Ezeket látta már?

Miért nem mennek a férfiak orvoshoz ?

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Egy több mint 1100 férfi interneten kitöltött kérdőívén alapuló felmérés szerint az Egyesült Államokban sok férfi csak akkor megy orvoshoz, ha már nagyon muszáj.

Miért nem mennek a férfiak orvoshoz ?

Egy több mint 1100 férfi interneten kitöltött kérdőívén alapuló felmérés szerint az Egyesült Államokban sok férfi csak akkor megy orvoshoz, ha már nagyon muszáj.

A kérdőíveket a válaszadók április 30. és május 2. között töltötték ki. A felmérést végző Amerikai Családorvosi Társaság szakemberei olyan dolgokra kérdeztek rá, hogy a férfiak miért mennek el orvoshoz – és miért maradnak távol az orvosi rendelőktől.

A férfiak 85 százaléka azt mondta, hogy csak akkor megy orvoshoz ha beteg, ugyanakkor mindannyian – 92 százalékuk – azt mondta, hogy legalább pár napot várt az orvoshoz fordulás előtt, hátha jobban lesz. A férfiak 30 százaléka állította, hogy addig halasztgatja az orvoshoz menetelt, ameddig csak lehet.

„A férfiak egészségérét magukon a férfiakon változtatva lehetne a legtöbbet tenni. Ők nem fordítanak túl sok figyelmet az egészségükre.” - állítja a vizsgálatot végző társaság elnöke Dr. Rick Kellermann.

A legtöbb férfi azt állította, hogy van egészségbiztosítása és saját orvosa, és meg is van elégedve vele. Ugyanakkor a férfiak többsége - 58 százalékuk - azt mondta, hogy valami mégis távol tartja őket a rendelőktől. Miért vonakodnak? A kérdőíven a szakemberek felsorolták a lehetséges okokat, amelyből férfiak többet is választhattak. A következő eredmények születtek:

• Csak akkor megyek orvoshoz ha nagyon beteg vagyok - 36 százalék

• Egészséges vagyok, semmi okom, hogy orvoshoz menjek - 23 százalék

• Jobban szeretem természetes módon kezelni magam - 12 százalék

• Nincs időm, hogy orvoshoz menjek - 12 százalék

• Nincs egészségbiztosításom - 11 százalék

• Nem szeretem az orvosokat - 8 százalék

• Félek, hogy valami bajt találnak nálam - 7 százalék

• Nem ismerek jó orvost a körzetemben - 4 százalék

A férfiak 39 százaléka viszont azt mondta, hogy semmi sem tarthatná vissza, hogy orvoshoz menjen. A vizsgálatban a férfiak az egészségüket is értékelték. Majdnem 80 százalékuk azt mondta, hogy kitűnő, nagyon jó vagy jó egészségben van. Sajnos azonban az, hogy jól érezzük magunkat, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy jó formában vagyunk.

Például aki elsumákolja az orvosi vizsgálatot, nem fogja tudni, hogy magas a koleszterinszintje vagy a vérnyomása. Ezeknek a problémáknak nincsen egyértelmű tünetük. „Sok férfi nem veszi figyelembe hogy egyszerű szűrővizsgálat és életmód változtatás drámaian javíthatja az életminősét.” - mondta Kellerman.

A vizsgálat szerint a férfiak 28 százaléka szenved magas vérnyomásban, 13 százaléka izületi gyulladásban, 10 százalék cukorbetegségben, 8 százalék rákban és 8 százalék szívbetegségben. A felmérésből az is kiderült, hogy átlagban heti 19 órát töltenek a televízió előtt, míg kevesebbet mozognak, mint heti 5 óra.

Úgy tűnik, a nőknek komoly szerepe lehet: a felmérés szerint a férfiak hajlamosabbak orvoshoz menni, ha a partnerük vagy a feleségük erre bátorítja őket. A kérdőívet kitöltő férfiak többsége - 69 százalék – párkapcsolatban élt. Ezen férfiak majdnem 80 százaléka azt mondta, hogy a párjuk hatással van arra, hogy elmennek-e az orvoshoz.

Jó hírnek mondható, hogy saját bevallásuk szerint a férfiak ha orvoshoz mentek, akkor legtöbbször megfogadták az orvos tanácsát.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz