Ezeket látta már?

Enyhe covid után is tapasztalhat ilyen tüneteket! A nőket jobban sújtja

poszt-covid tünete koronavírus fertőzés után

Már tudjuk, hogy kiknél alakul ki nagy valószínűséggel poszt-Covid. A vizsgálatok szerint nem csak annak lehet ilyen poszt-covid tünete, aki súlyos koronavírus fertőzésen esett át!

Poszt-Covid: önnél is fokozott a rizikója?

Ha allergiás kórképben szenved, autoimmunbetegsége van, esetleg depressziós vagy szorong, netán nőnek született, nagyobb eséllyel éri el a poszt-Covid szindróma.

Az új típusú koronavírus okozta fertőzés, a Covid-19 következményei, a poszt-Covid vagy a long-Covid szindróma világszerte milliókat érintenek. Úgy tűnik, hogy a koronavírushoz köthető, hosszú távú szövődményekkel szembeni fogékonyságot számos tényező befolyásolhatja, többek között a nem és a fennálló alapbetegségek is. Egy friss kutatás eredményei alapján azonosíthatók azok, akiknél a poszt-Covid kialakulásának a rizikója az átlagosnál jóval magasabb.

Nem csak az lehet poszt-Covidos, aki súlyos Covid-19-en esik át

El kell oszlatni egy tévhitet! A poszt-Covid tünetek, így a memóriazavarok, alvászavarok, izom- és ízületei fájdalmak és tartós, megmagyarázhatatlan fáradékonyság hátterében nem feltétlenül egy súlyos lefolyású, esetleg kórházi kezelést igénylő Covid-19 megbetegedés áll. Egy köhögéssel és néhány napig tartó rossz közérzettel járó Covid-19 is okozhat poszt-Covid tüneteket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az utóbbi eseteket nehéz felismerni és azonosítani, hiszen az érintettek sok esetben azzal sincsenek tisztában, hogy Covid-19-betegek voltak (mert a tüneteik enyhék voltak és/vagy nem tesztelték őket).

Mindeközben, egy külföldi felmérés szerint a poszt-Covid betegek 41 %-ánál Covid-19-teszttel ugyan sohasem mutatták ki a betegséget, mégis (utólag) a vérükben olyan antitesteket találtak, amik arra utaltak, hogy ők már átestek a koronavírus okozta fertőzésen. Vagyis, poszt-Covid-os csak az lehet, aki előtte már volt Covid-os, függetlenül attól, hogy a Covid-19 milyen súlyos volt nála. Továbbá, lényegtelen az, hogy az illető egyáltalán tud-e arról, hogy korábban már átesett a Covid-19-en.

Ön is (volt) poszt-Covid-os?

A legfrissebb USA-beli felmérések alapján a felnőtt korú lakosság 14 %-a korábban már szembesült a poszt-Covid okozta tünetekkel, míg a felnőtt amerikaiak legalább 5 %-át jelenleg is poszt-Covid tünetek kínozzák. Hazai adatok ugyan nem ismertek, de az arányok hasonlók lehetnek.

Ha ilyeb betegségekben szenved, nagyobb eséllyel érintheti a poszt-Covid szindróma

  • Az allergiás kórképekben szenvedők,
  • a szorongásos és depressziós állapotban lévők,
  • az autoimmun betegek
  • és az arthritises (=ízületi gyulladásos)

betegek fogékonyabbak a poszt-Covidra, mint az egészséges kortársaik.

Az allergiás kórképek egy tág betegségcsoportot takarnak, és a „klasszikus” allergiás, vagyis a szénanáthás személyeken kívül az asztmások és az ekcémások is közéjük tartoznak. Esetükben a poszt-Covid kialakulásának a kockázata fokozott lehet.

A szorongás és a depresszió bizonyos ingerületátvivő anyagokat, így az adrenalint és a szerotonint érintő zavarokkal függ össze. Hasonlóképpen, a poszt-Covid szindrómában is érintettek ezek az ingerületátvivő anyagok, így nem meglepő, hogy a már meglévő szorongás és depresszió poszt-Covid szindrómára hajlamosít.

Nincs esélyegyenlőség: a nőknél többször nagyobb eséllyel alakul ki poszt-Covid

A nőknél gyakrabban jelentkezik poszt-Covid szindróma, mint a férfiaknál. Ismertek vizsgálati eredmények, amik alapján 5-ször nagyobb eséllyel sújthatja a poszt-Covid tünetegyüttes a nőket, mint a férfiakat. Különösen sebezhetőnek tűnnek ebből a szempontból a klimax periódusában lévő nők.

Mit tehet, ha a poszt-Covid jeleit véli felfedezni magán?

A poszt-Covid-szindrómában érintettek érezhetik úgy, hogy a legkisebb fizikai, szellemi vagy érzelmi megterhelés is feldolgozhatatlanul soknak bizonyul számukra. Vagyis, ha a fizikai munkavégzés vagy az odafigyelést igénylő szellemi munka nem megy úgy, mint korábban, esetleg a rokonok, ismerősök problémáival való foglalkozás megterhelőbb, mint annak előtte, lehetséges, hogy poszt-Covid szindróma áll a háttérben.

Érdemes lehet erről a háziorvossal is konzultálni, és az étrendben, napirendben, alvásidőben eszközölt változtatásokkal, illetve kíméletes mozgással és légzőgyakorlatokkal kell törekedni arra, hogy a korábbi állapot minél hamarabb helyreálljon.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyire véd a régi oltás covid ellen? Van-e járvány most? Újra kell a maszk? Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koronavírus

Forrás: medscape
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához