Koronavírus: az FDA jóváhagyja a Pfizer vakcináját - kötelező lehet?

koronavírus, covid-19, FDA, engedély, kötelező, védőoltás

Szakértők dicsérték a döntést, mondván, hogy a jóváhagyás segíthet meggyőzni a vakcinázással kapcsolatban tétovázókat, és utat nyithat a kötelező oltásoknak is.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság hétfőn teljes mértékben jóváhagyta a Pfizer-BioNTech kétadagos vakcináját a 16 éves és annál idősebb korosztály számára - ez volt az első Covid-19 vakcina, amely átesett, túljutott ezen az utolsó szabályozási akadályon.

Az FDA jóváhagyása ennek a vakcinának mérföldkő, mivel folytatjuk a Covid-19 járvány elleni küzdelmet

-mondta Dr. Janet Woodcock, az FDA megbízott megbízottja, aki hozzátette:

Bár emberek milliói már biztonságosan megkapták a Covid-19 elleni oltásokat, kétségtelen, hogy egyesek az oltás FDA-jóváhagyása nélkül nem bíztak az oltásban. Ez a mai mérföldkő egy lépéssel közelebb visz minket a járvány lefolyásának megváltoztatásához az Egyesült Államokban.

Vakcinázás lehet a vacilálásból

A szakemberek szerint a teljes jóváhagyás segíthet rávenni a bizonytalanokat a vakcinázásra. A Kaiser Family Foundation júniusi felmérése megállapította, hogy 10 oltatlan felnőtt közül 3 nagyobb valószínűséggel adatja be az oltást, ha a koronavírus vakcinát teljes mértékben jóváhagyják.

Videóra vették: így fertőz a koronavírus. Szinte felrobban a sejt - kattintson!

A végleges jóváhagyásnak objektiv jogi és lélektani következményei

A gyártó vakcináját vészhelyzetben történő alkalmazásra 2020 december 11-én hagyta jóvá az USA gyógyszer és élelmiszeripari hatósága, az FDA. A teljes körű engedélyezés iránti kérelmet a gyártó már május 7-én benyújtotta, és a felügyeleti szervek azóta várnak, hogy bármikor kiadhatják a végleges, mindenre kiterjedő engedélyt.

A jóváhagyás vélt de nem valós vonatkozása a kötelező oltás elrendelése, amit egyébként néhány amerikai magán munkáltató (zömmel egészségügyi intézmények) már meg is tett. Ez ellen a döntés ellen Texasban pert indított néhány munkavállaló, pontosan arra hivatkozva, hogy vészhelyzetben történő felhasználásra engedélyezett oltást nem lehet kötelezővé tenni. A pert azonban elvesztették, mivel ilyen törvény nem létezik az Egyesült Államokban. A végleges jóváhagyásra várt néhány tagállam, például Louisiana kormányzója is, mielőtt a védőoltást kötelezővé tették volna alkalmazottak részére.

A végleges, jóváhagyás Amerikában az ú.n. "off label", vagyis alkalmazási előíráson kívüli felhasználást is lehetővé teszi elviekben. Ilyenre más gyógyszerek esetében számos példa volt már az elmúlt évtizedekben. Ilyen volt például néhány, eredetileg skizofrénia kezelésére törzskönyvezett gyógyszer, melyet a gyakorlatban depresszió ellen is felhasználtak, noha erre nem volt hivatalosan engedélyezve.

A közegészségügyi szakértők dicsérték a döntést

A teljes jóváhagyás nem is érkezhet volna meg fontosabb időpontban, mint a rendkívül fertőző delta változat idején, amely továbbra is növeli a fertőző esetek számát és a halálozásokat az Egyesült Államokban

- mondta Dr. Richard Besser közleményében.

Ez is érdekelheti:

Forrás: nbcnews