Ezeket látta már?

Így szabadulhat meg a tetvektől a leggyorsabban!

fejtetvesség

A fejtetű kellemetlen, de nagyon gyakori probléma, a legtöbbször a gyerekeket érinti. Melyik módszer a legjobb tetvek ellen?

A tetvesség az óvodások és kisiskolások között a leggyakoribb. A lányokat gyakrabban érinti, de nem válogat sem hajhossz, sem ápoltság alapján, a jó körülmények között élőknél is előfordulhat.

Melyik módszer a leghatékonyabb?

A fejtetű kizárólag az ember fejbőrén megtelepedő élősködő, mely az emberi vérrel táplálkozik. Nagyon ritka, hogy komolyabb betegséget okozzon, de a tetvesség rendkívül kellemetlen lehet, és sajnos a visszafertőződés esélye is nagy, különösen az őszi és téli időszakban.

Tetvesség esetén a hajban élő, kifejlett vagy fejlődésben lévő állatokat, és petéket (serkéket) találhatunk, ideális esetben a terápia a tetveket és a serkéket egyaránt elpusztítja. Sajnos azonban nincs olyan módszer, melyet egyetlen egyszer alkalmazva is teljes sikert érhetünk el, így nagyon fontos, hogy a tetűirtást többször is megismételjük, általában 5-9 napon belül. Nagyobb eséllyel szabadulhatunk meg az élősködőktől, ha több módszert is kombinálunk.

A mechanikai módszerek a tetvek, illetve a serkék eltávolítását célozzák. Nagyon drasztikus, de jól működő módszer a haj lenyírása, leborotválása vagy nagyon rövidre vágása. Így egyrészt könnyebben észrevehetőek és eltávolíthatóak a kifejlett paraziták, másrészt a serkéket is azonnal eltávolíthatjuk, hiszen azokat a nőstények nem közvetlenül a fejbőrhöz közel teszik a hajszálakra. Gyógyszertárakban nagyjából 1000 forintért vásárolhatunk sűrű fogazatú tetűfésűt (néhány tetűirtó szerhez tartozékként adják), az elektromos tetűfésű ennél jóval drágább.

A fésű a megelőzésben, valamint a tetvesség felfedezésében is nagy szerepet játszik, hiszen a fésű sűrű fogazatába beleakadnak a paraziták, így azokat le tudjuk húzni a hajról, és szappanos vagy ecetes vízbe mártva, esetleg papír törlőkendőbe törölve jól láthatóvá válnak. Egy 2001-es kutatás szerint a tetűfésű négyszer olyan hatékony és kétszer olyan gyors a tetvesség megállapításában, mint a szabad szemmel történő ellenőrzés. A tetűfésű, bár önmagában kevésbé hatékony, kíméletes, terhes nőknél, kisbabáknál is alkalmazható, akiknél a gyógyszeres kezelést nem javasolják.

Hogyan használjuk a tetűfésűt?

Vizezzük be, mossuk meg vagy kenjük be speciális tetűirtó samponnal a hajat. A vállunkra terítsünk fehér színű törülközőt vagy papírtörlőt. A hajat osszuk kisebb tincsekre, és alaposan, többször is fésüljük át. A fésűt időről-időre töröljük meg, vagy mártsuk szappanos, illetve ecetes vízbe. A jelszó az alaposság! Ezt a műveletet nem szabad elkapkodni, a haj kifésülése hajhossztól és típustól függően akár egy órát is igénybe vehet. Az elektromos tetűfésűt természetesen csak száraz hajon szabad alkalmazni.

A tetvek nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra, elsősorban a hőmérséklet változásaira, sem a hideget, sem pedig a hőt nem tűrik jól. Ezt különösen akkor használhatjuk ki, ha a téli időszakban sapkát, sálat viselünk. Ezeken a ruhadarabokon megtelepedhetnek a tetvek, ám ha egy-két éjszakára a szabadban hagyjuk a ruhákat, a tetvek a hidegben elpusztulnak. A melegnek hasonló hatása van. Bár a leghatékonyabb egy speciálisan erre a célra kifejlesztett eszköz, egyszerű hajszárítóval is próbálkozhatunk.

Tetves a gyerekem! Mit tegyek?

A hajat osszuk 20-30 egyenlő kis tincsre, és minden tincset nagyjából 60 másodpercig melegítsünk, a legmagasabb, de még elviselhető fokozaton. Az erős hőhatás egyszerűen kiszárítja az élősködőket, és erősebb irtó hatással van a serkékre, mint a kifejlett állatokra. A siker aránya nagyjából 60-80 százalékos, vagyis ezt is többször meg kell ismételni, vagy más módszerekkel kell kombinálni.

Többféle gyógyszeres kezelési lehetőség is a rendelkezésünkre áll, a legtöbbször speciális sampon, hajszesz formájában. A hatóanyaguk lehet többek között pyrethrin, permethrin, malathion, lindán stb. Ezeket a használati utasításban leírtak szerint kell alkalmazni. A legtöbbször a hajas fejbőrt alaposan be kell kenni, majd hosszabb ideig (15-30 percig) hatni kell hagyni a gyógyszert. Van, amelyiknél javasolják, hogy a hajat fürdősapkával, úszósapkával, folpackkal fedjük le. A hatóidő letelte után a hajat alaposan meg kell mosni, illetve, tetűfésűvel ki kell fésülni.

Más kezelési lehetőségekhez hasonlóan a gyógyszerek sem nyújtanak azonnali és teljes megoldást, a kezelést néhány napon belül meg kell ismételni, de fontos tudni, hogy idővel az egyes szerek hatékonysága csökkenhet. Ilyenkor érdemes egy másik hatóanyagot is kipróbálni – a különböző gyógyszereket azonban ne használjuk egy időben! Érdemes olyan gyógysampont választani, ami a serkéket és a kifejlett állatokat egyaránt elpusztítja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így eszik évek óta? Ha nem változtat az étrendjén, a mája is súlyosan károsodhat!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fejtetű

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához