Ezeket látta már?

A fejtetvesség újra és újra fertőzhet - ezt teheti ellene

fejtetvesség

A fejtetvesség gyakori probléma, és hogy az esetleges visszafertőződést, a tetvek terjedését megakadályozzuk, nemcsak az érintettet, de a családtagjait és a környezetét is „kezelni” kell!

A fejtetvesség (pediculosis) kezelésénél egyrészt természetesen az érintett fejéről kell kiirtani az apró élősködőket, másrészt azonban azokat is kezelni kell, akikkel gyakori, közvetlen kapcsolatban van. Emellett pedig a környezetünk parazitakontrolljáról is gondoskodni kell.

Miért gyakoribb a gyerekeknél?

Fontos tudni, hogy a fejtetvek csak az emberen élősködnek, csak a hajas fejbőrön telepszenek meg, a fejbőrön keresztül táplálkoznak a vérünkkel. „Gazda”, hordozó nélkül rövid időn belül elpusztulnak. Ugyanakkor egyik emberről nagyon könnyen átmásznak a másikra, ezért is fordulhat elő, hogy a fejtetvesség a kisgyerekek, óvodások, iskolások körében a leggyakoribb, hiszen a kicsik játék, tanulás, olvasás, mesenézés, vagy akár alvás közben sokszor összedugják a fejüket.

Ne csak azt kezeljük tehát, akinél először felfedezték a tetveket, hanem a családtagokat, testvéreket is! Lehet, hogy máson még nem telepedtek meg az élősködők, de ha későn vesszük észre ezeket, könnyen újrafertőzhetjük a gyerekeket is. A fejbőrről leeső élősködők csak rövid ideig maradnak életben, hiszen nem tudnak táplálkozni, azonban az ágyneműkről, párnákról, fésűkről vagy éppen sapkákról, sálakról könnyen új gazdára kerülhetnek. Nagyon fontos tehát a környezet alapos kitakarítása, fertőtlenítése!

Tetves a gyerekem! Mit tegyek?

Mit tehetünk ellene?

  • Az ágyneműket, törülközőket, és a fertőzöttel érintkező ruhadarabokat mossuk ki legalább 60 fokon, és ha van ilyen gépünk, tegyük a szárítógépbe!
  • A nem mosható ruhadarabokat, plüssjátékokat, textíliákat tegyük egy műanyag zsákba, zárjuk le és tegyük félre két hétre! Télen, ha kint hideg van, a szabadban is tárolhatjuk ezeket!
  • A fésűket, hajkeféket áztassuk nagyon meleg vízbe legalább 10-15 percre, vagy tegyük lezárt műanyag zsákban a fagyasztóba legalább 24 órára.
  • Alaposan porszívózzunk ki a lakásban, tisztítsuk vagy mossuk ki az autós ülések huzatát is!

Igyekezzünk megakadályozni azt is, hogy másokról újra a fejünkre kerüljenek a tetvek! A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogy ne osszák meg másokkal a fésűjüket, hajkeféjüket, törülközőjüket, ne cserélgessék a sapkáikat, hajdíszeiket. A hosszú hajú kislányok haját mindig fogjuk össze, tűzzük fel.  

Forrás: EgészségKalauz