Ezeket látta már?

Áttétes prosztatarákkal küzd a legendás zenész

zenész, daganat, prosztata, prosztatarák

A zenésznél 4 éve diagnosztizálták a daganatot.

A nyolcvanas évek legendás zenekarának, a Duran Durannak a gitárosa, Andy Taylor négyes stádiumú, már más szervekre és testtájakra is átterjedő prosztatarákkal küzd. A zenész állapota azonban nem jelenleg nem életveszélyes – jelentette be a zenekar, miközben épp beiktatták őket a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. A zenésznél 4 évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegséget. Az ünnepségen Andy Taylor személyesen nem tudott ott lenni, pedig új gitárt is vásárolt az alkalomra.

Ezek a prosztatarák tünetei

A prosztatarák - más rákokhoz hasonlóan - nem egyik napról a másikra keletkezik. Évek telhetnek el addig, amíg odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Az idejében felismert, lokalizált prosztatarák gyógyítható, vagy legalábbis visszaszorítható.

A prosztatadaganat általában lassan növekszik, így az is előfordulhat, hogy éveken keresztül nem jelentkezik semmilyen tünet. A kellemetlen, esetleg fájdalmas tünetek gyakran csak akkor érezhetőek, ha a daganat akkorára növekszik, hogy nyomni, irritálni kezdi a húgycsövet vagy akár a húgyhólyagot. A legfontosabb tünet éppen ezért a vizeletürítési szokások megváltozása, például a nehézkes vizeletürítés, a gyakori vizelési inger (különösen éjjelente), a vizeletürítést kísérő égő, csípő érzés vagy fájdalom, a vizeletcsepegés vagy az inkontinencia, valamint annak az érzése, mintha nem tudnánk teljesen kiüríteni a húgyhólyagot.

Mivel a prosztatának nagy szerepe van az egészséges szexuális funkciókban is, a prosztata betegsége szexuális problémákat is okozhat, a merevedési zavaroktól a fájdalmas ejakuláción keresztül a libidó csökkenéséig (ez pedig az önbecsülésre, önértékelésre is kihathat, sőt párkapcsolati gondokhoz is vezethet).

A legtöbb daganatos betegségnek, így a prosztataráknak is lehet kísérő tünete a megmagyarázhatatlan testsúlycsökkenés, a fáradékonyság, a vérszegénység is. A prosztatadaganat áttéteket is képezhet, erre utaló tünetek lehetnek a csontfájdalom, az állandó hát-, derék- vagy medencetájéki fájdalom is.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához