Koronavírus: a Moderna vakcinánál is lezárult az engedélyezés

moderna, vakcina, koronavírus, engedély, FDA, kötelező, védőoltás

A Moderna is befejezte a Covid-19 vakcina teljes körű engedélyezéséhez szükséges valós idejű felülvizsgálati eljárást a 18 éves és annál idősebb korosztályban.

Néhány nappal azután, hogy az amerikai szabályozó hatóságok teljes körű engedélyt adtak a szintén mRNS-technológiával készült Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcinájának, a Moderna is zöld utat kapott.

A Messenger RNS (mRNS) vakcinák arra késztetik az emberi szervezetet, hogy a kórokozó részét képező fehérjét állítson elő, immunválaszt váltva ki.

Mint írtuk, a szakemberek szerint a teljes jóváhagyás segíthet rávenni a bizonytalanokat a vakcinázásra. A Kaiser Family Foundation júniusi felmérése megállapította, hogy 10 oltatlan felnőtt közül 3 nagyobb valószínűséggel adatja be az oltást, ha a koronavírus vakcinát teljes mértékben jóváhagyják.

Videóra vették: így fertőz a koronavírus. Szinte felrobban a sejt - kattintson!

A Moderna elkészült beadványa egy késői stádiumban lévő vizsgálat adatait tartalmazza, amely 93 százalékos hatékonyságot mutatott az oltóanyagban, még a második adag beadása után hat hónappal is, áll a vállalat közleményében.

A beadvány részeként a Moderna kérte az FDA által decemberben kiadott sürgősségi felhasználási engedély (EUA) alapján az Egyesült Államokban jelenleg 18 éves és idősebb személyek számára elérhető vakcina elsőbbségi felülvizsgálatának engedélyezését.

Az amerikai egészségügyi tisztviselők arra számítanak, hogy a Covid-19 vakcina teljes körű engedélyezése segít majd meggyőzni a vakcinákkal szembeni szkeptikusokat, és több állami és helyi önkormányzatot, valamint magánmunkáltatót ösztönöz majd a vakcinák kötelezővé tételére.

Aktuális koronavírus hírek itt - kattintson!

Forrás: egeszsegkalauz.hu