Ezeket látta már?

A jótékony hatású cink

2011.02.18. Módosítva: 2015.11.04.

Hatékony lehet a cink a nátha kezelésére /is... A cinktartalmú szerek - tabletták, szirupok - csökkentik a nátha tüneteit, és rövidítik lefolyását - idézte indiai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news).

A Cochrane Systematic Review című internetes orvosi adatbázisban (www.cochrane.org) közzétett elemzésben összesen 1360 ember bevonásával készült 15 klinikai vizsgálat eredményeit vetették össze.

A jótékony hatású cink

A kutatók megállapították, hogy a cink megelőzésként is alkalmazható a nátha (vírusos rhinitis) ellen, és akkor is hatékony, ha a tünetek jelentkezését követően egy napon belül elkezdik alkalmazását. Hosszabb távú használata azonban mégsem ajánlott, mert nagyobb mennyiségben toxikus.

A felnőttek évente átlagosan kettő-négy alkalommal náthásak, a gyerekek átlagban tízszer. Kevés dolog van, amit valaki tehet a náthavírus fertőzés ellen, mert nemcsak tüsszentéssel és köhögéssel terjed, hanem a tárgyak, például a kilincsek közvetítésével is.

A szakemberek feltételezik, a cink a vírus bevonásával megakadályozza, hogy az orr nyálkahártyáján átlépve megfertőzze a szervezetet, de laboratóriumi teszteredmények utalnak arra is, hogy gátolhatja a náthavírusok szaporodását.

A cink szerepéről

Engedtessék meg egy kommentár, mert ez a kis cikk csak a vírusfertőzésre tért ki...

A cink esszenciális nyomelem a szervezetben és nagy fontossággal bír. Miért? A cinkhiány fejlődési zavarokat okozhat, késői érést, nagyobb fogékonyságot a fertőzések iránt, hasmenést stb.

A cink a szervezetben mintegy 100-féle enzimben szerepel, talán a vas után a második legfontosabb nyomelem. Szerepe van a DNS- és RNS metabolizmusban, jelátvitelben, és genetikai tényezőkben.

Az emberi szervezet 2-4 g cinket tartalmaz, főként az agyban, izomzatban, vesében, májban, jelentősebb mennyiség található a prosztatában és a szemben is.

Napi beviteli igénye (RDA-értéke) nőben 8 mg/nap, férfiban pedig 11 mg/nap.

Az élelmiszerek közül magas cinktartalmúak pl. a gabonafélék, a bab, dió, mandula, teljes kiőrlésű magvak, napraforgó.

(a szerk, forrás wikipedia)

Forrás: MTI