdülőkorban és fiatal felnőttkorban éri el. A hormon normál tartománya 300-1000 ng/dl.

Tünetek, amik tesztoszteronhiányra utalnak

Alacsony libidó: az egyik legkorábbi jel a csökkent nemi vágy és a merevedési zavarok, hiszen a tesztoszteron kulcsfontosságú a libidó fenntartásához.

Kevés sperma: akiknek alacsony a tesztoszteron szintjük, észrevehetik, hogy ejakuláció során kevesebb a sperma mennyisége.

Hajhullás: bár a genetika nagy befolyást gyakorol arra, hogy kinek mikor és milyen mértékben kezd ritkulni a haja, ám ha a családban nem jellemző korai vagy nagyobb mértékű hajhullás, akkor azt hormonzavar is okozhatja.

Kevés izom, sok zsír: gyakori tünete az alacsony tesztoszteronszintnek az, hogy az izomtömeg kezd leépülni és egyre több zsír rakódik le.

Sápadt, ránctalan, szőrtelen bőr: gyakran az arcon is jelei vannak a hormon csökkent mennyiségének, mely legtöbbször a férfias jegyek hiányában mutatkozik meg, mint pl. szőrtelen bőr.

Csonttörések: - A tesztoszteron fontos szerepet játszik az egészséges csontozat felépítésében, így hiánya csontritkuláshoz, gyakori csonttörésekhez vezet- mondja dr. Tar Attila PhD, a Budai Endokrinközpont felnőtt és gyermek endokrinológusa.

Mi okozhat alacsony tesztoszteronszintet?

Alacsony tesztoszteronszintet több minden is okozhat, pl.:

  • cukorbetegség
  • hipofízis zavara
  • Mellékvese enzimzavar
  • kemoterápia
  • Szteroidok
  • Gyógyszerek mellékhatása
  • metabolikus szindróma
  • stressz
  • idősebb kor

Mit lehet tenni?

Amennyiben a vérvétel alapján (melyet a reggeli órákban, 9 óra előtt kell elvégezni) bebizonyosodik a gond, úgy első körben fontos tisztázni, mi is áll az alacsony tesztoszteronszint hátterében, és az alap problémát kezelni kell. Ha nem a korral járó, természetesnek vehető tesztoszteron csökkenésről van szó, úgy az orvos gyógyszeres kezelést javasolhat: tapasszal, injekcióval vagy géllel történő tesztoszteron pótlást.

Forrás: Budai Endokrinközpont