Ezeket látta már?

Tetvesség az iskolában: így kezelje!

tetvesség, gyógymód, kezelés

Az óvoda- és iskolakezdéssel a szülőknek bizony nemcsak a nyűgös reggelekre és a délutáni lecke ellenőrzésre kell felkészülniük, hanem a gyakori fertőzésekre, közöttük a fejtetűre is.

Tetves a gyerek! - a legtöbb szülő elborzadva hallja ezt a mondatot. Hogy történhet meg ez éppen velük, amikor nem hanyagolják el a kicsiket? Megnyugtatunk mindenkit: a fejtetű rendkívül gyakori probléma, évente több százmillió gyereket és felnőttet érint világszerte, függetlenül attól, hogy milyenek a higiéniás szokásai vagy az anyagi, szociális helyzete. A tetű nem válogatós, hosszú és rövid hajban, tisztában és koszosabban egyaránt könnyen megtelepedhet.

Így fertőznek a tetvek

A fejtetű az emberi fejbőrön élősködő, a vérünkkel táplálkozó parazita rovar. Nagyon kicsi, mindössze 2-3 mm-es, szabad szemmel sokszor nehéz észrevenni. A színe fényes, barnás-ezüstös, átlátszó. Az emberen kívül más élőlényt nem támad meg. Nem tud repülni, ugrani, viszont könnyen átmászik egyik emberről a másikra, különösen akkor, ha azok nagyon közel vannak egymáshoz. Nem csoda, hogy a fejüket összedugó, együtt játszó, egymáshoz közel ülő, alvó gyerekek a legtöbbször érintettek a tetvességben, a leggyakrabban a 3-12 év közötti korosztálynál, vagyis az óvodásoknál és kisiskolásoknál tapasztalható a tetvesség. A lányoknál akár négyszer gyakoribb lehet a tetvesség, mint a fiúknál.

A tetvességnek (pediculosis capitis) sokáig nincsenek tünetei, a jellegzetes viszketés csak a fertőződést követően 3-4 héttel tapasztalható. A közhiedelemmel ellentétben nem az apró, néhány mm-es rovarok „mászkálása” okozza a viszketést, hanem a csípésükre adott reakció. A tetvek egyrészt kifejlett állapotban lehetnek a hajban, másrészt serkeként, vagyis a hajszálakra ragadt peteként. Egy-egy nőstény három-öt petét rak le naponta. A serke ovális alakú, 1 mm-nél kisebb, áttetsző fehér vagy tejeskávé-színű.

A még nem kikelt serkék sötétebbek, amelyekből azonban már kikelt a nimfa, fehérek. A nimfák a pete lerakását követően 8-10 napon belül kelnek ki, és háromszor vedlenek, míg el nem érik a kifejlett, nemzőképes kort. A kifejlett példányok és a nimfák viselkedése ugyanolyan, mindegyik a fejbőr vérével táplálkozik. A fertőződést egyértelműen csak az jelzi, ha élő, kifejlett példányt találunk a hajban.

Hogyan szüntethetjük meg a tetvességet?

A tetű szereti a sötétebb helyeket, így gyakran a tarkótájékon vagy a fül mögött találjuk meg az állatot. Megkönnyíti a keresést, és a tetvek eltávolítását is a tetűfésű: ez egy nagyon sűrű fogú fésű, amelynek segítségével lehúzhatjuk a tetveket és a serkéket a hajszálakról.

A tetvek a legtöbb esetben nem hordoznak semmilyen kórokozót (csak néhány afrikai országban mutatható ki, hogy a tetvek vektorként működnek súlyosabb fertőző betegségek terjesztésében), a tetvesség ritkán fájdalmas, de igen kellemetlen.

A fejtetű jól kezelhető, de a kezelés egy kicsit macerás, hiszen nemcsak az érintett fejéről kell kiirtani az élősködőket, hanem mindenkinél, akivel közelebbi kapcsolatba került, alkalmazni kell a tetűirtást, és az ágyneműket, a törülközőket, a fésűket is fertőtleníteni kell. A tetvesség ellen különböző speciális samponokat, hajszeszeket használhatunk, de néhány házi módszer, mint amilyen a a teafaolaj vagy a majonéz, valamint az élősködők mechanikus eltávolítás is beválhat.

Sajnos, bármennyire is sikeresnek bizonyul a tetűirtó-hadjárat, mindig számítani kell arra, hogy az apró vérszívók visszatérnek, különösen az őszi-téli időszakban, amikor a gyerekek egyébként is többet vannak közösségben. Érdemes rendszeresen átnézni a gyerekek haját, esetleg tetűfésűvel átfésülni, hogy a lehető leghamarabb megkezdhessük a tetvek elleni terápiát. Fontos, hogy ha tetűt fedezünk fel a gyermekünk hajában, haladéktalanul szóljunk az óvónőnek, tanítónőnek! Sok intézményben a nevelők vagy a védőnők maguk is rendszeresen ellenőrzik a kicsik haját. Figyeljük azt is, nem vakarja-e a gyerek a szokásosnál többet a fejét, vagy nem látszanak-e apró csípések, sebek a fejbőrén. A hosszú hajú kislányoknak nagyon fontos a rendezett, összefogott, megtűzött haj.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához