Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

10 poszt-covid tünet, ami gyerekeknél is jelentkezik

láz, koronavírus, kawasaki-szindróma, covid, szövődmény, gyerek

A poszt-covid a gyerekeket sem kíméli. Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket.

A világon több millió gyermek és tizenéves kapta el a koronavírust. Szerencsére eddig a felnőtteknél kisebb valószínűséggel betegedtek meg súlyosan. Azonban még ha kevés tünetük is volt, vagy nem voltak tüneteik, a covid-fertőzést követően a gyerekeknél számos más betegség is kialakulhat. Némelyik kisebb mértékű, és magától elmúlik. Mások súlyosabbak, és kezelésre szorulhatnak - írja a healthychildren.org.

Poszt-covid tünetek gyerekeknél

A poszt-covid egy általános kifejezés, amely az egyes betegeknél a SARS-CoV-2 fertőzés után 4 vagy több héttel jelentkező fizikai és mentális egészségügyi tüneteket foglalja magában. Nincs olyan specifikus laboratóriumi vizsgálat, amely a poszt-covidot meg tudná különböztetni más állapotoktól. A megbetegedést követő első 4-12 hétben általában az a legjobb, ha a tünetek javítására főként az egészséges életmódra összpontosítunk.

1. Légzési problémák

Mivel a Covid-19 leggyakrabban a tüdőt érinti, nem ritkák az elhúzódó légzőszervi tünetek. Ezek közé tartozhat a mellkasi fájdalom, a köhögés és nagyobb nehézségek a légzés során. E tünetek némelyike 3 hónapig vagy tovább is eltarthat. A tartós tünetekkel rendelkező 6 éves vagy idősebb gyermekeknél tüdőfunkciós vizsgálatokra lehet szükség. Azoknak a gyermekeknek, akiknél a testmozgás okozta légzési problémák nem múlnak el, szívvizsgálatra lehet szükségük, hogy kizárják a szövődményeket, például a vérrögöket.

2. Szívproblémák

A Covid-19 (és rendkívül ritka esetekben az mRNS-vakcinák beadása) után szívizomgyulladás, a szívizom gyulladása alakulhat ki. Egy, a COVID-19-ből nemrégiben felépült felnőtt betegek körében végzett vizsgálat szerint 60%-nál szívizomgyulladás alakult ki, függetlenül attól, hogy a fertőzés során milyen súlyosak voltak a COVID-tüneteik. A szívizomgyulladás tünetei közé tartozhat:

  • mellkasi fájdalom
  • légszomj
  • szabálytalan szívverés
  • fáradtság.

Azoknak a gyermekeknek és tizenéveseknek, akiknek az elmúlt 6 hónapban közepes vagy súlyos tüneteik voltak, alapos kivizsgálásra van szükségük, beleértve a szívvizsgálatot is, mielőtt visszatérnének az iskolába vagy a sportoláshoz.

3. Szaglás és ízlelés megváltozása

A covidot kapott 10 és 19 év közötti gyermekek és tizenévesek közül 4-ből 1-nél előfordulhatnak változások a szaglásban és az ízérzékelésben. Ez negatív hatással lehet az étkezési szokásaikra és a hangulatukra. Megakadályozhatja őket abban is, hogy észrevegyék a veszélyes szagokat. Ezek a tünetek általában néhány hét alatt elmúlnak. Ha nem így történik, gyermeke orvosa javasolhat olyan lépéseket, ame5.lyekkel javítható a szaglás és az ízlelés.

4. Idegrendszeri problémák

Az akut Covid-19 betegség hatással lehet az idegrendszerre, és ritka esetekben stroke-hoz vagy agyvelőgyulladáshoz (agyduzzanat) vezethet. A koronavíruson átesett gyermekeknél a figyelem, a beszéd, az iskolai munka, a mozgás és a hangulat finom változásai jelentkezhetnek. Ha ezt tapasztalja, gyermekorvosa beutalhatja a gyereket neurofejlődési szakemberhez, logopédushoz, illetve fizikoterapeutához vagy foglalkozásterapeutához utókezelésre.

5. Mentális fáradtság

Az "agyköd" - a tisztázatlan vagy "homályos" gondolkodás, koncentráció vagy memória - gyakori panasz a koronavíruson átesett felnőttek körében. Gyermekek és tizenévesek esetében is előfordulhatnak hasonló tünetek. Előfordulhat, hogy gyermeke feledékenyebbnek tűnik, vagy nehezebben figyel. Lehet, hogy lassabban olvas, és több ismétlésre és szünetre van szüksége tanulás közben. Gondoskodjon arról, hogy gyermeke eleget aludjon, és segítsen neki kezelni a stresszt, amely súlyosbíthatja ezeket a tüneteket.

6. Fizikai fáradtság

A SARS-CoV-2 fertőzés után a gyermekek és a tizenévesek könnyebben elfáradhatnak és kisebb fizikai állóképességgel rendelkezhetnek, még akkor is, ha a vírus miatt nem voltak szív- vagy tüdőtüneteik. Ez általában idővel javul. A gyermekorvos tanácsolhatja a fizikai aktivitás fokozatos növelését. Ha ez nem javítja a tüneteket, javasolhatja, hogy keressen fel egy gyógytornászt vagy más szakembert.

7. Fejfájás

A fejfájás gyakori tünet koronavírus alatt és után. Az elegendő alvás, a bőséges vízfogyasztás, a rendszeres étkezés és a stressz kezelése segíthet. Ha a fejfájás tartós és elég erős, gyermeke orvosa megelőző gyógyszereket javasolhat.

8. Viselkedési problémák

A covid hatással lehet a gyermek mentális egészségére. A már meglévő mentális/viselkedési betegségben szenvedő gyermekek esetében például a kórházi kezelés, az elszigeteltség, az iskolai tevékenységektől való távolmaradás súlyosbíthatják a tüneteket. Gyermekorvosa ellenőrizheti gyermekét a depresszió, a szorongás és más mentális egészségügyi problémák jeleire, és tanácsot adhat, ha gyermekének több támogatásra lehet szüksége.

9. Multiszisztémás gyulladásos szindróma

Egy ritka szövődmény, amely jellemzően a SARS-CoV-2 fertőzés után 2-6 héttel jelentkezik. A Pfizer-BioNTech két dózisával történő oltás a jelentések szerint megelőzi a MIS-C-t 12-18 éves gyermekeknél. Ezenkívül egy nemrégiben végzett vizsgálatban az összes kritikus állapotú MIS-C beteg, aki életfenntartásra szorult, nem volt beoltva. Ha gyermekének a Covid-19 után olyan tünetei vannak, mint a nyilvánvaló ok nélküli láz, beszéljen gyermekorvosával. A MIS-C gyorsan rosszabbodhat, ezért a gyermekek általában kórházi kezelést igényelnek.

10. Cukorbetegség

A cukorbetegség tüneteit, beleértve a gyakori vizelést, a fokozott szomjúságot, a fokozott éhségérzetet, a fogyást, a fáradtságot vagy kimerültséget, a gyomorfájást és a hányingert vagy hányást, jelentették néhány gyermeknél és tizenévesnél, akik elkapták a koronavírust.

Poszt-covid: ezek a tünetek a leggyakoribbak - olvasson tovább!

Ha a tünetek 3 hónapnál tovább tartanak, a gyerekorvos további vizsgálatokat javasolhat és beutalhatja a gyereket egy poszt-Covid ambulanciára.

Forrás: healthychildren.org
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához